Forskere har funnet ut at elever som bruker kunstig intelligens (KI) i skriveprosessen, oppnår høyere karakterer. KI fungerer som en personlig assistent og gir mer detaljerte tilbakemeldinger enn lærere vanligvis har kapasitet til.
Elever i Halden deltar i et forskningsprosjekt hvor de bruker KI til å forbedre tekstene sine. Eksperter understreker at KI må brukes riktig for å unngå juks, og at lærere må lære elevene hvordan de kan bruke KI på en konstruktiv måte.
Det advares mot et digitalt skille mellom de som bruker KI og de som ikke gjør det.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Studenter ved UiT etterlyser bedre informasjon om retningslinjer for bruk av kunstig intelligens (KI) på eksamen, da de er usikre på hva som er tillatt og hvordan KI-bruk dokumenteres korrekt. En undersøkelse viser at bruken av KI i studiearbeidet øker, men mange studenter mangler tilstrekkelig opplæring, noe som fører til frykt for å bli tatt for fusk. Studentparlamentet understreker behovet for bedre vurderingsformer og integrering av KI i undervisningen. UiT erkjenner behovet for tydeligere retningslinjer, men påpeker at utviklingen er rask og at det vil ta tid å få full oversikt. Både professorer og næringsliv mener KI-kunnskaper vil være viktig i arbeidslivet fremover.
4 måneder siden
En artikkel fra NRK omhandler hvordan ungdom bruker kunstig intelligens (KI) i hverdagen. En 16 år gammel jente, Ida, brukte ChatGPT til å skrive en unnskyldning til moren sin og en trøstemelding til en venninne. Undersøkelser viser at syv av ti unge bruker KI daglig, ofte for å formulere meldinger. Psykologer og forskere uttrykker bekymring for at dette kan føre til mer overfladiske vennskap og at unge stoler mer på KI enn på mennesker. Samtidig understrekes det at unge har dømmekraft og evne til å tenke kritisk, men at det er viktig å være klar over KI sine begrensninger.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot bruk av ChatGPT i skolen, da det hindrer elevenes evne til å tenke selv og utvikle kreativitet. Forfatteren mener at selv om KI kan gjøre skolearbeidet enklere, er det viktigere at elevene bruker hodet og tilegner seg kunnskap på egen hånd. Det stilles spørsmål ved om bruk av KI vil hindre elevene i å utvikle ferdigheter som er nødvendige for å mestre livet. Forfatteren mener at KI må tilpasses den norske skolen og at det ikke bør være lov å løse skoleoppgaver med ChatGPT. Det er også vanskelig å vite om elever har brukt KI, noe som skaper problemer for både lærere og elever.
1 måned siden
Regjeringen har nedsatt et ekspertutvalg for å analysere muligheter og utfordringer knyttet til KI i høyere utdanning, og utarbeide retningslinjer. Bakgrunnen er at mange studenter er usikre på hvordan de skal bruke KI i studiene. Et studiebarometer viser at et stort antall studenter bruker KI, men at mange mangler tilstrekkelig opplæring. Utvalget, ledet av en professor fra UiO, skal levere en rapport i 2026 og vil inkludere studentenes perspektiver i sitt arbeid.
2 måneder siden
Studiebarometeret viser at lærerstudenter er minst fornøyde, noe Lærerstudentene i Utdanningsforbundet mener skyldes manglende ressurser og kvalitet i praksisperioden. De krever handling fra regjeringen for å bedre situasjonen. Samtidig avdekker undersøkelsen en kraftig økning i bruken av kunstig intelligens (KI) blant studenter. Mange studenter opplever imidlertid mangel på opplæring i KI-verktøy. Bruken av KI varierer betydelig mellom ulike fagområder og aldersgrupper, hvor yngre studenter innen økonomiske og tekniske fag er mest aktive.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at Norge henger etter i bruken av kunstig intelligens (AI) sammenlignet med resten av Europa. Kun 24 prosent av norske arbeidstakere bruker AI, mot et europeisk gjennomsnitt på 54 prosent. Norske brukere sparer også mindre tid per uke ved bruk av AI, 2,7 timer mot 5,3 timer i Europa. Selv om mange norske ledere føler seg trygge på AI, har få implementert teknologien i sine strategier. Undersøkelsen viser at opplæring i AI gir betydelig høyere tidsbesparelser, men kun 38 prosent av norske arbeidstakere har fått slik opplæring. Det påpekes at AI kan bidra til å utjevne forskjeller mellom ansatte ved å gi beslutningsstøtte og forbedre ferdigheter.
1 måned siden
Norske skoler har tatt i bruk Microsoft Teams-funksjonen «Reflect» for å registrere elevers følelser, der elevene velger smileys og følelsesord for å uttrykke hvordan de har det. Lærere får tilgang til disse svarene gjennom grafer og statistikk. Elevorganisasjonen og Lektorlaget har uttrykt bekymring for personvern, risiko for misbruk, og at elevene kanskje ikke er klar over at lærerne kan se svarene deres. Microsoft hevder at verktøyet hjelper elevene med å utvikle sitt emosjonelle språk og gir lærerne nyttig tilbakemelding. Forbrukerrådet stiller spørsmål ved innsamlingen av følelsesdata og antyder at tjenesten kan være problematisk i henhold til personopplysningsloven. Kunnskapsministeren vurderer nå å innføre felles støttetjenester for personvern og IT-sikkerhet i skolenes digitale verktøy.
3 måneder siden
En rekke lærere og fagfolk melder om en nedgang i skriveferdighetene blant ungdom. Elever gjør barneskolefeil, sliter med grunnleggende grammatikk og blander norske og engelske ord. Mange mener at overgangen til en mer digital og muntlig verden, samt økt bruk av KI-verktøy, bidrar til problemet. Aviser merker også at jobbsøkere skriver dårligere, noe som kan påvirke troverdigheten. Det etterlyses mer regulering av KI-bruk i undervisningen og økt fokus på tradisjonell lese- og skriveopplæring. Nasjonale prøver i skriving ble fjernet i 2016, og det finnes ingen måling av utviklingen i rettskriving.
8 dager siden
Nav, Microsoft og Hemsedal kommune samarbeider om KI-laben, et fire måneder langt prosjekt som skal lære unge voksne kunstig intelligens for å gjøre dem mer attraktive på arbeidsmarkedet. Elisabet Kolstadbråten Solheim (28) var blant de første deltakerne og oppdaget skjult kompetanse som hjalp henne videre i arbeidslivet. Prosjektet har som mål å øke deltakernes KI-kunnskaper med fem prosent, noe som skal gi dem et fortrinn i arbeidsmarkedet. Ordfører Pål Rørby fremhever prosjektets verdigrunnlag og suksess med å sysselsette halvparten av deltakerne. Microsoft støtter initiativet og er villige til å bidra dersom flere kommuner ønsker å delta. Digitaliseringsminister Karianne Tung roser prosjektet som et godt eksempel på samarbeid mellom teknologi, næringsliv og samfunn, og peker på muligheter for offentlig støtte. Elisabet har nå fått jobb i en oppstartsbedrift innen helsedata i Hemsedal, og opplever at prosjektet har gitt henne ny selvtillit og kompetanse.
2 måneder siden
En HR-arbeider i Kristiansand kommune har halvert sin egen arbeidsuke ved å bruke KI-verktøy for å effektivisere oppgaver som referatskriving og e-post. En rapport fra Sopra Steria viser at saksbehandlere potensielt kan spare en tredjedel av arbeidsuken med KI. KS mener KI kan avhjelpe ressursmangel i kommunene, særlig innen helsesektoren. Samtidig advarer eksperter mot etiske problemstillinger knyttet til datadeling, personvern og usikkerhet rundt stadig endrede verktøy. Både forskere og kommunearbeidere understreker viktigheten av å følge retningslinjer for KI-bruk og være bevisst på hvilke data som legges inn i modellene.