Tysk etterretning (BND) har konkludert med at det er mest sannsynlig at koronaviruset lekket fra et laboratorium i Wuhan, Kina. Denne konklusjonen er basert på analyser av det BND anser som bevis.
Det er likevel delte meninger, og flere mener fortsatt at viruset mest sannsynlig har en naturlig opprinnelse. Virolog Christian Drosten etterlyser mer informasjon fra Kina for å fastslå virusets opprinnelse.
CIA har også endret sin konklusjon til at et laboratorium er den mest sannsynlige kilden, men understreker at det fortsatt er usikkerhet rundt dette.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
CIA har konkludert med at det er mer sannsynlig at Covid-19-viruset stammer fra en laboratorielekkasje i Wuhan enn fra et naturlig opphav. Denne vurderingen kommer samtidig som flere eksperter har begynt å anse laboratorielekkasje som en plausibel teori, selv om mange fortsatt mener at viruset har spredt seg fra dyr til mennesker. Kina avviser CIAs konklusjon. Saken er svært politisk, spesielt i USA, hvor den forventes å få store konsekvenser. Eksperter understreker viktigheten av å finne sannheten for å beskytte oss mot lignende hendelser i fremtiden.
3 måneder siden
Kina avviser påstander fra CIA om at koronaviruset kan ha lekket fra et laboratorium. Kinesiske myndigheter viser til en felles rapport med WHO som konkluderer med at et slikt scenario er svært usannsynlig. CIA har uttalt at et forskningsrelatert opphav er mer sannsynlig enn et naturlig opphav, men understreker at det er usikkerhet rundt konklusjonen. CIA vil fortsette å vurdere begge teoriene. Den nye analysen fra CIA ble gjort på oppdrag fra tidligere direktør.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser en markant endring i nordmenns syn på koronavirusets opprinnelse fem år etter pandemiens start. Like mange tror nå at viruset ble skapt i et laboratorium som at det oppsto naturlig. Undersøkelsen viser også kjønnsforskjeller i oppfatningene. Tidligere trodde et flertall at viruset oppsto naturlig, men etter en etterforskning igangsatt av USAs president Joe Biden i august 2021, begynte oppfatningen å endre seg. Lab-teorien anses ikke lenger som en konspirasjonsteori.
3 måneder siden
USA vurderer å forby TikTok på grunn av bekymring for kinesisk spionasje, noe som har skapt debatt og bekymring blant brukere og eksperter. Norske TikTok-brukere er generelt lite bekymret for spionasje, men følger med på utviklingen i USA. Eksperter mener TikTok er et verktøy for kinesisk 'myk makt', sammenlignbart med panda-diplomati. Amerikanske innholdsskapere er bekymret for et eventuelt forbud og oppfordrer til å laste ned innhold. Et forbud i USA kan påvirke trender og viralitet også i Norge.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den kinesiske appen RedNote, som har blitt populær som et mulig alternativ til TikTok, spesielt i USA der det er usikkerhet rundt et eventuelt forbud mot TikTok. Flere norske influensere har testet appen, men Barnevakten advarer mot å ta den i bruk før mer informasjon er tilgjengelig på engelsk, og påpeker at man ikke vet hvilke tillatelser man gir appen. Det er usikkerhet rundt hvorvidt RedNote vil bli en varig erstatning for TikTok, og en teknologiekspert tror ikke appen vil slå an i Norge. Appen Lemon8 nevnes også som et mulig alternativ.
1 måned siden
Tysklands etterretningssjef, Bruno Kahl, mener Russland har intensjoner om å teste Vestens samhold og Nato artikkel 5, som tilsier at et angrep på et Nato-land anses som et angrep på alle. Tidspunktet for en slik test avhenger av utfallet av krigen i Ukraina. Dersom krigen avsluttes før 2029/2030, kan Russland raskere bygge opp en trussel mot Europa. Kahl hevder Russland ønsker en fremtidig maktfordeling lik den i Europa på 90-tallet, men med svekket Nato-innflytelse, sterkere russisk innflytelse vestover, og helst uten amerikansk tilstedeværelse.
1 måned siden
Det er stor usikkerhet knyttet til Norges Banks kommende rentebeslutning. Sentralbanksjefen signaliserte tidligere et mulig rentekutt i mars, men høyere inflasjonstall har ført til økt tvil. En undersøkelse blant ti økonomer viser at flertallet nå ikke forventer et rentekutt. De som likevel tror på et kutt, argumenterer med at lønns- og prisveksten er på vei ned. Norges Bank vil også presentere en pengepolitisk rapport som gir en indikasjon på fremtidige renteendringer, men også her er det uenighet blant økonomene om den mest sannsynlige utviklingen.
3 måneder siden
Den nye kinesiske KI-tekstroboten DeepSeek har skapt bekymring blant eksperter på grunn av personvernhensyn. Tjenesten lagrer data i Kina og sensurerer Kina-kritisk innhold. Datatilsynet har foreløpig ikke nok informasjon til å vurdere om DeepSeek overholder europeisk personvernlovgivning. Det advares mot å dele sensitiv informasjon med tjenesten. DeepSeek har åpen kildekode, men er ikke trygg å bruke for de uten teknisk kompetanse.
1 måned siden
Koronaviruset har ikke skapt nye smittebølger siden sensommeren i fjor, og er nå på vikende front i Norge og Europa. Ifølge virolog Karoline Bragstad ved FHI skyldes dette en kombinasjon av god immunitet i befolkningen og at virusvariantene ikke har vært potente nok. Influensasesongen var verre enn korona denne vinteren. Selv om det ikke er et mål å bli smittet, vil det å bli smittet fra tid til annen bygge ellers friske personers egen immunitet. FHI anbefaler fortsatt vaksine for risikogrupper, men frykter ikke en ny og farligere virusvariant. Bragstad mener viruset nå er endemisk og vil bli mer som et forkjølelsesvirus.
3 måneder siden
Et utbrudd av humant metapneumovirus (HMPV) i Kina har skapt bekymring, spesielt etter at bilder av mennesker med munnbind i kinesiske sykehus har spredt seg i sosiale medier. HMPV er et vanlig luftveisvirus som forårsaker milde forkjølelsessymptomer hos de fleste, men kan være alvorlig for små barn, eldre og risikogrupper. Det har også vært en liten økning av HMPV i Norge, men eksperter understreker at det ikke er grunn til panikk. Økt oppmerksomhet rundt viruset skyldes trolig økt bevissthet etter pandemien, og at folk er mer forsiktige med utbrudd.