Det svenske Trafikverket har hevet kontrakten med AF Gruppen angående E4 Forbifart Stockholm-prosjektet, og politianmelder selskapet for bevisst og systematisk overfakturering. Trafikverket hevder AF Gruppen urettmessig har holdt tilbake informasjon og misbrukt kompensasjonsordninger.
AF Gruppen avviser anklagene og er sterkt uenig i beslutningen om å heve kontrakten, og vil nå vurdere nødvendige tiltak. Den gjenværende produksjonsverdien for prosjektet var på omtrent 1 milliard kroner.
Trafikverket understreker at de har nulltoleranse for uregelmessigheter og juks, og forventer ikke at dette vil påvirke åpningen av E4 Forbifart i 2030.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Trafikverket i Sverige har hevet kontrakten med AF Gruppen angående prosjektet E4 Forbifart Stockholm. Begrunnelsen er at AF Gruppen urettmessig har holdt tilbake informasjon og misbrukt avtalte kompensasjonsformer. Trafikverket har påpekt flere alvorlige mangler ved kontrakten etter en revisjon som startet i 2024. Den gjenværende produksjonsverdien av kontrakten var på omtrent 1 milliard kroner. Trafikverket varsler også en politianmeldelse som følge av saken.
2 måneder siden
AF Gruppen er anklaget for overfakturering av den svenske statlige etaten Trafikverket i et stort veiprosjekt i Stockholm. En granskingsrapport fra Ernst & Young (EY) viser en differanse på 280.000 timer mellom fakturert tid og faktisk arbeidstid, noe som tilsvarer en overfakturering på 171 millioner kroner. AF Gruppen avviser anklagene og hevder at faktureringen er i henhold til kontrakten. Trafikverket har hevet kontrakten med AF Gruppen og planlegger å politianmelde saken. En advokat understreker viktigheten av at den som granskes får mulighet til å svare på anklagene før konklusjoner trekkes.
2 måneder siden
Coop Norge klager Konkurransetilsynets vedtak om lovbrudd i den såkalte prisjegersaken inn for Konkurranseklagenemnda. Selskapet stiller seg uforstående til vedtaket om brudd på konkurranseloven og avviser å ha deltatt i et ulovlig samarbeid. Prisjegersaken omhandler et overtredelsesgebyr på 4,9 milliarder kroner som Konkurransetilsynet ila Coop, Norgesgruppen og Rema for et prisjegersamarbeid som tilsynet mener har et konkurransebegrensende formål. Coop-sjef Philipp Engedal sier de forventer at nemnda omgjør vedtaket og at de er forberedt på å forfølge saken rettslig om nødvendig.
4 måneder siden
Forbrukertilsynet anklager parkeringsselskapene Onepark, Apcoa AS og Aimo Park Norway AS for å kreve ulovlig høye fakturagebyr. Tilsynet truer med en samlet tvangsmulkt på 2,5 millioner kroner i uken dersom selskapene ikke endrer praksis. Forbrukerrådet støtter tilsynets vurdering, og viser til at fakturagebyret ikke skal overstige de faktiske kostnadene ved å sende ut en faktura. Selskapene har fått frist til 20. januar for å svare på kravet. Aimo Park Norway AS sier de vil vurdere saken, mens de to andre selskapene ikke ønsker å kommentere.
2 måneder siden
Bellona anklager Equinor for å manipulere kostnadsanslagene for gasskraft med rensing på Melkøya, og mener selskapet enten vil skremme politikere eller sikre seg subsidier. Equinor anslår kostnadene til 40-45 milliarder kroner, men Bellona etterlyser transparens rundt beregningene. Bellona støtter gasskraft med rensing, og mener det er urealistisk å erstatte dette med vindkraft innen 2030. Næringslivet, inkludert NHO og Hammerfest Næringsforening, kritiserer den politiske omkampen om elektrifisering, mens Naturvernforbundet frykter konsekvensene av kraftutbygging for natur og samisk kultur.
28 dager siden
To ansatte, én i Bane Nor og én i et entreprenørfirma, er politianmeldt for millionsvindel. De er anmeldt for å ha misbrukt sine stillinger til å få utført arbeid på sine private boliger, betalt med skattebetalernes penger. Svindelen ble avdekket etter et anonymt varsel som entreprenørselskapet videreformidlet til Bane Nor, som iverksatte en gransking. Totalt dreier det seg om ulovlig fakturering for i underkant av fire millioner kroner. Bane Nor ser alvorlig på saken og understreker at hendelsen brukes til læring og bevisstgjøring internt.
1 måned siden
Aimo Park har valgt å pause sitt fakturagebyr for Flex-produktet etter sterk kritikk fra Forbrukerrådet og et varsel om milliongebyrer fra Forbrukertilsynet. Forbrukerrådet mener flere parkeringsselskaper utnytter forbrukere gjennom urettmessig høye fakturagebyrer og har tatt rettslige skritt mot finansselskapet Riverty. Mens Aimo Park venter på en rettslig avklaring, fortsetter Onepark å kreve det omstridte gebyret. Forbrukerrådet oppfordrer forbrukere til å betale for parkeringen, men bestride urimelige gebyrer.
2 måneder siden
Den svenske avisen Expressen kritiserer Støre-regjeringens forslag om en fast «Norgespris» på strøm. Avisen mener at ordningen, hvor staten dekker kostnaden over 40 øre per kWt, vil føre til at nordmenn sløser med strømmen mens svenskene må skru ned varmen. Expressen anklager Norge for å manipulere markedet og ber den svenske regjeringen om å protestere. Stig Schjølset i Zero støtter kritikken og mener at de med store hus og hytter vil tjene mest på ordningen. TV 2 har forsøkt å få en kommentar fra statsministeren og energiministeren uten å lykkes.
2 måneder siden
Nettavisen melder at 930 millioner kroner i bompengeinntekter ikke ble brukt i Oslo-området i fjor. NAF reagerer kraftig og mener det gir inntrykk av at bilistene kun er en melkeku, og foreslår å senke takstene inntil pengene brukes. Oslo kommune avviser kritikken og sier alle bompengene blir satt i arbeid, men erkjenner at utgiftene fordelte seg annerledes enn forventet. Forsinkelser i store prosjekter som Fornebubanen er en viktig årsak til at pengene ikke er brukt. MDG etterlyser mer ambisiøse planer for å bruke bompengene.
4 måneder siden
Forbrukartilsynet har varslet tvangsmulkt på til sammen 2,5 millioner kroner i uken for parkeringsselskapene Onepark, APCOA AS og Aimo Park Norway AS. Tilsynet mener selskapene bryter loven ved å kreve for høye fakturagebyr. Selskapene har fått et «førehandsvarsel om vedtak» og må svare innen 20. januar om de vil endre praksisen sin. Forbrukerrådet støtter tilsynets syn og mener fakturagebyret bør være maksimalt 10 kroner. Selskapene på sin side mener de følger finansavtaleloven, som sier at fakturagebyret ikke kan overstige betalingsmottakerens faktiske kostnad.