Saken om Linda Beate Randals arbeidsavtale i Innovasjon Norge tas opp på Stortinget etter avsløringer om dobbelt lønn og frynsegoder. Randal, som ikke ble fylkesordfører, fikk en spesialrådgiverstilling med direktørlønn og etterlønn, samtidig som hun mottok politikerlønn.
Stortingsrepresentanter fra Frp har sendt spørsmål til digitaliserings- og næringsministeren om saken. Kritikere mener avtalen skaper politikerforakt og mistanke om kameraderi, og at Innovasjon Norge har misbrukt offentlige midler.
Det reises spørsmål om habilitet og om det er akseptabelt å motta lønn fra en arbeidsgiver mens man driver valgkamp. Både Randal og Innovasjon Norge kritiseres for dårlig skjønn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skal undersøke arbeidsavtalen til tidligere Innovasjon Norge-direktør Linda Beate Randal. Komiteen reagerer på at Randal fikk lønn mens hun drev valgkamp for Arbeiderpartiet, og senere en nyopprettet stilling med spesielle betingelser. Komiteen har sendt et brev til næringsminister Cecilie Myrseth med syv spørsmål om saken, og vil vurdere om det har skjedd feil eller overtramp. Flere stortingsrepresentanter har også stilt spørsmål til regjeringen. Komiteen kan åpne sak og avholde høring hvis de ikke er tilfreds med svarene.
4 måneder siden
Innovasjon Norge opprettet en spesialrådgiverstilling for tidligere regiondirektør Linda B. Randal etter at hun tapte fylkesordførervalget. Randal beholder sin direktørlønn på 1,36 millioner kroner, i tillegg til at Innovasjon Norge dekker reise, losji og kontor. Hun mottar også over 500.000 kroner årlig i politikerlønn. Det ble opplyst at Randal hadde permisjon under valgkampen, men hun tok ut ferie og avspasering med full lønn. Innovasjon Norge har ikke sendt refusjonskrav til fylkeskommunen for Randals politiske aktivitet. Professor Markus Hoel Lie kritiserer avtalen som raus med skattebetalernes penger.
4 måneder siden
Innovasjon Norge reagerer på en artikkel i Nettavisen om deres tidligere ansatte, Linda Beate Randal, som også er fylkespolitiker. De kritiserer avisen for å ha presentert feilaktige påstander og utelatt viktig informasjon. Innovasjon Norge påpeker at Randals rett til å være fylkespolitiker er lovfestet, ikke bare kontraktfestet, og at hennes fravær under valgkampen var ferie og avspasering, ikke betalt arbeidstid. De avviser også påstanden om at en stilling ble opprettet spesielt for henne. Innovasjon Norge understreker at de legger til rette for at ansatte kan ta på seg folkevalgte verv, uavhengig av partitilhørighet, og at feilaktig informasjon i media bidrar til politikerforakt.
2 måneder siden
Artikkelen belyser en økende trend der kommunedirektører sparkes etter konflikter med kommunestyrer, ofte i forbindelse med politiske skifter. Dette fører til at flere direktører mottar lønn fra to kommuner samtidig. Forskere mener at politisk fragmentering og et økende press for politisering av forvaltningen bidrar til problemet, og at dette svekker tilliten til lokaldemokratiet. Et eksempel er Fredrikstad, hvor både avgått og ny kommunedirektør har mottatt etterlønn uten avkorting. Kritikken rettes mot moralske spørsmål knyttet til store sluttpakker i pressede kommuner, og en lærer kritiserer ny kommunedirektørs lønnsøkning.
3 måneder siden
Flere toppledere i norske kommuner har mottatt betydelige etterlønnsavtaler etter å ha fratrådt sine stillinger, ofte uten offentlig innsyn. En avtale i Bærum kommune, verdt 1,2 millioner kroner, ble inngått med en tidligere kommunaldirektør og stemplet som «unntatt offentlighet». Dette har ført til kritikk fra tillitsvalgte som mener slike avtaler må være åpne. Kommunen forsvarer avtalen som en rasjonell løsning, men bekrefter at den er underlagt offentlighetsloven. Lignende avtaler er også inngått i andre kommuner, som Røros og Fredrikstad, noe som reiser spørsmål om åpenhet og bruk av offentlige midler i kommunal sektor.
1 måned siden
Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) anklager Sylvi Listhaug (Frp) for tillitsbrudd etter at Frp offentliggjorde et fortrolig notat om et foreslått skatteforlik. Stoltenberg ønsket et bredt skatteforlik, men Listhaug kritiserte initiativet som et politisk utspill for å unngå en skattedebatt i valgkampen. Listhaug reagerte spesielt på at utvalget skulle vurdere nedgang i petroleumsvirksomheten og økte CO2-avgifter. Stoltenberg mener Frp setter valgkampen foran hensynet til norske arbeidsplasser og bedrifter.
1 måned siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson reagerer på en markant økning av ansatte med millionlønn i Nav, fra 119 i 2020 til 528 i 2025. Han kritiserer spesielt høye lederlønninger, som han mener tilsvarer statsrådslønn, og frykter manglende kontroll. Nav begrunner lønnsnivået med behovet for å tiltrekke seg kompetanse i konkurranse med det private, samt generell lønnsutvikling. Stiftelsen Rettferd mener fokuset bør rettes mot å forbedre tjenestekvaliteten, og foreslår resultatlønn for Nav-ledelsen. Kristjánsson ønsker å prioritere ressurser til ansatte i førstelinjen og gradvis dele opp Nav, men erkjenner at det vil møte motstand.
3 måneder siden
Arbeiderpartiets nestleder Tonje Brenna uttrykker mistillit til Høyres leder Erna Solbergs løfte om å verne sykelønnsordningen. Brenna viser til tidligere eksempler der Høyre har brutt løfter i arbeidslivspolitikken etter valg. Hun mener at Høyre, som sannsynligvis vil være juniorpartner i en regjering med Frp og Venstre, vil svekke sykelønnen. Solberg avviser kritikken og mener Brenna må ta ansvar for bruddet i forhandlingene om IA-avtalen. Hun understreker at Høyre ikke vil kutte i sykepenger, men foreslår endringer i kostnadsfordelingen og gradert sykemelding som hovedregel.
3 måneder siden
Fylkespolitikere fra flere fylker, inkludert fire fra Arbeiderpartiet, har sendt et brev til Statsministerens kontor der de kritiserer regjeringen for å blande seg inn i lokalpolitikken på en «utidig måte». Kritikken retter seg spesielt mot finansminister Trygve Slagsvold Vedum og justisminister Emilie Enger Mehl (begge Sp) for deres uttalelser om skolenedleggelser i Innlandet. Fylkesordførerne mener regjeringen mangler respekt for lokale beslutninger og at dette skaper problemer for samarbeidet mellom stat og fylker. Justisminister Mehl avviser kritikken og mener Arbeiderpartiet misbruker sin makt i Innlandet. Også Oslo-byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) kritiserer regjeringen for å spre usannheter om lokale budsjetter.
11 dager siden
Norsk Industri kritiseres for å ha inngått en hemmelig sluttavtale med sin tidligere direktør etter at det ble oppdaget at han hadde brukt millioner av kroner på blant annet hytter og jakt. Istedenfor å varsle Skatteetaten og politiet, ble det inngått en avtale om fratredelse. Skatteeksperter retter nå kritikk mot Norsk Industri for mulig skatteunndragelse, da de mener organisasjonen burde ha rapportert inn de økonomiske fordelene direktøren hadde mottatt. Norsk Industri avviser kritikken og hevder at sluttavtalen var en konsekvens av tillitsbrudd. Økokrim etterforsker saken, og den tidligere direktøren er tiltalt for grov økonomisk utroskap og grov korrupsjon.