«Ikkje ein lyd» av Arne Lygre handlar om Olav som vender heim til øya han vaks opp på, der han møter Kristoffer og andre som skapar eit fellesskap. Stykket er skrive på nynorsk med vestlandske dialektmarkørar, og forma som ein sommarfest der sju hovudpersonar utforskar frykt, redsel, einsemd og glede.
Lygre viser tru på det gode i mennesket, og let karakterane møte framande som endrar liva deira. Regissør Johannes Holmen Dahl inviterer publikum inn i dette fellesskapet.
Anmeldaren meiner stykket har potensiale, men saknar meir humor og driv, sjølv om det treffer ei nerve i lengselen etter røter og fellesskap.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Teater Innlandet har satt opp stykket «Arve Leksnes» av Knut Nærum, en moderne tolkning av Marve Fleksnes. Stykket følger Arve Leksnes, spilt av Tom Styve, som mister jobben og flytter hjem til sin mor. Han starter en folkeaksjon mot et planlagt datasenter, men tabber seg ut. Anmelderen mener Styve treffende fanger essensen av Fleksnes, men savner at forestillingen drar komikken og det absurde enda lenger. Scenografien får kritikk for å være for grå og lite innbydende, men stykket beskrives som en smart komedie med underliggende alvor.
1 måned siden
Odd-Magnus Williamson og Jakob Oftebro tror at evnen til å finne glede i små øyeblikk kan redde verden. I forestillingen «Kilder til begeistring» på Oslo Nye Teater, basert på Bjarte Arnesons bok, inviterer de publikum til et "krasjkurs i mental overlevelse". Forestillingen handler om å snu irritasjon til inspirasjon og å finne lykke i hverdagen. Ved hjelp av konkrete eksempler og humor ønsker de å minne folk på viktigheten av å omfavne de små gledene, spesielt i en utfordrende tid. De to skuespillerne spiller versjoner av seg selv på scenen.
1 måned siden
Nationaltheatret presenterer Norges første teaterforestilling på kvensk, «Sallikaa lasten tulla minun tykö», fremført av Kvääniteatteri. Stykket omhandler en kvinnes reise gjennom livet, fra ung jente i et læstadiansk miljø til voksen, og hennes gradvise løsrivelse fra religiøs og sosial kontroll. Gjennom skildringer av sorg, humor og frigjøring, utforskes temaer som identitet og retten til å velge sin egen vei. Inger Birkelund og Frida Lydia Hansen Virtanen får anerkjennelse for sine sterke tolkninger av kvinnens liv i ulike aldre. Forestillingen er forankret i Skibotn, men berører allmenngyldige problemstillinger knyttet til det å bryte med et fellesskap.
28 dager siden
«Prosessen mot menneska» ved Det Norske Teatret utforsker kunstig intelligens' rolle i samfunnet gjennom en rettssak der menneskeheten står anklaget. KI-en Omnitron, med Sauda-dialekt, gir menneskene valget mellom død eller digitalisering til en digital versjon av seg selv. Publikum får stille spørsmål til KI-en, men dens generiske svar avslører dens manglende evne til å forstå menneskelige følelser og erfaringer. Anmelderen mener at teaterstykket reiser viktige spørsmål om teknologi og menneskelighet, men kritiserer manuset for å være svakt. KI kommer til kort som scenekunstner, men skaper en interessant samtale rundt menneskets plass i en teknologisk verden.
2 dager siden
AI-forsker Inga Strümke debuterer på teaterscenen med en forestilling om kunstig intelligens. Hun mener de har skapt en helt ny sjanger med stykket.
24 dager siden
Ensomhetspartiet, ledet av Else Kåss Furuseth, inviterer til «folkemøte» der billetter koster 530 kroner. Arrangementet beskrives som en blanding av folkemøte og forestilling, med mål om å bekjempe ensomhet og utenforskap. Valgforsker Johannes Bergh stiller spørsmål ved praksisen og mener det er problematisk at det skapes en økonomisk barriere for deltakelse, men understreker at nye partier bør ha rom for å prøve nye ting. Kåss Furuseth forsvarer billettsalget med at overskuddet går til partiets arbeid og at de tilbyr gratisbilletter. Hun understreker at partiet vil bruke inntektene til tiltak mot ensomhet og samarbeid med andre organisasjoner.
19 dager siden
Turnéteatret i Trøndelag imponerer med musikalen «An-Magritt», der Karianna Sommerro får spesielt god kritikk for sin tolkning av hovedrollen. Oppsetningen er et samarbeid mellom Turnéteatret, Opera Trøndelag og Fylkesmusikerne i Trøndelag, og viser teaterets evne til å håndtere store produksjoner. Handlingen er lagt til 1600-tallet under etableringen av Røros, og forteller historien om An-Magritts kamp for rettferdighet og kjærlighet. Smart scenografi og Sommerros innsats bidrar til å løfte forestillingen, selv om enkelte biroller får mindre spillerom. Musikalen fremhever håp og fremtidstro.
1 måned siden
Anmelderen hyller "Kilder til begeistring" med Jakob Oftebro og Odd-Magnus Williamson som en teateropplevelse i toppklasse, som kombinerer humor og alvor på en mesterlig måte. Forestillingen er basert på Bjarte Arnesons bok og fremhever hverdagsgleder, som en god fotballpasning eller det å skrelle en appelsin. Oftebro roses for sitt eksepsjonelle humortalent og presise kroppsspråk, mens Williamson imponerer med sitt skuespillertalent. Marianne Sævig og Charlotte Frogner anerkjennes for deres regi. Anmelderen uttrykker også bekymring for fremtiden til Oslo Nye Teater og håper at denne forestillingen ikke blir en av de siste på den tradisjonsrike scenen.
3 måneder siden
Annika Norlins roman «Tua» skildrer en gruppe mennesker som søker et alternativt liv utenfor storsamfunnet. Hovedpersonene, som møtes i fengsel og på et småbruk, forsøker å leve i pakt med naturen. Boken utforsker temaer som ensomhet i storbylivet og kritikk av moderne samfunnsnormer. Gjennom karakterenes historier og en metaforisk bruk av maurtuen, stiller Norlin spørsmål ved hvordan vi velger å leve våre liv. Romanen, som ble en bestselger i Sverige og vant Sveriges Radios romanpris, beskrives som underholdende og fengende, men også noe repeterende mot slutten.
2 måneder siden
Tidligere langrennsløper Øystein «Pølsa» Pettersen ble følelsesmessig overveldet under innspillingen av NRK-serien «Team Pølsa». Serien følger seks ungdommer med funksjonsnedsettelser som jobber mot å gå et skirenn i VM-løypa. Pettersen beskriver en krevende balanse mellom å motivere deltakerne og respektere deres personlige grenser, særlig i forbindelse med en rafting-scene hvor en deltaker var uttrykte frykt. Responsen på serien har vært enorm, og NRK understreker at programmet bidrar til inkludering og fellesskap. Første episode er sett av 880.000 seere.