Staten har valgt å anke dommen i en sak der Elisabeth Raasholm Larby saksøkte staten for mangelfull behandling av endometriose.
Larby mener behandlingen har forverret helsen hennes, og hun uttrykker skuffelse over statens beslutning.
Endometrioseforeningen støtter Larby økonomisk gjennom kronerulling for ankesaken.
4 måneder siden
Staten har valgt å anke dommen i en sak der Elisabeth Raasholm Larby saksøkte Pasientskadenemnda for mangelfull diagnostisering og behandling av endometriose. Larby, som har fått livsvarige skader av sykdommen, fikk tidligere medhold i tingretten. Staten begrunner anken med at de mener tingrettens bevisvurdering og rettsanvendelse er feilaktig. Larby uttrykker skuffelse over å måtte kjempe videre, mens hennes advokat, Thomas Roander, mener tingrettens vurdering var i tråd med gjeldende rett. Saken har fått oppmerksomhet gjennom Endometrioseforeningen, som Larby er en del av.
4 måneder siden
Staten har besluttet å anke tingrettsdommen i saken til Elisabeth Raasholm Larby, som vant frem i retten for en måned siden. Larby saksøkte staten for forsinket og mangelfull diagnostisering og behandling av alvorlig endometriose, noe hun mener har ført til varige helseproblemer. Staten, representert ved Pasientskadenemnda, hevder at tingrettens bevisvurdering og rettsanvendelse er feil. Larby, som også er daglig leder i Endometrioseforeningen, har bestemt seg for å fortsette kampen, til tross for at anken er en belastning. Foreningen har startet en innsamlingsaksjon for å dekke saksomkostningene, og styreleder Marte Øien kritiserer staten for å gjøre det vanskelig for kvinner å få rettferdig behandling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Staten har besluttet å anke tingrettsdommen i saken til Elisabeth Raasholm Larby, som vant frem i retten for en måned siden. Larby saksøkte staten for forsinket og mangelfull diagnostisering og behandling av alvorlig endometriose, noe hun mener har ført til varige helseproblemer. Staten, representert ved Pasientskadenemnda, hevder at tingrettens bevisvurdering og rettsanvendelse er feil. Larby, som også er daglig leder i Endometrioseforeningen, har bestemt seg for å fortsette kampen, til tross for at anken er en belastning. Foreningen har startet en innsamlingsaksjon for å dekke saksomkostningene, og styreleder Marte Øien kritiserer staten for å gjøre det vanskelig for kvinner å få rettferdig behandling.
4 måneder siden
Elisabeth Raasholm Larby, etter 20 års kamp for feilbehandling av endometriose, vant en rettssak mot staten. Dommen slo fast at hun hadde rett til erstatning for forsinket og mangelfull behandling. Staten anket imidlertid dommen, og argumenterer for at knapp journalføring skal vektlegges mer enn pasientens forklaring. Larby mener dette er en trussel mot pasienters rettssikkerhet, og at det legger et urimelig ansvar på pasientene. Pasientombudet understreker at det er helsepersonellets ansvar å føre korrekte journaler. En jussprofessor mener statens anke kan belønne helsepersonell som ikke følger journalføringsplikten.
3 måneder siden
Siv-Anita Sundal ble feilaktig diagnostisert som lett psykisk utviklingshemmet i 2005, en diagnose hun bar frem til 2018. Hun saksøkte staten for medisinsk uaktsomhet og sviktende helsehjelp, men tapte i det norske rettssystemet. Deretter tok hun saken til den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), som avviste saken uten å finne brudd på menneskerettighetene. Sundal uttrykker stor skuffelse over utfallet, da hun ønsket en beklagelse og oppreisning. Saken har kostet henne betydelige summer, og hun har opprettet en Spleis for å håndtere den økonomiske belastningen. Advokaten hennes kritiserer mangelen på gode overvåkingsorganer for medisinske feilvurderinger og mener Sundal burde fått beklagelse og erstatning.
3 måneder siden
Karen Rafteseh Dokken (78) tapte i tingretten mot staten og Herøy kommune i den såkalte «barnebyttesaken», der hennes biologiske datter og datteren hun oppdro ble byttet om på fødestuen i 1965. Dokken mener dette er et brudd på menneskerettighetene, spesielt siden myndighetene ble klar over feilen på 80-tallet uten å informere de berørte. Hun anker nå dommen og tømmer sparekontoen for å finansiere en ny runde i lagmannsretten. Kostnadene har allerede nærmet seg en million kroner, og familien har startet en innsamlingsaksjon for å få økonomisk hjelp. De kritiserer staten og kommunen for manglende ansvar og arroganse, og mener de blir overkjørt. Advokatene mener tingretten har gjort feil og har tro på å vinne frem i ankerunden.
4 måneder siden
Overlege Dag Sollesnes Holsen har i ni år kjempet mot staten etter at han ble syk av en influensavaksine i 2015. Holsen ble 60 prosent ufør etter vaksinasjonen, og har siden kjempet for erstatning. Etter avslag fra både Norsk pasientskadeerstatning og pasientskadenemnda, saksøkte han staten. Like før rettssaken skulle starte, trakk staten seg og erkjente erstatningsansvar. Staten erkjenner likevel ikke at vaksinen forårsaket Holsens leddgikt. Holsen mener det er kritikkverdig at saken har tatt så lang tid. Saken går nå videre til erstatningsutmåling, men det er uklart når denne er klar.
1 måned siden
Elisa (63) saksøker den danske staten etter å ha blitt tvangsflyttet fra Grønland som seksåring og senere utsatt for overgrep i et beredskapshjem i Danmark. Hun forteller at hun som 13-åring fikk innsatt en spiral uten samtykke, med den begrunnelse at dette var vanlig praksis for grønlandske jenter. TV2 Danmark har avslørt at opptil 4500 grønlandske kvinner kan ha blitt utsatt for lignende behandling. Elisa og 142 andre kvinner har nå saksøkt den danske staten for brudd på menneskerettighetene. Saken har skapt debatt i forbindelse med valget på Grønland, der spørsmålet om selvstendighet er sentralt, men grønlendere bosatt i Danmark får ikke stemme.
2 måneder siden
WWF anker dommen fra Oslo tingrett som frikjente staten i saken om åpning for gruvedrift på havbunnen. Organisasjonen mener dommen inneholder flere alvorlige feil, og at tingretten har lagt uriktig til grunn at søksmålet er en politisk omkamp. WWF saksøkte staten for brudd på Havbunnsmineralloven, og hevder beslutningen om å åpne norske havområder for gruvedrift er tatt på grunnlag av en mangelfull konsekvensutredning. Kritikere mener staten ikke har nok kunnskap om konsekvensene for dyreliv og økosystemer. Regjeringens planer har møtt motstand både nasjonalt og internasjonalt.
5 dager siden
Lagmannsretten konkluderte med at statens vedtak om å frata Jehovas vitner statstilskudd var ugyldig. Staten har nå anket saken til Høyesterett, som må godkjenne anken før saken kan behandles. Saken reiser viktige spørsmål om individets rett til å forlate et trossamfunn og barns rettigheter innenfor slike samfunn. Jehovas vitner tapte i tingretten i mars 2024, men vant i lagmannsretten. Staten fratok dem statstilskudd og offentlig registrering i 2022, med begrunnelse i at Jehovas vitners eksklusjonspraksis innebærer negativ sosial kontroll og hindrer fri utmelding, noe staten mener bryter med trossamfunnsloven.
2 måneder siden
Oslo tingrett har gitt staten medhold i at den kan åpne for prøveboring etter mineraler på dyphavet. WWF saksøkte staten og mente kartleggingen var for dårlig, men tapte saken og må betale saksomkostninger. WWF vurderer å anke, og mener miljøkonsekvensene ikke er godt nok belyst. Mineralene er viktige for det grønne skiftet, men SV har stoppet utlysningen av konsesjoner i 2024 og 2025. Advokatene understreker at det vil være mange runder med offentlige høringer og forankring i Stortinget før eventuell utvinning.
16 dager siden
Advokat Arvid Sjødin anker tingrettens avslag på hans krav om 11 millioner kroner fra staten, og øker kravet til 16 millioner. Kravet gjelder Sjødins 24 år lange arbeid med å renvaske fetteren til Birgitte Tengs. Fetteren ble først dømt for drapet, deretter frikjent strafferettslig, men likevel dømt sivilt til å betale oppreisning. Sjødin mener statens tilbud om tre millioner kroner i kompensasjon er utilstrekkelig for de 4500 timene han har brukt på saken. Sjødins advokat kaller det en skam at staten ikke vil betale for arbeidet med å oppklare uretten begått mot fetteren. Drapet på Birgitte Tengs er fortsatt uoppklart.