En ny studie publisert i European Heart Journal viser at kaffedrikking om morgenen, spesielt to eller flere kopper før lunsj, er knyttet til lavere dødelighet. Studien, som har fulgt over 40 000 deltakere fra 1999 til 2018, fant at de som drikker kaffe på morgenen har større helsefordeler enn de som drikker kaffe senere på dagen eller ikke jevnlig.
Forskere spekulerer i om dette kan skyldes at kaffe på ettermiddagen kan ha negative effekter, som dårligere søvnkvalitet. Tidligere studier har vist at kaffe kan være bra for hjertet, men denne studien fokuserer på tidspunkt for inntak.
Studien konkluderer med at man kan nyte morgenkaffen med god samvittighet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny studie viser at tidspunktet for kaffedrikking kan påvirke helsen. Studien fulgte over 40 000 voksne i USA i nesten ti år. Resultatene viser at de som drakk kaffe om morgenen hadde lavere risiko for å dø, spesielt av hjertesykdommer, sammenlignet med de som drakk kaffe hele dagen. Forskere fant at morgendrikkere hadde 16 prosent lavere sannsynlighet for å dø og 31 prosent lavere risiko for å dø av hjertesykdom. Studien antyder at kaffedrikking om ettermiddagen eller kvelden kan forstyrre søvn og hormonnivåer, noe som kan påvirke helsen negativt. Det trengs mer forskning for å bekrefte funnene.
2 måneder siden
En lege advarer om at selv om kaffe kan ha helsefordeler, er det viktig å begrense inntaket. Studier viser at moderat kaffekonsum kan redusere risikoen for hjertesykdommer, diabetes og visse kreftformer. Samtidig kan for mye kaffe føre til helseproblemer som hjertebank, angst og søvnvansker. Ifølge eksperter er et moderat inntak definert som to til fire kopper per dag, mens inntak av seks eller flere kopper daglig kan øke risikoen for hjertesykdom.
1 måned siden
Ny svensk forskning viser at kaffe fra kaffemaskiner på kontorer kan være skadelig for helsen på grunn av høye nivåer av kolesteroløkende forbindelser (diterpener). Disse forbindelsene slipper gjennom metallfiltre som brukes i maskinene, i motsetning til papirfiltre. Studien viser at inntak av maskinkaffe kan føre til økt LDL-kolesterol, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Forskere anbefaler å bytte ut maskinkaffe med papirfiltrert kaffe for å redusere denne risikoen.
4 måneder siden
En ny svensk studie har funnet en sammenheng mellom melkeinntak og økt risiko for hjertesykdom hos kvinner. Studien, som fulgte 60 000 kvinner og 40 000 menn over 30 år, viser at risikoen for hjertesykdom øker med mengden melk kvinnene drikker. Det ble ikke funnet en tilsvarende sammenheng hos menn eller ved inntak av fermenterte meieriprodukter som ost og yoghurt. Forskere understreker at funnene er foreløpige og at det er behov for mer forskning før man kan gi konkrete kostholdsråd. De advarer også mot å trekke forhastede konklusjoner basert på denne ene studien, men antyder at kvinner kan ha nytte av å velge fermenterte melkeprodukter fremfor søtmelk.
4 måneder siden
En svensk studie har undersøkt sammenhengen mellom melkekonsum og helse hos over 100.000 deltakere. Studien viser at kvinner som drikker mye melk har en moderat økning i risiko for hjerte- og karsykdommer. Forskningen, som har pågått siden 1987, indikerer at to glass melk om dagen er en grense for hva som er anbefalt for kvinner. Dette skyldes at kvinner har en dårligere evne til å bryte ned laktose. Selv om melkekonsumet har gått ned, får vi i oss tilsvarende mengde meieriprodukter gjennom ost og yoghurt, noe som gjør anbefalingen relevant.
1 måned siden
En ny studie publisert i Journal of the American Heart Association viser at å begrense TV-titting til under én time daglig kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, spesielt for personer med genetisk risiko for type 2-diabetes. Forskere analyserte data fra over 340.000 britiske menn og kvinner over en periode på 14 år, og fant at de som så to timer eller mer TV daglig hadde en 12 prosent høyere risiko for å utvikle slike sykdommer. Studien konkluderer med at redusert TV-titting og økt fysisk aktivitet kan forbedre hjertehelsen uavhengig av genetisk bakgrunn.
1 måned siden
En amerikansk studie viser at kvinner som drikker én eller flere sukkerholdige drikker daglig har nesten fem ganger så høy risiko for å utvikle munnkreft, uavhengig av røyke- og alkoholvaner. Studien fulgte over 162 000 kvinner over 30 år. Selv om den absolutte risikoen fortsatt er lav, støtter funnene anbefalinger om å begrense sukkerinntaket. En tidligere studie fra 2023 koblet høyt sukkerinntak til økt risiko for 45 negative helseeffekter, inkludert diabetes, hjerteinfarkt og kreft, og anbefaler å redusere inntaket av tilsatt sukker til under 25 gram daglig.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler holdbarhet på kaffe, spesielt med tanke på kampanjetilbud. Ifølge Norsk Kaffeinformasjon holder kommersiell kaffe seg i omtrent ett år takket være pakking med gass. Kaffe fra småskalaprodusenter har kortere holdbarhet. Når posen er åpnet, taper kaffen seg raskt i kvalitet, spesielt ved eksponering for lys og luft. Det anbefales å oppbevare kaffen i originalemballasjen, lukket og mørkt. Frysing er mulig i lufttett beholder, men kondens og luktabsorpsjon kan være et problem.
28 dager siden
En internasjonal studie publisert i Nature Medicine viser at sukkerholdige drikker kan ha alvorlige helsekonsekvenser. Forskere anslår at omtrent 340 000 dødsfall i 2020 skyldtes sykdommer relatert til inntak av slike drikker. Sukkerholdige drikker inkluderer blant annet brus, fruktdrikker og energidrikker. Inntak fører til raske blodsukkersvingninger, som over tid kan skade kroppen og øke risikoen for diabetes og hjertesykdom. En studie viser også at sukkerholdig brus kan redusere levetiden. I Norge har forbruket av sukkerholdig brus gått ned, mens lettbrus har blitt mer populært. Folkehelseinstituttet anser likevel godkjente søtstoffer i lettbrus som trygge innenfor fastsatte grenser.
10 dager siden
En studie fra UiT Norges arktiske universitet har undersøkt risikoen ved toppturer. Forsker Håvard Boutera Toft har kartlagt 56.000 skiturer over to vintersesonger, og funnet at risikoen er lavere enn tidligere antatt. Studien viser at de fleste går på topptur mellom klokken 07 og 12, og at mars og april er de mest populære månedene, som også er perioden med flest skredhendelser. Risikoen er målt i micromorts, hvor topptur har en risiko på 10. Forskningen konkluderer med at risikoen kan reduseres ved å velge rett terreng og følge snøskredvarsel.