Garnbutikken Garnius oppdaget at nettbutikken Temu hadde kopiert deres strikkegenser «Reindans chunky sweater». Temu hadde kopiert både mønster, farger og brukte Garnius' egne reklamebilder. Garnius reagerte sterkt på dette, spesielt etter å ha sett at deres produktbilder ble brukt.
En testbestilling avdekket at kopien var av dårligere kvalitet. Etter at Aftenposten kontaktet Temu, ble produktene og bildene fjernet.
Garnius ser dette som et utbredt problem og har koblet inn juridisk avdeling. Temu hevder de nå overvåker lignende produkter for å unngå gjentakelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Høyre-politiker Sveinung Stensland kritiserer regjeringen for manglende tiltak mot kinesiske plattformer som Temu, som han mener skaper urettferdig konkurranse og truer forbrukersikkerhet. Han har sendt et spørsmål til næringsminister Cecilie Myrseth, som må besvares i Stortinget. Stensland peker på tre hovedproblemer: brudd på kjemikalie- og sikkerhetsstandarder, unngåelse av toll og manglende overholdelse av åpenhets- og åndsverkslover. Han viser til eksempler som kopiering av norske produkter, inkludert en garnbutikk. USA og EU har allerede innført tiltak mot slike plattformer, mens regjeringen har varslet en ny handelsmelding uten å konkretisere tiltak mot Temu.
4 måneder siden
Nettbutikken Temu er svært populær i Norge på grunn av sine lave priser, men dette skaper utfordringer for norske butikker. Politikere kritiserer Temu for å ikke følge samme regler som norske bedrifter, spesielt knyttet til åpenhetsloven og arbeidsforhold. Temu avviser kritikken og hevder at de følger lover og regler. Samtidig har flere forbrukere sluttet å handle fra Temu på grunn av bekymringer rundt kvalitet og potensielt skadelige stoffer. Det er også diskusjon om toll på tekstiler for å jevne ut konkurransevilkårene.
2 måneder siden
Miljødirektoratet har avdekket miljøfarlige stoffer i over halvparten av testede produkter kjøpt fra nettbutikken Temu. Blant produktene var barnerangler, smykker og sandaler som inneholdt ulovlige mengder ftalater, kadmium, bly og klorparafiner. Disse stoffene er skadelige for både helse og miljø, og funnene betegnes som alvorlige. Temu hevder å ha retningslinjer for å sikre at selgere følger lokale regler og fjerner produkter som bryter disse. Klima- og miljøministeren understreker viktigheten av trygge og bærekraftige varer, og Miljødirektoratet vil fortsette kontrollaksjoner.
1 måned siden
Influenserne Oskar Westerlin og Jørgen Fjeldberg har fått kritikk for markedsføringen av klesmerket Behrens Oslo. Forbrukerrådet reagerer på at en genser med kun 6% ull markedsføres som en «ullblanding», noe de mener kan være lovstridig. En professor i klær og bærekraft ved OsloMet kritiserer også merkingen og mener det er dårlig kundebehandling da produktet utgis for å være noe det ikke er. Westerlin har erkjent at de kunne brukt renere stoffer og har endret tittelen på genseren i nettbutikken. Han understreker at de tilbyr 30 dagers åpent kjøp.
10 timer siden
En undersøkelse avslører store prisforskjeller på Coops egne merkevarer. Dette står i kontrast til Coops løfte om like lave priser i alle sine butikker.
4 måneder siden
Nemko har testet ti ulike julebelysningsprodukter kjøpt fra den kinesiske nettbutikken Temu. Testene avdekket flere sikkerhetsrisikoer, spesielt knyttet til produkter som kobles direkte til stikkontakt. Laboratorieansvarlig Tore Ledaal advarer mot å kjøpe elektronikk fra slike nettbutikker, og påpeker at CE-merket ikke er en garanti for sikkerhet når det kommer fra utenlandske aktører. Selv om noen produkter drives av USB eller batteri, er det fortsatt bekymring for kvalitet og miljøskadelige stoffer. Temu har fjernet ett av de testede produktene fra sin plattform etter henvendelse fra Nettavisen, men hevder at de øvrige produktene oppfyller sertifiseringskravene.
1 måned siden
Oskar Westerlins nye klesmerke Behrens møter kritikk for høye priser, bruk av syntetiske materialer og manglende åpenhet rundt produksjonen. Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender påpeker at merket gir misvisende informasjon om produktene, spesielt genserne som markedsføres som ullblandinger med minimalt ullinnhold, og krever åpenhet rundt leverandørlister. En TikTok-bruker har testet flere av plaggene og er lite imponert over kvaliteten. Westerlin har svart på kritikken via TikTok, hvor han erkjenner at det er rom for forbedring, spesielt når det gjelder materialvalg. Kritikken reiser spørsmål om influenceres ansvar for å fremme etisk og bærekraftig forbruk.
20 dager siden
Bloggeren «Gjerrigknarken» oppdaget at Coops lavprismerke Xtra-potetgull var dyrere enn merkevaren Maarud, stikk i strid med Coops profilering. Coop forklarte avviket med intens priskonkurranse på Maarud-produkter, men «Gjerrigknarken» mente Coop burde ha bedre systemer for å unngå slike situasjoner. Etter henvendelse fra pressen ble prisene justert, og Xtra er nå det billigste alternativet. Coop kommenterte at «Gjerrigknarken» var en «våken fyr» som fulgte med.
1 måned siden
En kunde reagerte på at mørbrad-biffene han kjøpte hos Coop var mindre enn de 150 grammene som var oppgitt på pakken. TV 2 gjennomførte en stikkprøve i fire ulike Coop-butikker, og fant at ingen av biffene veide det de skulle. Gjennomsnittsvekten var 139 gram, noe som får en dagligvareekspert til å reagere. Han mener dette kan være et eksempel på «krympflasjon». Coop beklager hendelsen og sier at de vil ta tak i problemet med leverandøren.
19 dager siden
Rema 1000 anklages for villedende markedsføring av Jarlsberg-ost og Nordfjord-bacon, der større «partivarer» viste seg å være dyrere per kilo enn mindre varianter eller konkurrerende produkter. Dagligvareekspert omtaler det som et «luretilbud», mens Forbrukerrådet påpeker at slik praksis kan være ulovlig. Rema 1000 begrunner markedsføringen med at de viser frem priskutt på enkeltprodukter, og at kunden selv kan velge. Etter at TV 2 tok kontakt, ble prisen på den aktuelle «partivaren» justert ned.