Russland øker sin globale innflytelse ved å utvide sin kjernekraftportefølje. De bygger nå over ti kjernekraftverk i utlandet, og forventer stor etterspørsel fra utviklingsland og teknologiselskaper.
Russland er involvert i mer enn en tredjedel av nye reaktorer globalt. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) forventer en betydelig økning i verdens kjernekraftkapasitet innen 2050.
Samtidig forsøker USA og EU å begrense Russlands fremgang, blant annet ved å forby import av russisk anriket uran. Noen EU-land, som Ungarn og Slovakia, er imidlertid motstandere av sanksjoner mot russisk kjernekraft.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Det internasjonale energibyrået (IEA) melder om et sterkt comeback for kjernekraft, med forventet rekordproduksjon i 2025. Investeringene i ny kjernekraft og levetidsforlengelse av eksisterende reaktorer har økt betydelig. Mens noen land har avviklet kjernekraft, satser andre på nye utbygginger. Kina og Russland dominerer nå markedet, og det etterlyses større spredning i leverandørkjedene. IEA ser også potensial i mindre, modulære reaktorer (SMR), men understreker behovet for kostnadskutt. For å nå målene om økt kjernekraftproduksjon, kreves det store investeringer og samarbeid mellom offentlige og private aktører.
1 måned siden
Norsk Kjernekraft planlegger å bygge et kjernekraftverk i Halden, som potensielt kan bli Norges største kraftverk med en årlig produksjon på 10 TWh. Selskapet har offentliggjort visualiseringer av anlegget og tilpasset designet for å redusere visuell påvirkning på omgivelsene. Selv om leverandør av reaktorene ennå ikke er valgt, er selskapet trygge på at prosjektet kan realiseres. Samtidig viser flere politiske partier, inkludert Høyre, en økende interesse for kjernekraft, og det pågår en nasjonal utredning om kjernekraft i Norge.
1 måned siden
En ny rapport viser at antallet atomvåpen øker globalt, samtidig som Russland hyppigere truer med bruk. Frankrikes president Macron har tilbudt europeiske allierte en «atomparaply», mens Tyskland ønsker en felles europeisk atomavskrekking. Eksperter stiller seg skeptiske til dette, og mener risikoen for atomvåpenbruk er høyere enn under den kalde krigen. Norge har ikke signert FN-traktaten som forbyr atomvåpen, og prioriterer samhold i NATO.
3 måneder siden
En ny rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) viser at kjernekraft opplever et globalt comeback, drevet av økt etterspørsel etter strøm. Interessen for atomkraft er på sitt høyeste siden 1970-tallet, med over 40 land som planlegger utbygging. Den økte etterspørselen kommer fra flere sektorer, inkludert industri, elbilproduksjon, datasentre og utvikling av kunstig intelligens. IEA forventer at strømproduksjonen fra verdens 420 reaktorer vil nå en ny topp i år og et rekordnivå i 2025. Kjernekraft står i dag for nesten 10 prosent av den globale elektrisitetsproduksjonen og er den nest største lavutslippskilden etter vannkraft.
25 dager siden
Putin har kunngjort en opprustning og økt militær tilstedeværelse i Arktis, men Russlands ambisjoner møter hindringer på grunn av krigen i Ukraina. Sanksjoner begrenser tilgangen til vestlig teknologi og investeringer, noe som tvinger Russland til å søke støtte fra Kina. Samtidig har krigen svekket Russlands militære styrker i nord. Kina er en stadig viktigere aktør i Arktis, hovedsakelig som en økonomisk partner og leverandør av teknologi til Russland. Norge følger situasjonen nøye for å beskytte sine ressurser og rettigheter i nordområdene.
2 måneder siden
Etterretningstjenestens rapport «Fokus 2025» slår fast at stormaktene USA, Kina og Russland er på vei mot et nytt atomvåpenkappløp uten nedrustningskontroll. Flere tidligere avtaler mellom USA og Russland har falt bort, og den siste, Ny Start-avtalen, utløper snart. Russland utvikler nye våpensystemer som et svar på USAs missilforsvar, og Kina bygger et stort antall atomsiloer. Russland har også et betydelig antall ikke-strategiske kjernevåpen og utvikler fire nye våpensystemer: Sarmat, Poseidon, Burevestnik og Avangard, som vekker bekymring internasjonalt.
4 måneder siden
EU forbereder nye sanksjoner rettet mot russisk desinformasjon og hybride trusler. Tiltakene omfatter et titall individer og tre grupperinger, inkludert etterretningsoffiserer, regjeringsansatte og medieaktører. Dette følger et tidligere vedtak om å motvirke russisk-sponsede aktiviteter som destabiliserer vestlige land. Samtidig foreslås ytterligere sanksjoner mot Belarus for menneskerettighetsbrudd og økonomisk samarbeid med president Lukasjenko. Disse tiltakene kommer i tillegg til den 15. sanksjonspakken mot Russland, som inkluderer restriksjoner mot oljetankere og kinesiske aktører som bistår med droneutvikling. Sanksjonspakkene skal godkjennes på et møte i Brussel.
3 måneder siden
En ny rapport fra tankesmien ISW hevder at Russland har en plan om å annektere Belarus innen ti år. Planen er i et avansert stadium og utgjør en trussel mot Belarus' suverenitet, samt mot Ukraina og Nato. Russland bruker militær, politisk og økonomisk tvang for å øke sin innflytelse, og en annektering vil gi dem tilgang til flere soldater og utvide sin innflytelsessfære i Øst-Europa. Dette kan tvinge tusenvis av belarusere inn i russisk militærtjeneste. Selv om det er usikkert om planen vil lykkes, kan Russland møte utfordringer som borgerkrig i Belarus og manglende militær kapasitet.
3 måneder siden
Kreml følger nøye med på utviklingen rundt Donald Trumps utspill om å få kontroll over Grønland, og understreker at de ønsker fred og stabilitet i Arktis. Russland anser Arktis som en region av stor nasjonal strategisk interesse, spesielt med tanke på naturressurser og landets kjernefysiske avskrekkingsevne. Etter at Sverige og Finland ble med i NATO, har Russlands Nordflåte fått en viktigere rolle for å demonstrere militære evner. Den russiske ambassadøren til Danmark har uttalt at Russland kan bli tvunget til å svare dersom USA øker sin militære tilstedeværelse på Grønland.
1 måned siden
Russlands utenriksdepartement har uttalt at det er uaktuelt å gi fra seg atomkraftverket Zaporizjzja, som de har okkupert siden starten av krigen i Ukraina. De hevder anlegget nå er russisk og at overføring av kontroll til Ukraina eller felles drift vil true sikkerheten. Atomkraftverket er Europas største, og USAs tidligere president Donald Trump har tidligere foreslått at USA kunne ta kontroll over anlegget.