Kirsten Andersen, en 83 år gammel kvinne fra Danmark, har lenge kjempet for retten til å velge bort gjenopplivning. Hun har tatovert «Vil ikke gjenoplivest» på brystet og skal tatovere en QR-kode til et digitalt skjema som bekrefter hennes ønske.
Danske myndigheter har nylig åpnet for at alle over 60 år kan velge å ikke bli gjenopplivet, noe Kirsten feirer. Hun er imidlertid bekymret for at noen likevel vil forsøke å redde henne hvis hun faller om.
Kirsten er også en forkjemper for aktiv dødshjelp og er sjokkert over at Norge ikke tillater eldre å motsette seg gjenopplivning. Hun mener det er viktig å bestemme over eget liv og håper at eldre i Norge også får denne muligheten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Kirsten (72) og Jarle (79) har vært uten strøm i over syv måneder etter at Elvia stengte den på grunn av en tvist om installasjon av ny strømmåler. Paret er bekymret for helseeffektene av AMS-målere, og viser til tidligere negative erfaringer med slike målere. De har betalt alle strømregninger, men ønsker dokumentasjon på målerens teknologi før installasjon. Forbrukerrådet mener strøm er en nødvendighetsvare og at strømselskapene har plikt til å vurdere helserisiko ved stenging av strøm. Elvia sier de følger myndighetenes krav og at strømstengning er siste utvei, men vil ikke kommentere enkeltsaker. Paret frykter for helsen i vinterkulda og ser ingen løsning på situasjonen.
4 måneder siden
En 60 år gammel kvinne, Evy, har vært under tvangsplassering på sykehjem i seks år, og hennes advokat kaller det en "livstidsdom". Tvangsloven, pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4A, tillater tvangsinnleggelse og helsehjelp, og brukes ofte overfor demente, men også andre. Antall tvangsvedtak har økt betydelig. Regjeringen foreslår nå å senke beviskravet for å frata samtykkekompetanse, noe som kan føre til mer tvang. Helsetilsynet har avdekket mangler i hvordan statsforvalterne gjennomgår tvangsvedtakene, og påpeker at pasienters rettssikkerhet er truet. En jusprofessor støtter det nye lovforslaget, men påpeker også svakheter i dagens tvangslovgivning.
2 måneder siden
En 83 år gammel kvinne døde etter en brannulykke på et sykehjem i Haugesund. Kvinnen, som var tilkoblet en oksygenkonsentrator, fikk alvorlige brannskader da hun tente en røyk. Hendelsen etterforskes av Statens helsetilsyn, som ser på mulige brudd på sikkerhetsrutiner. Pårørende har uttrykt sterk kritikk mot sykehjemmet for manglende informasjon og stiller spørsmål ved hvordan en dement pasient kunne få tilgang til lighter og sigaretter under oksygenbehandling. Kommunen erkjenner at det har skjedd en feil og at rutinene ikke er fulgt.
1 måned siden
Venstre har på sitt landsmøte vedtatt å utrede aktiv dødshjelp i Norge. Flere forslag ble diskutert, inkludert et forslag om å tillate aktiv dødshjelp under strengt regulerte forhold, men dette fikk ikke flertall. Margrethe Prahl Reusch fra Akershus Venstre, som lenge har fremmet forslag om aktiv dødshjelp, er fornøyd med vedtaket og håper det vil føre til en god debatt. Oline Sæther argumenterte for at retten til å avslutte livet på egne premisser kan være den beste lindringen for noen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Anna Kirahs opplevelse av morens assisterte selvmord i USA, og hennes engasjement for legalisering av aktiv dødshjelp i Norge. 88 nordmenn er medlemmer i Dignitas i Sveits, som tilbyr assistert selvmord. Kirah forteller om morens fredfulle død hjemme, uten frykt eller smerte, og mener det er viktig å ta døden tilbake som en del av livet. Hun kritiserer at nordmenn må reise til utlandet for å få hjelp til å dø, og mener alle burde ha rett til en verdig død i eget hjem. Dignitas påpeker at nordmenn søker hjelp i Sveits på grunn av manglende valgfrihet i Norge, og at det er trist at det er nordmenns alternativ.
10 dager siden
Artikkelen utforsker aktiv dødshjelp i Belgia gjennom Inès de Coune, en 87 år gammel kunstner som har valgt å avslutte livet på grunn av en alvorlig sykdom. Hun har informert familien, og legen står klar. Alejandro Adonis, en tidligere TV-fotograf, fikk også innvilget aktiv dødshjelp, men ønsker nå å leve lengst mulig. Legen Yves de Locht forklarer prosessen og understreker at det er en siste utvei. Advokat Jaqueline Herremans fremhever pasientens rett til å bestemme, og flere oppfordrer Norge til å ta debatten om aktiv dødshjelp for å sikre verdighet og åpenhet.
4 måneder siden
En 89 år gammel kvinne, Synnøv Buaas, døde etter en brann i sin omsorgsbolig forårsaket av en veltet nattbordslampe. Boligen manglet automatisk slokkeanlegg, som ikke var påkrevd for eldre bygg. Datteren kritiserer forskjellsbehandlingen i brannsikkerhet for eldre omsorgsbygg og krever at alle bygg som brukes til pleie og omsorg oppgraderes med slokkeanlegg. Undersøkelser viser at mange dødsbranner i omsorgsbygg skjer i bygg uten slike anlegg. Regjeringen vurderer økonomisk støtte til oppgradering av eksisterende omsorgsboliger, men mangler konkrete tiltak for slokkeanlegg. Buaas' datter beskriver morens kamp mot flammene og savnet etter henne.
2 måneder siden
En NRK-undersøkelse viser at halvparten av Norges befolkning støtter legalisering av aktiv dødshjelp, noe som aktualiserer debatten. Historien om Tina, som valgte assistert selvmord i Sveits på grunn av en uhelbredelig sykdom, har skapt stort engasjement. Flere europeiske land, som Danmark, vurderer nå å tillate aktiv dødshjelp, mens erfaringer fra Nederland, som legaliserte det for over 20 år siden, viser at det er behov for et tydelig lovverk. En antropolog som studerte aktiv dødshjelp i Nederland, har blitt mer skeptisk til praksisen, og understreker viktigheten av å kontrollere alle aspekter rundt dødshjelp.
4 måneder siden
Elisabeth Raasholm Larby, etter 20 års kamp for feilbehandling av endometriose, vant en rettssak mot staten. Dommen slo fast at hun hadde rett til erstatning for forsinket og mangelfull behandling. Staten anket imidlertid dommen, og argumenterer for at knapp journalføring skal vektlegges mer enn pasientens forklaring. Larby mener dette er en trussel mot pasienters rettssikkerhet, og at det legger et urimelig ansvar på pasientene. Pasientombudet understreker at det er helsepersonellets ansvar å føre korrekte journaler. En jussprofessor mener statens anke kan belønne helsepersonell som ikke følger journalføringsplikten.
1 måned siden
Elisa (63) saksøker den danske staten etter å ha blitt tvangsflyttet fra Grønland som seksåring og senere utsatt for overgrep i et beredskapshjem i Danmark. Hun forteller at hun som 13-åring fikk innsatt en spiral uten samtykke, med den begrunnelse at dette var vanlig praksis for grønlandske jenter. TV2 Danmark har avslørt at opptil 4500 grønlandske kvinner kan ha blitt utsatt for lignende behandling. Elisa og 142 andre kvinner har nå saksøkt den danske staten for brudd på menneskerettighetene. Saken har skapt debatt i forbindelse med valget på Grønland, der spørsmålet om selvstendighet er sentralt, men grønlendere bosatt i Danmark får ikke stemme.