Utenriksminister Espen Barth-Eide (Ap) ønsker raskt å innføre EUs direktiv om genmodifisert mat i Norge. Direktivet fra 2003 har ligget på vent, men etter Senterpartiets avgang prioriteres saken.
Norge er i dialog med Island via EØS-komiteen for å få gjennomført direktivet.
Mattilsynet har godkjent ett genmodifisert produkt for bruk i fiskefôr, men ingen genmodifiserte matvarer er godkjent for konsum.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Norge forsøker å bedre forholdet til EU etter at etterslepet av EØS-saker har skapt dårlig stemning. Statssekretær Maria Varteressian bruker Jens Stoltenbergs popularitet i Brussel for å blidgjøre EU-politikere og forsikre dem om at Norge nå prioriterer samarbeid. Regjeringen jobber med å ta igjen etterslepet innenfor områder som genmodifisering av mat, samtidig som de forsøker å navigere i spenningen rundt implementeringen av EUs Ren Energi-pakke. Frykten for å havne i en potensiell handelskrig mellom USA og EU understreker viktigheten av Norges integrasjon gjennom EØS-avtalen.
4 måneder siden
Miljøpartiet De Grønne (MDG) ønsker et raskt nasjonalt forbud mot PFAS-stoffer, også kjent som «evighetskjemikalier», i produkter som goretex-jakker og teflonpanner. Disse stoffene er helseskadelige og brytes svært sakte ned i naturen. Selv om Norge er en pådriver for et EU-forbud, mener MDG at prosessen går for sakte og at et nasjonalt forbud vil være mer effektivt. MDG argumenterer for at et slikt forbud vil gi norske bedrifter et konkurransefortrinn og bedre folkehelsen. Regjeringen mener derimot at internasjonalt samarbeid er den mest effektive måten å redusere PFAS-forurensning på, og at nasjonale tiltak er krevende og lite effektive.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.
1 måned siden
Venstre-leder Guri Melby ønsker å delta i en borgerlig regjering ledet av Erna Solberg, og lover å presse på for mer EU-tilpasning. Hun understreker at Norge trenger en regjering som ikke bremser, men heller setter fart på innføringen av EU-direktiver, og mener mer europeisk integrasjon er viktig for Norges sikkerhet og fremtid. Melby ser også klimapolitikk som en viktig del av sikkerhetspolitikken og vil ikke akseptere kutt her. Hun er motivert for å ta de nødvendige kampene for å sikre Venstres prioriteringer i regjering.
3 måneder siden
Et stort etterslep av EØS-saker skaper bekymring for Norges forhold til EU. Energiminister Terje Aasland frykter at hele EØS-avtalen kan stå i fare dersom ikke Norge får innlemmet de 624 sakene som ligger på vent. Sakene omhandler alt fra genmodifisert mat til energieffektivisering, og noen av dem er over 20 år gamle. Næringslivet er bekymret for at den trege innlemmingen av EU-lovverk skader forholdet til EU, mens regjeringen på sin side hevder å ha arvet et stort etterslep fra forrige regjering. Det jobbes nå med å ta igjen etterslepet for å sikre Norges del av avtalen.
1 måned siden
Høyre landsmøte vedtok å åpne for raske forhandlinger om EU-medlemskap dersom situasjonen tilsier det, selv om partileder Erna Solberg stemte imot. Forslaget, initiert av Oslo Høyre, fremhever Norges posisjon som eneste NATO-land med grense mot Russland som ikke er EU-medlem. Vedtaket har blitt positivt mottatt av Venstre og MDG, som ønsker en ny folkeavstemning, mens KrF og Frp er kritiske. Senterpartiet mener dette markerer starten på en ny EU-debatt, men statsminister Støre (Ap) ønsker å unngå en slik debatt i valgkampen for å unngå splid.
3 måneder siden
Konflikten i regjeringen mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet om tre direktiver fra EUs energipakke fortsetter uten en klar løsning. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at det ikke er satt noen tidsfrist for å løse konflikten, men at det ikke bør ta lenger tid enn nødvendig. Han avviser at personlig prestisje er involvert i saken. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum på sin side understreker Senterpartiets ønske om mer nasjonal kontroll over strømpolitikken og mener det er uklokt å gi mer makt til EU. Arbeiderpartiets stortingsgruppe skal diskutere situasjonen, mens Senterpartiet står fast på sitt motstand mot å innføre deler av energipakken.
2 måneder siden
Høyre ønsker å fremskynde 26. konsesjonsrunde for oljeleting etter at SV i 2022 fikk den utsatt. Høyres energipolitiske talsperson, Bård Ludvig Thorheim, mener SV har hatt for stor innflytelse over regjeringens petroleumspolitikk. Med Senterpartiet ute av regjeringen, tror Høyre det er mulig å få flertall for å lyse ut konsesjonsrunden raskt. Thorheim peker på den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa og behovet for å sikre energiforsyningen som viktige argumenter for å lete etter mer olje og gass. Høyre fremmer forslag i Stortinget om å lyse ut 26. konsesjonsrunde innen første halvår 2025, og forventer støtte fra Senterpartiet, FrP og Christian Tybring-Gjedde.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (FrP) signaliserer at de ikke vil fornye de aldrende kraftkablene mellom Norge og Danmark. Marius Arion Nilsen fra FrP understreker at partiet ønsker å begrense Norges tilknytning til det europeiske energimarkedet. Høyre derimot, vil avvente en utredning fra Statnett før de tar stilling til fornyelse. Verken Arbeiderpartiet (Ap) eller Senterpartiet (Sp) støtter fornyelse av kablene, som utløper i 2026. Rødt ønsker en rask behandling av saken i Stortinget. FrP ser på dette som et konfliktområde med Høyre og vil prioritere norske strømkunders interesser.
2 måneder siden
SVs Kari Elisabeth Kaski krever at regjeringen raskt sikrer Norge en særskilt avtale med EU for å unngå negative konsekvenser av USAs varslede tolløkninger, som kan utløse en handelskrig mellom USA og EU. Kaski mener Norge må sikre seg unntak fra EUs mottiltak, slik Solberg-regjeringen gjorde i 2018. Statsminister Støre og finansminister Stoltenberg reiser til München for å diskutere situasjonen. Næringsminister Myrseth (Ap) forsikrer at regjeringen jobber med saken i tett kontakt med næringslivet og internasjonale aktører. Kaski krever likevel en redegjørelse i Stortinget før regjeringen legger frem en stortingsmelding om handel i mars.