Artikkelen omhandler optimal hyppighet og konsistens for avføring. Studier indikerer at én til tre avføringer daglig er ideelt for en sunn tarmflora, og at avføringen bør være pølseformet med sprekker eller glatt.
Gastrokirurg Mona Rydningen presiserer at avføring sjeldnere enn tre ganger i uken defineres som forstoppelse, mens mer enn tre ganger daglig kan indikere diaré.
Hun advarer mot blod i avføringen, som kan være tegn på alvorlige tilstander, og understreker betydningen av et regelmessig kosthold og en sunn livsstil for god tarmhelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler viktigheten av regelmessige dobesøk og farene ved å holde tilbake avføring. Eksperter advarer om at det kan føre til forstoppelse, magesmerter og andre helseproblemer. En studie viser at daglige dobesøk er gunstig for tarmfloraen, og anbefaler mellom én og tre ganger per dag. Artikkelen belyser også doskam, som kan føre til at man unngår å gå på do i offentlige rom, med alvorlige konsekvenser. Råd for å unngå forstoppelse inkluderer et balansert kosthold, nok vann og å lytte til kroppens signaler.
4 måneder siden
Artikkelen belyser hvilke matvarer eksperter anbefaler for et sunt kosthold. Ernæringsfysiologer trekker frem egg som en komplett matvare, mens andre vektlegger frukt, grønnsaker og spesielt brokkoli for deres næringsinnhold og helsefordeler. Det understrekes også viktigheten av et variert kosthold med mange ulike plantetyper, inkludert kaffe og te. I tillegg anbefales det å inkludere fermentert mat for å styrke tarmfloraen og øke forbrenningen. En sunn livsstil med stressmestring og nok søvn er også viktig.
27 dager siden
Periodisk fasting diskuteres etter en influensers fasteprosjekt. Fagfolk peker på både fordeler og ulemper ved ulike fastemetoder.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økende forekomst av mageproblemer, spesielt blant unge, der irritabel tarmsyndrom (IBS) er en vanlig diagnose. Eva (19) er en av mange som opplever store smerter og utfordringer i hverdagen. Professor Asle Medhus ved Oslo universitetssykehus påpeker at uregelmessig livsstil og kosthold kan være medvirkende faktorer. Klinisk ernæringsfysiolog Camilla Thuen understreker også betydningen av stress og livsstil for tarmhelsen. Mage-tarmforbundet melder om økt pågang og behov for mer forskning og bedre behandlingstilbud for de som sliter med mageproblemer.
3 måneder siden
En artikkel fra en nettavis viser at kjøkkenvasken ofte er mer bakteriefylt enn et toalett. Eksperter anbefaler daglig skylling og tørking av vasken for å fjerne matrester. En grundigere rengjøring med såpe og vann bør gjøres 2-3 ganger i uken, mens ukentlig desinfeksjon er nødvendig for å drepe bakterier. Artikkelen understreker også viktigheten av å rengjøre lysbrytere og håndtak på kjøkkenet regelmessig, da disse ofte er oversett, men likevel samler mye bakterier. Hyppigere rengjøring anbefales ved bruk av rått kjøtt eller ved sykdom.
4 måneder siden
Eksperter advarer mot å sitte for lenge på toalettet, da det kan føre til helseskader. Å sitte mer enn ti minutter kan påvirke blodsirkulasjonen og øke risikoen for hemoroider. Tyngdekraften gjør at kroppen må jobbe hardere for å pumpe blod tilbake til hjertet når man sitter på toalettet, noe som kan føre til utvidelse av årer rundt endetarmen. Leger forklarer også at langvarige toalettbesøk kan være et symptom på underliggende sykdommer som irritabel tarm eller i verste fall kreft. Det anbefales å unngå å ta med telefonen på do for å minimere tiden man bruker der, og oppsøke lege dersom toalettbesøkene ofte er langvarige.
2 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan muslimer kan ivareta helsen under Ramadan-fasten, som starter 1. mars 2025. Fasten kan gi helsefordeler som redusert risiko for kroniske sykdommer og forbedret fordøyelse. Forberedelser inkluderer gradvis reduksjon av koffeininntak og valg av energirik mat til suhoor. Under fasten er hydrering viktig, med anbefaling om minst ti glass vann mellom iftar og suhoor. Artikkelen diskuterer også tilpasning av trening og viktigheten av å ta vare på øyehelsen. Personer med helsetilstander bør rådføre seg med lege før de faster.
1 måned siden
Artikkelen undersøker hvor ofte man bør vaske håndklær for å unngå bakterieopphopning. Forskere på Rikshospitalet påviser at håndklær kan inneholde både normalflora og potensielt skadelige bakterier som gule stafylokokker og E. coli. Opphopning av bakterier kan føre til infeksjoner, spesielt hvis de kommer i kontakt med sår. Ekspertene anbefaler å vaske håndklær omtrent hver femte dag på minimum 60 grader, og sørge for at de tørker godt mellom hver bruk. Endringer i lukt eller tekstur kan indikere at håndkleet bør vaskes oftere.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler årsaker til matforgiftning og hvordan man kan forebygge det. Seniorforsker i FHI, Lin Thorstensen Brandal, fremhever forurenset mat, dårlig kjøkkenhygiene, utilstrekkelig oppvarming og langsom nedkjøling som vanlige årsaker. Mattilsynet oppfordrer til å varsle ved mistanke om matforgiftning. De vanligste sykdommene er norovirus, salmonella og E. coli. For å unngå smitte er god kjøkken- og håndhygiene, grundig varmebehandling av mat, og vask av frukt og grønnsaker viktig. Lett bedervelige matvarer som melk, kjøtt og fisk krever ekstra oppmerksomhet, og det er viktig med riktig temperatur i kjøleskapet.
4 måneder siden
Artikkelen forklarer illebefinnende som en generell følelse av ubehag, med symptomer som svimmelhet og kvalme. Vanlige årsaker er dehydrering, lavt blodsukker, stress og overanstrengelse, men det kan også skyldes underliggende sykdommer. I de fleste tilfeller går det over av seg selv, men alvorlige symptomer som brystsmerter eller forvirring krever øyeblikkelig legehjelp. For å forebygge illebefinnende anbefales det å holde seg hydrert, spise regelmessig og redusere stress. Artikkelen nevner også at hjerte- og karsykdommer, muskel- og skjelettlidelser, psykiske lidelser og kreft er blant de vanligste sykdommene i Norge.