Kina avviser påstander fra CIA om at koronaviruset kan ha lekket fra et laboratorium. Kinesiske myndigheter viser til en felles rapport med WHO som konkluderer med at et slikt scenario er svært usannsynlig.
CIA har uttalt at et forskningsrelatert opphav er mer sannsynlig enn et naturlig opphav, men understreker at det er usikkerhet rundt konklusjonen. CIA vil fortsette å vurdere begge teoriene.
Den nye analysen fra CIA ble gjort på oppdrag fra tidligere direktør.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Tysk etterretning (BND) har konkludert med at det er mest sannsynlig at koronaviruset lekket fra et laboratorium i Wuhan, Kina. Denne konklusjonen er basert på analyser av det BND anser som bevis. Det er likevel delte meninger, og flere mener fortsatt at viruset mest sannsynlig har en naturlig opprinnelse. Virolog Christian Drosten etterlyser mer informasjon fra Kina for å fastslå virusets opprinnelse. CIA har også endret sin konklusjon til at et laboratorium er den mest sannsynlige kilden, men understreker at det fortsatt er usikkerhet rundt dette.
2 måneder siden
CIA har konkludert med at det er mer sannsynlig at Covid-19-viruset stammer fra en laboratorielekkasje i Wuhan enn fra et naturlig opphav. Denne vurderingen kommer samtidig som flere eksperter har begynt å anse laboratorielekkasje som en plausibel teori, selv om mange fortsatt mener at viruset har spredt seg fra dyr til mennesker. Kina avviser CIAs konklusjon. Saken er svært politisk, spesielt i USA, hvor den forventes å få store konsekvenser. Eksperter understreker viktigheten av å finne sannheten for å beskytte oss mot lignende hendelser i fremtiden.
3 måneder siden
Kina avviser anklager om at de sto bak et hackerangrep mot det amerikanske finansdepartementet tidligere i desember. Ifølge et brev til Kongressen fikk hackere tilgang til arbeidsstasjoner og stjal dokumenter. USA mener angrepet ble utført av en kinesisk statsstøttet aktør, men Kina avviser dette og hevder de er motstandere av alle former for hackerangrep og spredning av falsk informasjon. Kina har tidligere avvist lignende anklager fra USA.
4 måneder siden
Sverige kritiserer Kina for å nekte svenske myndigheter full tilgang til informasjon i forbindelse med etterforskningen av mulig kabelsabotasje i Østersjøen. Det kinesiske lasteskipet «Yi Peng 3», som er under mistanke, forlot Kattegat uten at svenske etterforskere fikk inspisere skipet. Kina avviser kritikken og hevder å ha invitert til felles etterforskning. Sverige, Finland og Litauen har etablert en felles etterforskningsgruppe. Det er uenighet om hvorvidt Kina samarbeider i etterforskningen, og det spekuleres i om Kina var involvert i hendelsen.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser en markant endring i nordmenns syn på koronavirusets opprinnelse fem år etter pandemiens start. Like mange tror nå at viruset ble skapt i et laboratorium som at det oppsto naturlig. Undersøkelsen viser også kjønnsforskjeller i oppfatningene. Tidligere trodde et flertall at viruset oppsto naturlig, men etter en etterforskning igangsatt av USAs president Joe Biden i august 2021, begynte oppfatningen å endre seg. Lab-teorien anses ikke lenger som en konspirasjonsteori.
3 måneder siden
Kina har bekreftet sin støtte til Verdens helseorganisasjon (WHO) etter at USA kunngjorde sin utmelding. Kina mener WHOs rolle bør styrkes, spesielt med tanke på vaksineprogrammer i fattige land. Kina kritiserer også USAs beslutning om å trekke seg fra Parisavtalen, og understreker at klimaendringer er en felles utfordring. I tillegg anklager Kina USA for å mobbe Cuba ved å sette landet på terrorlisten. Til tross for uenigheter, uttrykker Kina håp om samarbeid med USA innen økonomi og handel, og påpeker at det er store felles interesser mellom de to landene.
3 måneder siden
USA vurderer å forby TikTok på grunn av bekymring for kinesisk spionasje, noe som har skapt debatt og bekymring blant brukere og eksperter. Norske TikTok-brukere er generelt lite bekymret for spionasje, men følger med på utviklingen i USA. Eksperter mener TikTok er et verktøy for kinesisk 'myk makt', sammenlignbart med panda-diplomati. Amerikanske innholdsskapere er bekymret for et eventuelt forbud og oppfordrer til å laste ned innhold. Et forbud i USA kan påvirke trender og viralitet også i Norge.
4 måneder siden
Regjeringen har innført flere tiltak for å begrense misbruk av forskning på Svalbard, med særlig fokus på kinesisk flerbruksforskning som kan brukes til både sivile og militære formål. Justisminister Emilie Enger Mehl fremhever at regjeringen har etablert et nytt forskningskontor for å styrke kontrollen og ledelsen av forskningsaktivitet på Svalbard. Dette kontoret skal utarbeide årlige rapporter og bidra til bedre oversikt. Tiltakene er en del av Svalbardmeldingen, som også begrenser nye forskningsstasjoner utenfor Longyearbyen. Amerikanske kongressmedlemmer har tidligere uttrykt bekymring for kinesisk forskning i Arktis, mens Kina avviser anklagene som ubegrunnede.
2 måneder siden
En ny rapport fra Den norske koronastudien retter kritikk mot norske myndigheters håndtering av long covid, og påpeker mangler i strategi og tiltak. Forskerne etterlyser offentlig finansiering av forskning, etablering av et nasjonalt kompetansesenter, og tiltak for å forebygge smitte for å redusere forekomsten av long covid. Rapporten indikerer at pasienter med long covid møter mistro i helsevesenet, og at plagene deres blir oppfattet som psykologiske. FHI og Helsedepartementet avviser kritikken, men Søraas fastholder at de ikke adresserer rapportens konkrete forslag om dedikerte forskningsmidler og et kompetansesenter. Han kritiserer også helseminister Vestre for manglende engasjement i saken.
4 dager siden
Forholdet mellom USA og Kina er anstrengt etter at begge land har innført høye tollsatser på hverandres varer. USA har satt en toll på 145 prosent på kinesiske varer, mens Kina svarte med 125 prosent toll på amerikanske varer. Begge parter hevder de er klare for forhandlinger, men Kina avviser at noen samtaler pågår. Kinas handelsdepartement og utenriksdepartement omtaler påstandene om forhandlinger som «fake news». President Donald Trump insisterer derimot på at det har vært møter mellom partene. Samtidig har Trump erkjent at den høye tollen vil bli redusert, men ikke fjernet helt. USAs finansminister har omtalt tollkrigen som «ikke bærekraftig», og økonomer mener Trump kan endre kurs under press, men situasjonen er fortsatt uoversiktlig og vanskelig å forutsi.