CIA har konkludert med at det er mer sannsynlig at Covid-19-viruset stammer fra en laboratorielekkasje i Wuhan enn fra et naturlig opphav. Denne vurderingen kommer samtidig som flere eksperter har begynt å anse laboratorielekkasje som en plausibel teori, selv om mange fortsatt mener at viruset har spredt seg fra dyr til mennesker.
Kina avviser CIAs konklusjon. Saken er svært politisk, spesielt i USA, hvor den forventes å få store konsekvenser.
Eksperter understreker viktigheten av å finne sannheten for å beskytte oss mot lignende hendelser i fremtiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Tysk etterretning (BND) har konkludert med at det er mest sannsynlig at koronaviruset lekket fra et laboratorium i Wuhan, Kina. Denne konklusjonen er basert på analyser av det BND anser som bevis. Det er likevel delte meninger, og flere mener fortsatt at viruset mest sannsynlig har en naturlig opprinnelse. Virolog Christian Drosten etterlyser mer informasjon fra Kina for å fastslå virusets opprinnelse. CIA har også endret sin konklusjon til at et laboratorium er den mest sannsynlige kilden, men understreker at det fortsatt er usikkerhet rundt dette.
3 måneder siden
Kina avviser påstander fra CIA om at koronaviruset kan ha lekket fra et laboratorium. Kinesiske myndigheter viser til en felles rapport med WHO som konkluderer med at et slikt scenario er svært usannsynlig. CIA har uttalt at et forskningsrelatert opphav er mer sannsynlig enn et naturlig opphav, men understreker at det er usikkerhet rundt konklusjonen. CIA vil fortsette å vurdere begge teoriene. Den nye analysen fra CIA ble gjort på oppdrag fra tidligere direktør.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser en markant endring i nordmenns syn på koronavirusets opprinnelse fem år etter pandemiens start. Like mange tror nå at viruset ble skapt i et laboratorium som at det oppsto naturlig. Undersøkelsen viser også kjønnsforskjeller i oppfatningene. Tidligere trodde et flertall at viruset oppsto naturlig, men etter en etterforskning igangsatt av USAs president Joe Biden i august 2021, begynte oppfatningen å endre seg. Lab-teorien anses ikke lenger som en konspirasjonsteori.
3 måneder siden
USA vurderer å forby TikTok på grunn av bekymring for kinesisk spionasje, noe som har skapt debatt og bekymring blant brukere og eksperter. Norske TikTok-brukere er generelt lite bekymret for spionasje, men følger med på utviklingen i USA. Eksperter mener TikTok er et verktøy for kinesisk 'myk makt', sammenlignbart med panda-diplomati. Amerikanske innholdsskapere er bekymret for et eventuelt forbud og oppfordrer til å laste ned innhold. Et forbud i USA kan påvirke trender og viralitet også i Norge.
3 måneder siden
Forskere er bekymret for spredningen av fugleinfluensa, spesielt H5N1-varianten, som nå smitter mellom pattedyr og har forårsaket det første dødsfallet i USA. Det er en økende bekymring for at viruset kan mutere og utvikle evnen til å smitte mellom mennesker, enten gjennom mutasjoner eller blanding med et menneskelig influensavirus. Dette kan potensielt føre til en pandemi. Myndighetene i USA sliter med å stoppe utbruddet blant melkekyr, og det er rapportert flere tilfeller av smitte til mennesker. Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge har forbedret overvåkingen og beredskapsplanene, samt sikret en vaksineavtale for å være bedre forberedt på en eventuell pandemi.
3 måneder siden
Fugleinfluensa sprer seg i USA og har smittet både fugler, storfe, katter og mennesker. Espen Nakstad påpeker at det er bekymringsfullt at USA ikke har fått kontroll på spredningen etter et år. Han forklarer at matproduksjon, med tett kontakt mellom ville og tamme dyr, samt høy omsetning av dyr, gjør det vanskelig å kontrollere viruset. En mutasjon av viruset viser tegn til å tilpasse seg menneskelige luftveier, men det er foreløpig ingen indikasjoner på spredning fra person til person. Nakstad understreker at det er viktig å følge med på utviklingen, men ser ingen overhengende fare for en ny pandemi. Han mener erfaringer fra koronapandemien, som viktigheten av utendørsaktivitet og hjemmeisolering ved sykdom, vil være nyttige i fremtidige pandemier.
2 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer risikoen for at mennesker smittes av fugleinfluensa i Norge som svært liten, både for befolkningen generelt og for de som jobber med smittede dyr. Risikoen for sistnevnte gruppe kan reduseres ytterligere ved bruk av beskyttelsesutstyr. FHI er bekymret for de omfattende utbruddene av fugleinfluensa blant melkekyr og fjærfe i USA, da dette potensielt kan føre til at viruset utvikler evne til å smitte mellom mennesker. Dette har ført til et styrket samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Mattilsynet og andre relevante instanser i Norge for å overvåke situasjonen og styrke beredskapen.
4 måneder siden
En mutert variant av fugleinfluensaviruset H5N1 sprer seg raskt blant melkekyr i USA, noe som har ført til unntakstilstand i California. Forskere frykter at viruset kan mutere og begynne å smitte mellom mennesker, noe som kan føre til en ny global pandemi. Viruset har allerede forårsaket massedød blant fugler og truer matsikkerheten. Norske helsemyndigheter følger situasjonen nøye og har beredskapsmøter, men er bekymret for manglende globalt samarbeid og Norges beredskap. Det understrekes at viruset er på toppen av bekymringslisten over virus som kan føre til en pandemi.
28 dager siden
En epidemi av fugleinfluensa sprer seg i USA, og helseminister Robert F. Kennedy jr. har foreslått å la viruset spre seg fritt i et forsøk på å skape mer motstandsdyktige dyr. Dette kan føre til at viruset tilpasser seg mennesker, med risiko for en pandemi verre enn covid-19. Strategien vil trolig ikke føre til naturlig vaksinering eller genetisk immunitet hos kyllinger, men heller massedød og økonomisk katastrofe. Vaksinemotstand, nedprioritering av forskning og USAs uttreden fra WHO øker risikoen for en global katastrofe. Artikkelen understreker at trusselen må møtes med kunnskap, ikke synsing.
2 måneder siden
Etterretningstjenesten (E-tjenesten) advarer mot utvikling av skreddersydde biologiske våpen som potensielt kan ramme spesifikke folkegrupper, og viser til fremskritt innen bioteknologi og kunstig intelligens. Etterretningssjefen utdyper at dette kan muliggjøre utvikling av våpen som er mer målrettet mot spesielle kategorier mennesker. Professorer innen mikrobiologi og immunologi avviser imidlertid at dette er mulig, og argumenterer for at mennesker er for like genetisk sett til at slike våpen kan utvikles. De mener angrep på sentrale systemer vil ramme bredt, uavhengig av folkegruppe. E-tjenesten står fast på at forskning foregår på området, og at det er viktig å være oppmerksom på utviklingen.