Høyre-topper besøkte Meny Lambertseter for å lære om deres «Helsemeny», som har redusert sykefraværet. Oppslagsverket hjelper ledere og ansatte med å håndtere sykefravær, noe som har redusert sykefraværet fra 7,4 til 5,9 prosent.
Høyre vil bruke erfaringene til å reformere NAV og redusere sykefraværet nasjonalt, blant annet ved å gjøre gradert sykemelding til hovedregel.
Irmelin Dalbakken er en av de ansatte som har hatt nytte av systemet, og kunne fortsette å jobbe til tross for skulderproblemer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En fastlege og forsker tar til orde for å premiere leger som benytter et samtaleverktøy for å redusere sykefraværet. Dette verktøyet hjelper pasienter med å identifisere muligheter for å opprettholde arbeidsevnen til tross for helseutfordringer. NAV signaliserer at dagens takstsystem er modent for revisjon og vurderer å innføre insentiver for jobbfokusert behandling. Arbeidsministeren uttrykker også positivitet rundt prosjektet, da det potensielt kan bidra til å skille mellom arbeidsrelaterte og andre helseplager. En lærling i hjemmetjenesten erfarte selv hvordan samtaleverktøyet hjalp henne å fortsette i full jobb.
3 måneder siden
Birkenes sykehjem har redusert sykefraværet betydelig ved å innføre en 52-ukers kalenderturnus. Ansatte får selv velge arbeidstider, inkludert lengre vakter og friperioder. Dette har ført til økt trivsel, færre vikarer og mer kontinuitet for beboerne. Sykefraværet har sunket fra over 14 prosent til et gjennomsnitt på 6,1 prosent, og var nede i 3 prosent i oktober. Ordningen med langvakter er populær blant de ansatte, og utvides nå til ukedagene. Flere kommuner tester lignende ordninger med positive resultater, noe som tyder på en trend bort fra tradisjonelle turnuser.
1 måned siden
Norlandia Øvre Sædal barnehage i Bergen har redusert sykefraværet betraktelig ved å innføre en ordning der syke ansatte må ringe lederen to ganger om dagen for å oppdatere om situasjonen. Tiltaket gir barnehagen bedre mulighet til å skaffe vikarer og omorganisere vaktene. Lederen understreker viktigheten av fleksibilitet, tilrettelegging og et godt arbeidsmiljø, inkludert tettere oppfølging av sykemeldte og regelmessige fraværssamtaler. Barnehagen fokuserer også på å skape en kultur der tilstedeværelse verdsettes, noe som gir trygghet for barna og øker kvaliteten i barnehagen. Målet er å skape en arbeidsplass der ansatte føler eierskap og tilhørighet.
2 måneder siden
Marisberg barnehage i Arendal har redusert sykefraværet betraktelig ved å la barna delta aktivt i hverdagen og fokusere på ergonomiske løsninger. Tiltak som trapper til stellebord og lange klyper for å plukke opp leker har redusert belastningen på de ansatte. Dette står i kontrast til den generelle trenden i Norge, hvor sykefraværet er det høyeste siden 2009, spesielt i barnehagesektoren. NAV Agder jobber for å redusere sykefraværet i fylket og fremhever Marisberg barnehage som et positivt eksempel.
1 måned siden
Artikkelen fremhever viktigheten av lederes aktive oppfølging av sykmeldte medarbeidere for å redusere sykefravær og øke sannsynligheten for raskere retur til arbeid. Mange ledere unnlater å opprettholde kontakt, noe som kan forlenge fraværet. God oppfølging innebærer strukturert kontakt, tilrettelegging og involvering av bedriftshelsetjenesten. Eksempler viser at hyppig kontakt og involvering fra ledelsen kan redusere sykefraværet. Lederens kjennskap til medarbeideren og arbeidsoppgavene er avgjørende, og oppfølgingen bør derfor ikke delegeres til HR.
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg forsikrer at de ikke vil kutte i sykepengene, i motsetning til NHO som ønsker å vurdere dette for å redusere sykefraværet. LO og Ap støtter full sykelønn, og dermed ser det ut til at sykelønnsordningen er fredet frem til 2029. Solberg mener at gradert sykmelding bør være hovedregelen og at kostnadsfordelingen mellom NAV og arbeidsgiver bør endres. NHO står fast på at sykelønnsordningen ikke bør fredes, og at det er viktig å tenke nytt for å redusere det høye sykefraværet.
3 måneder siden
Regjeringen, ved statsminister Jonas Gahr Støre og arbeidsminister Tonje Brenna, presenterer en ny plan for å redusere det økende sykefraværet i Norge. Planen inkluderer en holdningskampanje, styrking av fastlegenes rolle og bedre etterlevelse av gjeldende regler. Regjeringen garanterer at sykelønnen ikke skal kuttes, og understreker at dette er en viktig del av tryggheten for norske arbeidstakere. De mener at både arbeidsgivere og arbeidstakere må ta ansvar for å redusere fraværet, og at det må legges til rette for graderte sykmeldinger og tilpassede arbeidsoppgaver. Målet er å få flere tilbake i jobb, selv om de er syke.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bedriftslederes bekymring for økende sykefravær. Flere ledere understreker viktigheten av tett oppfølging av ansatte og et godt arbeidsmiljø for å redusere fraværet. Det er delte meninger om sykelønnsordningen bør endres; noen mener det er nødvendig, mens andre ønsker mer forskning. Psykiske lidelser er en økende årsak til sykefravær, og flere bedrifter satser på «nærledelse» og kompetanseheving for ledere for å fange opp signaler tidlig. Debatten om sykefravær er aktualisert, men det er uenighet om løsningene.
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg lover at sykelønnen ikke skal kuttes, og sikrer dermed ordningen frem til 2029. Dette står i kontrast til NHO, som mener sykelønnsordningen bør vurderes for å redusere det høye sykefraværet. Solberg understreker at gradert sykemelding skal være hovedregelen, og at kostnadsfordelingen mellom NAV og arbeidsgiver skal endres. Hun mener at arbeidsgivere skal ha større insentiv til å få langtidssykmeldte tilbake i jobb. NHO på sin side mener at en fredning av sykelønnsordningen i fire år er feil, og at det er viktig å tenke nytt om ordningen. IA-avtalen videreføres inntil videre, selv om forhandlingene har havarert.
3 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) er bekymret over det høye sykefraværet blant sykehusansatte og har satt som mål å redusere det til 2019-nivå. Han mener dette vil frigjøre 1500 årsverk og lette presset på de ansatte. Sykefraværet har økt i alle helseregioner siden 2019, med Helse nord som den regionen med høyest fravær. Vestre understreker at det er viktig å fokusere på tiltak som fungerer, som systematisk oppfølging av sykmeldte, fleksibel turnus og bedre ledelse. Han vil følge utviklingen månedlig og rapportere i juni. Vestre presenterte også sine forventninger til helsesektoren i sin første «Helsetale».