Det internasjonale energibyrået (IEA) melder om et sterkt comeback for kjernekraft, med forventet rekordproduksjon i 2025. Investeringene i ny kjernekraft og levetidsforlengelse av eksisterende reaktorer har økt betydelig.
Mens noen land har avviklet kjernekraft, satser andre på nye utbygginger. Kina og Russland dominerer nå markedet, og det etterlyses større spredning i leverandørkjedene.
IEA ser også potensial i mindre, modulære reaktorer (SMR), men understreker behovet for kostnadskutt. For å nå målene om økt kjernekraftproduksjon, kreves det store investeringer og samarbeid mellom offentlige og private aktører.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) viser at kjernekraft opplever et globalt comeback, drevet av økt etterspørsel etter strøm. Interessen for atomkraft er på sitt høyeste siden 1970-tallet, med over 40 land som planlegger utbygging. Den økte etterspørselen kommer fra flere sektorer, inkludert industri, elbilproduksjon, datasentre og utvikling av kunstig intelligens. IEA forventer at strømproduksjonen fra verdens 420 reaktorer vil nå en ny topp i år og et rekordnivå i 2025. Kjernekraft står i dag for nesten 10 prosent av den globale elektrisitetsproduksjonen og er den nest største lavutslippskilden etter vannkraft.
4 måneder siden
Russland øker sin globale innflytelse ved å utvide sin kjernekraftportefølje. De bygger nå over ti kjernekraftverk i utlandet, og forventer stor etterspørsel fra utviklingsland og teknologiselskaper. Russland er involvert i mer enn en tredjedel av nye reaktorer globalt. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) forventer en betydelig økning i verdens kjernekraftkapasitet innen 2050. Samtidig forsøker USA og EU å begrense Russlands fremgang, blant annet ved å forby import av russisk anriket uran. Noen EU-land, som Ungarn og Slovakia, er imidlertid motstandere av sanksjoner mot russisk kjernekraft.
3 måneder siden
Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) nådde den globale gassetterspørselen et rekordnivå i 2023, med en økning på 2,8 prosent. Samtidig økte tilbudet av flytende naturgass (LNG) med 2,5 prosent, noe som er under gjennomsnittet. IEA forventer en dempet vekst i gassetterspørselen i 2025, under to prosent, grunnet strammere markedsforhold. Russlands stans i gasstransport gjennom Ukraina kan føre til et strammere marked i 2025, spesielt for Europa. Ekstremvær, som kuldeperioder og hetebølger, påvirker gassetterspørselen og understreker behovet for investeringer i sikker gassforsyning og fleksible leveringsmekanismer. Gassprisene falt i Europa i 2023, men er fortsatt høye sammenlignet med tidligere år.
4 måneder siden
Sverige planlegger å låne hundrevis av milliarder for å finansiere ny kjernekraft, med mål om å være klare for søknader i 2025. Regjeringen vil lovfeste statens mulighet til å ta opp lån på vegne av utbyggere for å redusere kostnadene. Kjernekraft anses som viktig for å sikre stabil kraftforsyning i et system med økende andel sol- og vindkraft. En utredning foreslår statlig lånegaranti og en fast strømpris på 80 øre per kilowattime i 40 år, finansiert av strømkundene. Riksgälden forventer å låne opp mot 50 milliarder årlig, men understreker usikkerhet rundt antall reaktorer og kostnadsutvikling.
20 dager siden
En fersk rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) anslår at strømforbruket i datasentre vil dobles innen 2030, drevet av økningen i kunstig intelligens (AI). Dette tilsvarer syv ganger Norges samlede strømforbruk. IEA-sjef Fatih Birol påpeker at datasentrenes forbruk vil tilsvare Japans totale forbruk. Investeringene i datasentre har økt kraftig, og i Norge bygges det flere nye anlegg, noe som har skapt debatt om strømforbruk. IEA anbefaler land å investere i strømnett og kraftproduksjon for å møte den økende etterspørselen fra datasenterindustrien.
1 måned siden
Norsk Kjernekraft planlegger å bygge et kjernekraftverk i Halden, som potensielt kan bli Norges største kraftverk med en årlig produksjon på 10 TWh. Selskapet har offentliggjort visualiseringer av anlegget og tilpasset designet for å redusere visuell påvirkning på omgivelsene. Selv om leverandør av reaktorene ennå ikke er valgt, er selskapet trygge på at prosjektet kan realiseres. Samtidig viser flere politiske partier, inkludert Høyre, en økende interesse for kjernekraft, og det pågår en nasjonal utredning om kjernekraft i Norge.
2 måneder siden
Etterretningstjenestens rapport «Fokus 2025» slår fast at stormaktene USA, Kina og Russland er på vei mot et nytt atomvåpenkappløp uten nedrustningskontroll. Flere tidligere avtaler mellom USA og Russland har falt bort, og den siste, Ny Start-avtalen, utløper snart. Russland utvikler nye våpensystemer som et svar på USAs missilforsvar, og Kina bygger et stort antall atomsiloer. Russland har også et betydelig antall ikke-strategiske kjernevåpen og utvikler fire nye våpensystemer: Sarmat, Poseidon, Burevestnik og Avangard, som vekker bekymring internasjonalt.
4 måneder siden
Offshore Norge anslår at investeringene i olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel vil nå 275 milliarder kroner i 2025, en økning på 4 prosent fra 2024. Organisasjonen venter et høyt aktivitetsnivå med 45 planlagte letebrønner. De understreker at aktiviteten er viktig for å sikre energileveranser til Europa og opprettholde arbeidsplasser i Norge. Etter 2025 forventes investeringene å gradvis avta. Statistisk sentralbyrå (SSB) har et lavere anslag for 2025, på 253 milliarder kroner, men også de har oppjustert sine forventninger.
4 måneder siden
Det internasjonale energibyrået (IEA) melder om rekordhøyt kullforbruk for tredje år på rad, til tross for tidligere antakelser om nedgang. Samtidig forventes 2024 å bli det varmeste året noensinne. Kina er den største forbrukeren av kull, mens EU og USA har redusert sitt forbruk. Økt etterspørsel etter kraft, blant annet fra datasentre for kunstig intelligens, forventes å drive forbruket videre frem mot 2027. Kull regnes som det mest klimafiendtlige fossile brennstoffet, og utvinningen av kull når også rekordnivåer i 2024.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) har lagt frem en omfattende pakke med forslag i Stortinget for å starte utviklingen av kjernekraft i Norge. Forslagene inkluderer et nordisk kjernekraftsamarbeid, opprettelse av en egen kjernekraftmyndighet, og vurdering av kjernekraft som et alternativ til omfattende nettutbygging. Frp ønsker å se på muligheten for å bygge små reaktorer på strategiske steder, som industriområder, for å redusere behovet for store nettinvesteringer. Partiet er kritisk til regjeringens kjernekraftutvalg og mener flere partier nå viser interesse for kjernekraft, og forventer derfor støtte for sine forslag.