Artikkelen kritiserer Torkil Færøs bok «Hvilekuren» for å være masete, tendensiøs og spekulativ. Boken fokuserer på viktigheten av hvile og stressmestring gjennom pulsmåling, og anbefaler bruk av en Garmin-pulsklokke.
Forfatteren gjentar kjente livsstilsråd og bruker anekdotiske bevis, noe som gjør boken lite troverdig. Kritikere mener boken er en parodi på det moderne liv, der helse måles matematisk, og at den inneholder spekulative påstander om pulsklokkens evne til å varsle om alvorlige helseproblemer.
Boken fremstår som en gjentagelse av forfatterens tidligere bok «Pulskuren», som også fikk kritikk i fagmiljøet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Torkil Færø, forfatter av «Hvilekuren», svarer på en kritisk anmeldelse i Dagbladet. Han mener anmelderen er ukritisk og mangler kunnskap om moderne helseteknologi, spesielt pulsmåling. Færø argumenterer for at pulsmålere er nyttige verktøy for å avdekke stressnivå og finne hvile, og at pulsvariasjon (HRV) er en viktig indikator på helse. Han understreker at individuell utforskning er viktigere enn gjennomsnittsdata fra forskning. Færø mener teknologien gir folk mer kontroll over egen helse og kan forebygge livsstilssykdommer. Han beklager at han refererer mye til Garmin, men forklarer at andre merker ikke har like god teknologi for nøyaktige målinger.
1 måned siden
Øystein «Pølsa» Pettersens nye bok «Mye Pølsevev» får hard medfart og beskrives som en skuffende og overfladisk selvhjelpsbok full av klisjeer. Boken lover å gi innsikt i «Team Pølsa»-filosofien, men anmelderen mener den ikke leverer. Pettersen bruker sin bakgrunn som toppidrettsutøver som eksempel, men fremstår som tvetydig og selvmotsigende. Han gjør narr av selvhjelpsbøkers bruk av grafer og fremmedord, men ender selv opp med å lire av seg floskler. Bokens lansering ble utsatt på grunn av en konflikt med NRK.
1 måned siden
En episode av TV 2s «Bak fasaden» med Mr. Pimp-Lotion presenterte udokumenterte påstander om nesepusting og helse. Artikkelen kritiserer fremstillingen av nesepusting som en mirakelkur for økt utholdenhet og bedre helse, og argumenterer for at påstandene mangler vitenskapelig bevis. Forfatteren påpeker at mengden nitrogenoksid (NO₂) produsert ved nesepusting er minimal sammenlignet med nivåer som faktisk har medisinsk effekt, og at biohacking ofte overdriver effekten av vanlige fysiologiske prosesser for å selge produkter og kurs. Artikkelen konkluderer med at biologi ikke kan «hackes» og at påstander må tåle en konfrontasjon med virkeligheten.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler debatten rundt Martin Bech Holtes bok «Landet som ble for rikt», hvor SSB-forskere Erling Holmøy og Olav Slettebø kritiserte hans bruk av tall. Holmøy og Slettebø hevdet at Bech Holte brukte «sjokkerende gale tall» for norsk BNP i en av bokens figurer. Artikkelen argumenterer for at SSB-forskerne har presentert kritikken på en villedende måte, og at de har gitt inntrykk av at hele boken er basert på feil tall, selv om kritikken kun gjelder en enkelt figur. Forfatteren konkluderer med at Bech Holte fortjener en unnskyldning for denne fremstillingen.
3 måneder siden
SSB-økonom Olav Slettebø reagerer på flere påstander i boken «Landet som ble for rikt», skrevet av Martin Bech Holte. Slettebø mener bokens fremstilling av norsk økonomi er mangelfull og vanskelig å tro på. Han avviser påstanden om at produktivitetsveksten har forsvunnet og at Norge kommer dårligere ut enn andre land. Slettebø kritiserer også bokens «landskamp-perspektiv» og mener det er positivt med innovasjon hos handelspartnere. Han er uenig i forslaget om store kutt i helseutgifter, da Norge har bedre resultater enn Danmark på flere områder. Selv om han er kritisk til flere av bokens argumenter, deler han bekymringen for utviklingen i norsk skole. Boken har også fått støtte fra andre økonomer, som deler bekymringen for Norges evne til å foreta nødvendige økonomiske reformer.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Martin Bech Holtes bruk av økonomiske tall i sin bok, der han fremstiller perioden 1991-2013 som en gullalder for norsk økonomi. Holte baserer seg på tall fra Maddison-prosjektet, som viser en betydelig høyere vekst enn Statistisk sentralbyrå (SSB) sine tall for samme periode. Artikkelen påpeker at SSBs tall viser en lavere vekst i BNP per innbygger i denne perioden enn i tidligere etterkrigsperioder. Holtes bruk av et rullerende 30-års gjennomsnitt kamuflerer de ekstreme vekstratene i enkeltår, noe som gjør det vanskelig å vurdere den reelle økonomiske utviklingen. Kritikken konkluderer med at Holtes tallgrunnlag er for svakt til å underbygge hans påstander om norsk økonomi.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer «75 days hard challenge» og lignende dietttrender som spres i sosiale medier, og argumenterer for at slike trender kan føre til kroppspress og vanskelige tanker rundt mat. Forfatteren påpeker at dietter ofte fører til vektøkning på sikt, og at andelen overvektige har økt de siste tiårene. I stedet anbefales en god gammeldags livsstilsendring med langsiktige mål, der man tar vare på både kropp og psyke. Det understrekes også viktigheten av å være kritisk til råd om vektnedgang fra folk uten faglig bakgrunn, og å huske at alle mennesker er forskjellige.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler en ny bok som kritiserer Norges økonomiske situasjon, til tross for et stort oljefond. Forfatteren, Martin Bech Holte, hevder at landet lider av en form for 'hollandsk syke' der offentlige utgifter øker og produktivitetsveksten synker. Han mener at for mange er avhengige av staten, mens privat næringsliv er underfinansiert og har lav status. Holte foreslår å kutte statsbudsjettet med 400 milliarder og overføre pengene til individer og næringsliv for å stimulere økonomisk vekst. Boken kritiseres for manglende konsekvensanalyse av de foreslåtte kuttene og for å forutsette evig økonomisk vekst, noe som er problematisk i forhold til bærekraft.
20 dager siden
Øystein Pettersens bok «Myke bein» anmeldes og får terningkast 3. Boken presenteres som en selvhjelpsbok som skal gi leseren nøkkelen til å lykkes uten å miste seg selv. Anmelderen mener boken er forvirrende og spriker i formen. Pettersen deler tips og anekdoter om hvordan man kan oppnå overskudd og virke «mjuk», men det er ikke alltid like tydelig hvordan hans erfaringer som toppidrettsutøver kan overføres til hverdagsutfordringer. Boken inneholder generiske råd om tid, mål og selvomsorg, men anmelderen savner en tydeligere rød tråd og mener formen ikke er god nok.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Martin Bech Holtes bok 'Landet som ble for rikt' for å fremstille norsk økonomi som et 'mirakel' i perioden 1991-2013, drevet av markedsliberalisme. Det hevdes at boken utelater sentrale fakta, som et markant fall i produktivitetsveksten i 2006, spesielt i byggenæringen, som følge av økt arbeidsinnvandring og lavere investeringer i kompetanse. Artikkelen påpeker at produktivitetsveksten var høyere i den 'sosialdemokratiske gullalderen' (1949-1974) enn i perioden som beskrives som et 'mirakel' i boken. Forfatteren mener at boken selektivt velger fakta for å støtte en ideologisk forhåndskonklusjon om avregulering og konkurranse, og at den dermed ikke gir en objektiv analyse av norsk økonomi.