Bakt potet er tilbake i vinden, men Bama advarer mot en vanlig feil: bruk av folie. Folie fanger fuktighet og gir en bløt potet.
For å få sprø skorpe og luftig innside, bør poteten bakes på rist uten folie.
Butikker bruker folie for å merke bakepoteter, men den bør fjernes før tilberedning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Mattilsynet advarer mot skjulte farer ved muggsopp i julematen. Mugg kan inneholde giftstoffer som er skadelige og ikke forsvinner ved oppvarming. Mat som ferskt kjøtt, fisk, myke oster og grønnsaker med høyt vanninnhold bør kastes ved mugg, mens harde oster og grønnsaker kan reddes ved å fjerne muggen med god margin. Pinnekjøtt med mugg bør kastes. Mattilsynet anbefaler å være forsiktig med oppbevaring og nedkjøling av mat for å unngå muggdannelse.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer mot å bruke plastbokser med hvite flekker til matoppbevaring, da skadet plast kan frigjøre helseskadelige kjemikalier og mikroplast. Hvite flekker oppstår ofte etter at plasten har vært utsatt for høye temperaturer. Mange gjenbruker også emballasje som ikke er egnet for matoppbevaring, som isbokser og yoghurtbegre. Det er viktig å sjekke merkingen på emballasjen og følge bruksbegrensninger, da høye temperaturer kan øke frigjøringen av skadelige stoffer. Bruk beholdere som er ment for matoppbevaring og følg anvisningene for å unngå helserisiko.
4 måneder siden
Avinor advarer reisende om pakketabber som kan føre til at julegaver blir konfiskert på flyplassen. De understreker at 47 tonn med mat, drikke og skjønnhetsprodukter kastes årlig i sikkerhetskontrollen på Oslo lufthavn. Vanlige feil inkluderer å pakke powerbanker eller primuser i innsjekket bagasje, samt å ha med væsker over 100 ml i håndbagasjen. Reisende bør også være oppmerksomme på at innpakkede gaver kan bli åpnet i sikkerhetskontrollen. Pinnekjøtt og ribbe er tillatt i håndbagasjen, men reglene for destinasjonslandet må sjekkes. Feil pakking kan føre til erstatningsansvar ved skade på andres bagasje.
4 måneder siden
Brannvernforeningen advarer om brannfare ved bruk av smultgryte i førjulstiden. Smult og matoljer kan selvantenne ved høy temperatur, og forsøk på å slukke med vann kan føre til en eksplosjonsartet brann. En boligbrann i Hol kommune illustrerer faren. Det anbefales å bruke lokk eller slukkespray for å slukke fettbranner, og man bør aldri forlate gryta uten tilsyn. Røykutvikling er et tegn på for høy temperatur. Det understrekes at man ikke må flytte på en brennende gryte.
4 måneder siden
En test av pinnekjøtt har avdekket mugg i flere pakker, noe som er uvanlig. Mattilsynet anbefaler at pinnekjøtt med mugg kastes. Mugg oppstår ofte på grunn av små hull i emballasjen. Produsentene mener det er uflaks og ikke et utbredt problem. Forbrukere oppfordres til å sjekke pinnekjøttet før jul. Artikkelen gir også tips om valg av pinnekjøtt og bruk av ulike stykningsdeler for best smak.
1 måned siden
Brannvesenet advarer om brannfare knyttet til fettansamlinger i kjøkkenvifter, både i restauranter og private hjem. Flere nylige restaurantbranner, inkludert brannen i Festningen Restaurant, har spredt seg via ventilasjonsanlegg fylt med fett. Slike branner er vanskelige å slukke og forårsaker store skader. Det anbefales derfor å rengjøre fettfiltre i kjøkkenviften jevnlig, gjerne hver fjortende dag ved hyppig matlaging, for å redusere risikoen for brann.
4 måneder siden
Avinor advarer mot gjentagende pakketabber i sikkerhetskontrollen på flyplassene i julen. Mange glemmer reglene for væske i håndbagasjen, som gjelder også for julegaver. Væsker over 100 ml må i innsjekket bagasje. Julemat som kaker, ribbe og pinnekjøtt er tillatt, men surkål inneholder for mye væske. Det anbefales å sende gaver som lekepistoler, bunadskniver og parfyme i innsjekket bagasje, mens powerbanks må i håndbagasjen. Reisende bør spørre om innholdet i innpakkede gaver for å unngå at de må kastes.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man unngår problemer med julegaver i bagasjen på flyreiser. Det anbefales å ikke pakke inn gaver i håndbagasjen, da de kan bli åpnet i sikkerhetskontrollen. Væsker må være i beholdere under 100 ml. Julemat som kaker og ribbe er tillatt, men surkål ikke. Det tryggeste er å sende julegaver i innsjekket bagasje, bortsett fra powerbanks som skal i håndbagasjen. Artikkelen advarer også mot å ta med vin i innsjekket bagasje på grunn av risiko for lekkasje.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man best kan fryse ned matrester for å unngå matforgiftning. Det understrekes viktigheten av å avkjøle maten før nedfrysing for å hindre rimdannelse, som kan redusere holdbarheten. Artikkelen anbefaler flatpakking i poser eller frysefolie for effektiv plassutnyttelse og å fjerne mest mulig luft fra pakken for å unngå rimfrost. Prioritering av matvarer med kort holdbarhet, som kjøtt og pålegg, anbefales. De fleste grønnsaker bør forvelles før nedfrysing, mens løk, purre, paprika og krydderurter kan fryses ned uten forvelling. Det er viktig å merke maten med dato for nedfrysing for å holde oversikt.
4 måneder siden
Flere ribbeprodukter solgt som tynnribbe i butikker som Rema 1000 og Kiwi, viser seg å være sideflesk med lite bein, ifølge en sjekk utført av Nettavisen. TV 2-kokk Wenche Andersen kritiserer praksisen og mener det er villedende for forbrukerne. Produktet er merket som 'tynnribbe' med stor skrift, mens 'sideflesk' er oppgitt med liten skrift. Tradisjonelt skal tynnribbe ha mye bein og ikke inneholde kotelettkam. Det avsløres også at Nordfjords tynnribbe er tilsatt nesten fem prosent vann, også dette opplyst med liten skrift. Andersen understreker viktigheten av ærlig merking og at forbrukerne skal kunne stole på produsentene.