En ny undersøkelse viser en markant endring i nordmenns syn på koronavirusets opprinnelse fem år etter pandemiens start. Like mange tror nå at viruset ble skapt i et laboratorium som at det oppsto naturlig.
Undersøkelsen viser også kjønnsforskjeller i oppfatningene. Tidligere trodde et flertall at viruset oppsto naturlig, men etter en etterforskning igangsatt av USAs president Joe Biden i august 2021, begynte oppfatningen å endre seg.
Lab-teorien anses ikke lenger som en konspirasjonsteori.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Tysk etterretning (BND) har konkludert med at det er mest sannsynlig at koronaviruset lekket fra et laboratorium i Wuhan, Kina. Denne konklusjonen er basert på analyser av det BND anser som bevis. Det er likevel delte meninger, og flere mener fortsatt at viruset mest sannsynlig har en naturlig opprinnelse. Virolog Christian Drosten etterlyser mer informasjon fra Kina for å fastslå virusets opprinnelse. CIA har også endret sin konklusjon til at et laboratorium er den mest sannsynlige kilden, men understreker at det fortsatt er usikkerhet rundt dette.
2 måneder siden
CIA har konkludert med at det er mer sannsynlig at Covid-19-viruset stammer fra en laboratorielekkasje i Wuhan enn fra et naturlig opphav. Denne vurderingen kommer samtidig som flere eksperter har begynt å anse laboratorielekkasje som en plausibel teori, selv om mange fortsatt mener at viruset har spredt seg fra dyr til mennesker. Kina avviser CIAs konklusjon. Saken er svært politisk, spesielt i USA, hvor den forventes å få store konsekvenser. Eksperter understreker viktigheten av å finne sannheten for å beskytte oss mot lignende hendelser i fremtiden.
2 måneder siden
Artikkelen markerer femårsdagen for Norges første bekreftede koronatilfelle, som ble oppdaget i Tromsø. Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen reflekterer over pandemihåndteringen og mener ting burde vært gjort annerledes, spesielt med tanke på beredskap og ivaretakelse av personalet. Intervjuer med innbyggere gir et innblikk i hvordan pandemien påvirket hverdagen, fra usikkerhet og isolasjon til kvalitetstid med familien. Flere har tatt med seg nye vaner, som bedre håndhygiene, inn i hverdagen etter pandemien. Kristoffersen understreker at samfunnet er bedre forberedt på lignende situasjoner i fremtiden.
1 måned siden
Artikkelen reflekterer over koronapandemien i Noreg, fem år etter nedstenginga 12. mars 2020. Nordmenn måtte raskt tilpasse seg nye uttrykk og praksiser som heimekontor, kohortar og albogehelsing. Pandemien førte til endringar i måten vi jobba og sosialiserte på, med strøymekonsertar og nye helseråd. Artikkelen stiller spørsmål ved kor mykje vi hugsar av denne perioden.
1 måned siden
Fem år etter Norges nedstengning reflekterer sentrale ledere over håndteringen av koronapandemien. Bent Høie beskriver alvoret i minuttene før nedstengningen og viktigheten av å mobilisere befolkningen. Erna Solberg forsvarer tiltakene som nødvendige for å stoppe smitten, og Espen Nakstad mener Norge kom relativt godt ut av det innledende halvåret. Camilla Stoltenberg er uenig i tiltakene og kritiserer nedstengningen av skoler og barnehager. Lederne diskuterer lærdommer fra pandemien og hvorvidt Norge er forberedt på en ny pandemi. Solberg mener landet er bedre forberedt, men understreker at man må ta høyde for at et nytt virus kan være annerledes.
3 måneder siden
Kina avviser påstander fra CIA om at koronaviruset kan ha lekket fra et laboratorium. Kinesiske myndigheter viser til en felles rapport med WHO som konkluderer med at et slikt scenario er svært usannsynlig. CIA har uttalt at et forskningsrelatert opphav er mer sannsynlig enn et naturlig opphav, men understreker at det er usikkerhet rundt konklusjonen. CIA vil fortsette å vurdere begge teoriene. Den nye analysen fra CIA ble gjort på oppdrag fra tidligere direktør.
3 måneder siden
En meningsmåling viser at et stort flertall av nordmenn tror Donald Trumps tilbakekomst som president vil påvirke verdenssituasjonen negativt. Det er betydelige forskjeller mellom kjønnene, der yngre menn er mer positive til Trump enn kvinner. Dette knyttes til en bredere trend der unge menn trekker mot høyre, og er mer opptatt av økonomi og innvandring. Kvinner, spesielt unge, er mer opptatt av likestilling og toleranse, og føler seg ikke representert av Trump. Det er svært få nordmenn som ikke har en mening om Trump, noe som er uvanlig. En forsker forventer økt polarisering mellom kjønnene og at verdidebatter fra USA kan komme til Norge.
19 timer siden
En ny undersøkelse viser økt skepsis blant nordmenn til utbygging av vindkraft i egen kommune. Nesten annenhver nordmann sier nå nei til slike prosjekter.
3 måneder siden
Forskere er bekymret for spredningen av fugleinfluensa, spesielt H5N1-varianten, som nå smitter mellom pattedyr og har forårsaket det første dødsfallet i USA. Det er en økende bekymring for at viruset kan mutere og utvikle evnen til å smitte mellom mennesker, enten gjennom mutasjoner eller blanding med et menneskelig influensavirus. Dette kan potensielt føre til en pandemi. Myndighetene i USA sliter med å stoppe utbruddet blant melkekyr, og det er rapportert flere tilfeller av smitte til mennesker. Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge har forbedret overvåkingen og beredskapsplanene, samt sikret en vaksineavtale for å være bedre forberedt på en eventuell pandemi.
3 måneder siden
En meningsmåling utført av Verian for TV 2 viser at 66 prosent av nordmenn tror Donald Trumps tilbakekomst som president vil ha en negativ innvirkning på verdenssituasjonen. 17 prosent tror på en positiv effekt, mens like mange forventer ingen endring. Undersøkelsen viser også en kjønnsforskjell, der 76 prosent av kvinnene tror Trump vil påvirke verden negativt, sammenlignet med 57 prosent av mennene. TV 2 har ikke oppgitt antall respondenter i undersøkelsen.