En ny studie avdekker at mange tenåringsjenter mangler et viktig næringsstoff. Dette kan være årsaken til tretthet og andre symptomer, og eksperter uttrykker bekymring.
En ny studie utført på svenske tenåringsjenter i Lund og Malmö viser at 38 prosent av deltakerne manglet jern. Forskerne fant at både kosthold og menstruasjonssyklus hadde stor betydning, og at nesten 70 prosent av veganere og vegetarianere i studien hadde jernmangel.
Jernmangel kan forårsake symptomer som tretthet, blek hud og kortpustethet. Professor Per Morten Fredriksen ved Universitetet i innlandet kaller funnene "kjempeskummelt" og peker på risikoen for langvarig påvirkning på hjerne- og nervesystemutvikling.
Artikkelen gir også tips for å øke jernopptaket, som å kombinere jernrike plantebaserte matvarer med vitamin C og unngå te/kaffe til måltider. Forskere mener trenden med jernmangel hos ungdomsjenter er konsistent på tvers av land.
Per Morten Fredriksen
Universitetet i innlandet
Lund
Malmö
Norge
Europa
USA
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En studie har sammenlignet helsen til vegetarianere og kjøttetere over flere tiår. Studien viser at vegetarianere generelt er sunnere, med lavere risiko for flere sykdommer som hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Samtidig viser studien at vegetarianere har høyere risiko for hjerneslag og beinbrudd. Dette kan skyldes mangel på viktige næringsstoffer som B12, som finnes i animalske produkter. Vegetarianere bør derfor være ekstra oppmerksomme på å få i seg nok av disse næringsstoffene gjennom kosthold eller kosttilskudd.
1 måned siden
En ny svensk studie vekker bekymring blant eksperter, da den viser at hvit snus kan føre til mer alvorlige tannkjøttskader enn brun snus. Forskere har observert at brukere av hvit snus opplever smertefulle forandringer, rødhet og sår i tannkjøttet, samt kraftig inflammasjon og tynnere slimhinner. Tannlegespesialist Gita Gale anbefaler å slutte med hvit snus umiddelbart ved tegn på slike plager, da helbredelsesprosessen kan være langvarig. Snus er utbredt i Norge, særlig blant unge voksne, og er kjent for å kunne føre til helseproblemer. Foreløpige resultater fra studien om hvit snus forventes til høsten.
4 dager siden
En ung person uttrykker bekymring over trenden «Skinnytok» på TikTok, hvor brukere deler råd om ekstremt kalorifattig kosthold og rask vektnedgang. Trenden oppfordrer til å spise svært lite, ofte mindre enn barn, og gir tips om å undertrykke sultfølelse. Dette kan være spesielt farlig for unge med sårbarhet for spiseforstyrrelser. En studie fra Oslo universitetssykehus viser at en av ti videregåendeelever har en spiseforstyrrelse, og en av fem er i risikosonen. Artikkelforfatteren, som selv har erfaring med spiseforstyrrelser, advarer mot helsemessige konsekvenser som energimangel, hormonforstyrrelser og organproblemer. Hun oppfordrer til å ta vare på seg selv, utvikle et sunt forhold til mat og ikke følge slike skadelige råd. Hun avslutter med støtte til de som sliter med mat og kropp, og håp om bedring.
4 måneder siden
En ny svensk studie har funnet en sammenheng mellom melkeinntak og økt risiko for hjertesykdom hos kvinner. Studien, som fulgte 60 000 kvinner og 40 000 menn over 30 år, viser at risikoen for hjertesykdom øker med mengden melk kvinnene drikker. Det ble ikke funnet en tilsvarende sammenheng hos menn eller ved inntak av fermenterte meieriprodukter som ost og yoghurt. Forskere understreker at funnene er foreløpige og at det er behov for mer forskning før man kan gi konkrete kostholdsråd. De advarer også mot å trekke forhastede konklusjoner basert på denne ene studien, men antyder at kvinner kan ha nytte av å velge fermenterte melkeprodukter fremfor søtmelk.
4 måneder siden
Forbrukerrådet slår alarm om utbredt bruk av kosttilskudd blant norsk ungdom, der sosiale medier spiller en stor rolle i å påvirke unge til å bruke slike produkter. En rapport viser at et stort flertall av ungdom bruker kosttilskudd, ofte uten å være klar over innhold og mulige helserisiko. Forbrukerrådet kritiserer markedsføringen av kosttilskudd i sosiale medier og krever strengere regulering. Eksperter påpeker at et normalt kosthold er tilstrekkelig for de fleste, og at mange kosttilskudd mangler dokumentert effekt og kan inneholde ukjente stoffer.
10 dager siden
Bruken av reseptfrie smertestillende blant unge jenter har økt, og bekymrer fagfolk. Tall fra Helsedirektoratet viser at 28 prosent av jenter på ungdomsskolen bruker smertestillende ukentlig. Helsesista, Tale Maria Krohn Engvik, mener dette er et symptom på at noe er galt, og at stress i skolen er en viktig faktor. Forskere advarer om alvorlige bivirkninger ved feilbruk, som kronisk hodepine og leverskader. Helsesista mener det er viktig å redusere stress og våge å kjenne på ubehag, og kritiserer elevundersøkelsen for mangler.
3 måneder siden
En ny svensk studie fra Universitetet i Lund viser at 63 prosent av de som er dømt for voldtekt i Sverige har innvandrerbakgrunn. Studien, som omfatter over 4000 personer dømt for voldtekt eller forsøk på voldtekt i perioden 2000-2020, indikerer at personer som har innvandret til Sverige etter fylte 15 år har en betydelig høyere risiko for å bli dømt for voldtekt. Forskerne mener at overrepresentasjonen ikke kan forklares med sosioøkonomiske faktorer alene, men at kulturelle forskjeller spiller en viktig rolle. De peker på forskjeller i synet på kvinners klesstil og sosiale interaksjoner som mulige årsaker. Studien etterlyser en nasjonal plan og mer utdanning om svenske lover og kultur for nyankomne.
1 måned siden
En omfattende studie avdekker en sammenheng mellom vestlig kosthold under graviditet og økt risiko for ADHD og autisme hos barn. Selv små endringer i kostholdet kan ha stor innvirkning. Risikoen ser ut til å være størst i første og andre trimester. Forskere identifiserte spesifikke metabolitter i mors blod som kan forklare sammenhengen. Studien reiser spørsmål om gravide følger kostholdsanbefalinger godt nok.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at mange ungdommer sover for lite. Nesten fire av ti sover seks timer eller mindre per natt, mens kun tre av ti oppnår anbefalt søvnmengde. Jenter er spesielt utsatt. Mange sliter med å sovne og opplever søvnighet som går ut over skole og fritid. Skjermbruk, spesielt mobilbruk om natten, er en stor årsak til søvnproblemer. Forskning viser en klar sammenheng mellom søvnmengde og livskvalitet, der ungdom som sover nok er mer fornøyde.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Neuroscience viser en sammenheng mellom daglig inntak av bearbeidet rødt kjøtt, som bacon og pølser, og økt risiko for demens. Studien indikerer at en daglig porsjon øker risikoen med 13 prosent. Selv ubehandlet rødt kjøtt kan øke risikoen for kognitiv tilbakegang, som er en tidlig indikator på demens. Forskningen antyder at det å erstatte rødt kjøtt med andre proteinkilder som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen. Professor Geir Selbæk understreker at forskningen er på gruppenivå, og at det er viktig å følge de generelle kostholdsrådene. Han oppfordrer også til å ikke stresse for mye med kostholdsrådene.