Vibeke Løkkebergs dokumentar «The Long Road to the Director’s Chair» har premiere over 50 år etter at opptakene ble gjort. Filmen skildrer kvinners situasjon i filmbransjen på 1970-tallet, basert på opptak fra det første Kvinnefilmseminaret i 1973.
Dokumentaren avdekker hvordan mange av de samme utfordringene knyttet til diskriminering og likestilling fortsatt er aktuelle i dag. Intervjuer med kvinnelige filmskapere belyser problemstillinger som manglende teknisk anerkjennelse og seksuell objektifisering.
Produsenten har annonsert at filmen skal utvikles til en dokumentarserie for TV med mer råstoff fra 1973 og nye opptak fra årets festival.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
21 dager siden
Vibeke Løkkeberg er invitert til Beijing International Film Festival (BJIFF) med dokumentaren «The Long Road To The Director’s Chair». Filmen er basert på samtaler med kvinnelige filmskapere og feminister fra 1973. Invitasjonen sammenfaller med festivalens markering av Kinas 30-årsjubileum for likestillingserklæringen. Løkkeberg ser frem til å diskutere ytringsfrihet og likestilling i Kina, og ønsker å fremme norske verdier. Filmen ble oppdaget av kinesiske podkastere under Berlinalen, noe som førte til invitasjonen.
3 måneder siden
En ny dokumentarfilm, «De rettsløse», tar for seg den urettferdige behandlingen norske kvinner fikk etter å ha hatt forhold til tyske menn under andre verdenskrig. Til tross for at de ikke brøt noen lover, ble rundt 4000 kvinner fratatt statsborgerskapet og deportert. Filmskaper Lena-Christin Kalle har avdekket at norske myndigheter og hjemmefronten systematisk overvåket og straffet disse kvinnene med internering, tvangssterilisering og tap av jobber. Selv om det kom en offisiell unnskyldning i 2018, har mange av kvinnene fortsatt ikke fått tilbake statsborgerskapet. Filmen gir et innblikk i de overgrepene som ble begått og den langvarige stigmaen som har preget mange familier.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Rigmor (101), som ble stemplet som «tyskerjente» etter andre verdenskrig på grunn av sitt forhold til en tysk soldat. Dette stempelet har preget hennes liv i over 80 år, og har også gått ut over hennes barn og barnebarn som har blitt mobbet og diskriminert. Dokumentarfilmen «De Rettsløse» belyser hvordan kvinner med forhold til tyske soldater ble behandlet etter krigen, der mange ble fratatt statsborgerskap og utsatt for overgrep. Selv om Rigmor fikk en unnskyldning fra regjeringen i 2018, har hun ikke mottatt erstatning. Historikere påpeker at disse historiene har hatt en dyp innvirkning på flere generasjoner, og at det er viktig å synliggjøre tematikken.
2 måneder siden
NRK har mottatt en rekke historier om seksuelle overgrep og sjikane i travsporten, der flere kvinner beskriver en ukultur preget av press, utnyttelse og manglende varslingsrutiner. Enkelte forteller om konkrete tilfeller av seksuell trakassering og overgrep, inkludert tilbud om å favorisere hester mot seksuelle tjenester. Travselskapet varsler nå en full oppvask og iverksetter tiltak for å styrke varslingssystemet og bedre holdninger. Samtidig er det kvinnelige aktører som ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene, men understreker at de tar avstand fra alle former for overgrep.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg den urettferdige behandlingen av norske kvinner som hadde forhold til tyske soldater under andre verdenskrig. Disse kvinnene ble utsatt for kollektiv avstraffelse som mishandling og internering, ofte uten lovlig grunnlag. Offisielle forklaringer for interneringene var ofte basert på vikarierende motiver som beskyttelse og falske påstander om sykdom eller lav intelligens. Riksarkivet holder fortsatt tilbake sentral dokumentasjon om saken. Filmen «De rettsløse» belyser Norges manglende evne til å forholde seg til denne delen av sin historie og avslører at stigmaet rundt «tyskerjentene» fortsatt eksisterer. Artikkelen argumenterer for at det er nødvendig å konfrontere fortiden for å lære av den, og kritiserer Riksarkivets hemmelighold som en omskriving av historien.
1 måned siden
En ny FN-rapport avslører en global svekkelse av kvinners rettigheter, forverret av klimaendringer og demokratisk tilbakegang. Vold mot kvinner øker, spesielt i konfliktområder og digitalt. Rapporten understreker at til tross for fremskritt siden Beijing-erklæringen i 1995, gjenstår betydelige utfordringer for likestilling. Den internasjonale kvinnedagen markeres med fokus på fortsatt kamp for kvinnefrigjøring, mens MIRA-senteret retter oppmerksomheten mot krigens konsekvenser for kvinners liv. FN presenterer en handlingsplan for å fremme likestilling og kvinners rettigheter globalt.
2 måneder siden
Denne helgen byr på et bredt utvalg av nye serier, dokumentarer og filmer på ulike strømmetjenester og TV-kanaler. På NRK har serien «Katastrofe» premiere, hvor Andreas Wahl utforsker potensielle krisescenarioer i Norge. Netflix lanserer miniseriene «Toxic Town» om en giftlekkasje i Storbritannia, og komedien «Running Point» om en kvinne som overtar et basketballag. SkyShowtime viser miniserien «Lockerbie: A Search for Truth» om flykatastrofen i 1988. Prime Video har premiere på en dokumentar om Jürgen Klopp og serien «House of David». Max tilbyr anime-versjonen av Ringenes Herre, «Slaget ved Rohan». Britbox viser de britiske seriene «Gold Digger» og «Fearless».
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den urettferdige behandlingen av norske kvinner som hadde forhold til tyske soldater under andre verdenskrig. Disse kvinnene ble utsatt for offentlig ydmykelse, fengsling og tap av statsborgerskap. Mange ble deportert til Tyskland, ofte med barn, og møtte vanskelige forhold. Selv om de ikke hadde brutt noen lover, ble de stemplet som landssvikere og behandlet som kriminelle. Offentlige arkiver om saken er fortsatt lukket, noe som hindrer innsyn og bevisførsel. Filmen «De rettsløse» har skapt ny debatt om behandlingen av disse kvinnene, og det argumenteres for en åpen gjennomgang av saken.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler filmen «Babygirl», en erotisk thriller som henter inspirasjon fra 80- og 90-tallets filmer i samme sjanger. Filmen utforsker et forhold mellom en eldre kvinnelig direktør og en yngre mannlig praktikant, der dominans og underkastelse er sentrale elementer. Regissør Halina Reijn ønsker å gi et nytt perspektiv på sjangeren ved å se karakterene med et friskt blikk, og utforske temaer som skam og usikkerhet rundt kjønnsroller. Artikkelen diskuterer også hvordan den erotiske thrilleren har utviklet seg over tid, og hvordan «Babygirl» forsøker å gjøre sjangeren relevant i dagens samfunn. Den ser også på hvordan filmer i denne sjangeren har blitt mottatt i ulike tider, og hvordan synet på kvinner har endret seg.
1 måned siden
Artikkelen retter fokus mot diskriminering av kvinner i yrkesskadeerstatningssystemet, særlig de som jobber i risikoutsatte omsorgsyrker. Kvinner får oftere avslag fordi skader anses som en forventet del av jobben, til tross for mangelfullt HMS-arbeid i disse sektorene. Artikkelen fremhever at dagens system favoriserer pasientrettigheter over ansattes sikkerhet og argumenterer for nødvendige regelendringer for å sikre rettferdig behandling av kvinnelige arbeidstakere. Den kritiserer også manglende politisk prioritering av saken.