En ny studie viser at medisinen benralizumab er mer effektiv enn standardbehandling med steroider for akutte astmaanfall og kols-forverringer. Studien inkluderte 158 deltakere som ble delt inn i tre grupper, og resultatene viste at benralizumab ga betydelig forbedring i symptomer som hoste og pustevansker etter 28 dager.
Etter 90 dager hadde pasienter som fikk benralizumab færre legebesøk og rapporterte bedre livskvalitet sammenlignet med de som kun fikk steroider.
Forskere mener dette kan være et gjennombrudd etter 50 år uten ny behandling, og at målrettet terapi er mer effektivt enn å gi alle samme behandling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En studie ved Kysthospitalet i Stavern viser at mange pasienter med long covid opplevde markant bedring etter en behandling som kombinerer legetime og individuell oppfølging av fysioterapeut. Koronaforsker Arne Søraas roser studien, men mener at de fleste pasientene ikke vil bli helt friske med denne tilnærmingen, da han mener det er viktig å finne de biologiske årsakene til plagene. Overlege Tom Farmen Nerli er uenig og mener behandlingen kan hjelpe mange, og at den ikke er rent psykologisk. Norsk Covidforening er kritisk til studien og mener det er uetisk å fremheve en metode som kan gjøre noen sykere. Studien inkluderte 310 pasienter, hvorav halvparten fikk behandling.
4 måneder siden
En ny norsk studie gir håp for personer med long covid. Studien, utført ved Kysthospitalet i Stavern, fokuserer på pasientenes mestring og funksjonsevne, heller enn å kun dempe symptomer. Pasientene oppmuntres til å utforske aktiviteter de savner, og resultatene viser at dobbelt så mange ble friske med denne behandlingen sammenlignet med de som ikke fikk den. Inger-Johanne Thorstein, en av pasientene, ble frisk etter kun to timer med behandling. Studien viser at det er fullt mulig å bli frisk fra long covid, og overlege Tom Farmen Nerli håper behandlingen kan brukes bredere. Studien har fått støtte fra FHI, selv om det er uenighet rundt long covid.
1 måned siden
En studie publisert i Science Translational Medicine viser lovende resultater for en ny pillebasert vaksine mot norovirus, også kjent som «vinteroppkast»-viruset. Vaksinen genererer en sterk immunrespons som varer i opptil 210 dager. Vaksineekspert Gunnveig Grødeland påpeker at vaksinen er basert på samme teknologi som AstraZeneca sin koronavaksine, og at pilleformen kan gi bedre beskyttelse ved å levere vaksinen direkte til tarmen. Grødeland understreker at studien har få deltakere, og at det er usikkert om vaksinen vil fungere like godt i risikogrupper. Flere vaksiner mot norovirus er under utprøving.
1 måned siden
En ny studie presentert på ASCO GU viser at kombinasjonen av medisinene Xtandi og Talzenna forlenger livet til menn med prostatakreft (mCRPC). Studien, kalt Talapro-2, viste en økning i median overlevelse på åtte måneder og utsatte forverringen av kreften med 14 måneder. Uro-onkolog Jan Oldenburg ved Ahus, som var medforfatter av studien, kaller funnene oppsiktsvekkende og sier at behandlingen kan være aktuell for en større pasientgruppe enn tidligere antatt. Resultatene viste sterkest effekt hos pasienter med genmutasjoner, men også en tydelig effekt i den uselekterte gruppen. Behandlingen er allerede EMA-godkjent, men foreløpig lite brukt i Norge.
3 måneder siden
En ny pille utviklet for å bekjempe innvollsorm viser lovende resultater. Pillen kombinerer to eksisterende antiparasittmedisiner, noe som gir bedre effekt mot flere typer orm. Den er testet på 1001 barn i Etiopia, Kenya og Mosambik, og resultatene tyder på at den kan hjelpe med å nå Verdens helseorganisasjons mål om å eliminere sykdommene. Overlege Tore Lier bekrefter at de to medikamentene er mye brukt, og at kombinasjonen kan gi bedre effekt. Det er likevel usikkerhet rundt om resultatene vil være de samme for eldre eller yngre mennesker i andre deler av verden. En større studie med 20 000 deltakere er planlagt i Kenya og Ghana.
3 måneder siden
En ny internasjonal studie viser at kunstig intelligens (KI) er bedre enn mennesker til å oppdage eggstokkreft på ultralydbilder. Studien, ledet av Karolinska Institutet, brukte over 17.000 bilder og viste at KI reduserte antall henvisninger med 63 prosent og feilaktig friskmelding med 14 prosent. Dette kan føre til raskere og mer presise diagnoser, spesielt for kvinner som bor i områder uten spesialister. Kreftforeningen mener studien viser at KI har et stort potensial i kreftdiagnostikk, men understreker at teknologien må testes grundig før den tas i bruk i klinisk praksis. Studien er et viktig skritt mot å gjøre tidlig diagnose mer tilgjengelig.
1 måned siden
En ny studie viser at slankemedisinen Wegovy reduserer risikoen for hjerteinfarkt og slag hos overvektige pasienter med hjerte- og karsykdom. Studien, kalt SCORE, undersøkte effekten av semaglutid 2,4 mg (Wegovy) på nesten 28.000 pasienter. Resultatene viste at brukere av medisinen hadde betydelig lavere risiko for hjerteinfarkt, slag eller død sammenlignet med ikke-brukere. Den høyeste dosen reduserte også risikoen for sykehusinnleggelse for hjertesvikt. Kort oppfølgingstid gjør det vanskelig å vurdere langtidseffektene. Studien bygger videre på tidligere forskning som viser positive effekter av semaglutid.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Nature Aging viser at daglig inntak av omega-3 kan bremse aldringsprosessen. Studien, som involverte 777 sveitsere over 70 år, fant at et daglig tilskudd av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med opptil fire måneder over en treårsperiode. Forskere brukte en «epigenetisk klokke» for å undersøke hvordan ulike behandlinger påvirket aldring. Selv om kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening ga best resultat, hadde omega-3 alene også en positiv effekt. Forskerne advarer likevel mot å trekke forhastede konklusjoner, da studien ble utført på personer med lave omega-3 nivåer. En aldringsforsker mener eldre med lave nivåer kan ha nytte av tilskudd.
1 måned siden
Artikkelen omhandler pollenallergi som rammer mange voksne nordmenn, deriblant Anne Kari Baarli som forteller om sine sterke reaksjoner. Pollensesongen er i gang med spredning av or- og hasselpollen, og Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) anbefaler allergikere å starte medisinering. Baarli tester ut pollenvaksine etter å ikke ha hatt effekt av tradisjonelle medisiner. Det finnes ulike typer allergimedisiner tilgjengelig, både lokal- og systemisk behandling.
3 dager siden
Mange bruker spesielle lyder kalt fargestøy for å takle hverdagsstøy. Dette fenomenet sprer seg på sosiale medier og i apper.