Konditor Elin Vatnar Nilsen diskuterer valget mellom smør og margarin i julebaksten. Hun understreker at det først og fremst er en smakspreferanse, men at smør er bedre i kremer som skal smelte på tungen, mens margarin kan være lettere å jobbe med i deiger.
Økonomi og grad av prosessering er også faktorer som spiller inn.
Nilsen oppfordrer til en opplyst diskusjon uten pekefingermentalitet, da valget ofte er personlig og basert på ulike hensyn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Rødt-politiker og kokk Ole Ronny Koldal har startet et engasjement mot margarin, og omtaler det som et «drittprodukt». Han mener folk flest ikke kjenner forskjellen på smør og margarin, og får støtte fra flere hold, blant annet en tidligere FrP-politiker. Produsenten Mills forsvarer margarin som et godt og bærekraftig alternativ. Pris og smak er avgjørende faktorer for folks valg, men ernæringsekspert Birger Svihus anbefaler smør fra norske kyr fremfor et margarinprodukt med importert soyaolje.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer valget mellom ekte og uekte juletrær, og fremhever ulike hensyn som allergi, miljø og tradisjon. Norsk Juletre argumenterer for ekte trær, som de mener er bedre for miljøet og norsk næringsliv, og en viktig del av juletradisjonen. De kritiserer plasttrær for å være miljøskadelige og uten helsefordeler. Norges astma- og allergiforbund (NAAF) påpeker at noen reagerer allergisk på ekte trær, men at det finnes tiltak for å redusere reaksjoner. Artikkelen avkrefter også at småkryp i juletrær utgjør en helserisiko. Kunstige trær presenteres som et godt alternativ for allergikere.
7 dager siden
Kokken Anette Fjelleng Hansen gir råd om hvordan man best oppbevarer mat i fryseren og hvor lenge ulike matvarer kan holde seg. Fett og saltinnhold påvirker holdbarheten, da fett kan harskne og salt kan fremskynde denne prosessen, spesielt i spekemat og salt fisk. Korrekt emballering med fryseposer eller plastfolie, helst vakuumert, er viktig for å unngå fryseskader og smaksforandringer. Maten bør spises samme dag som den tines, spesielt kjøtt som var ferskt da det ble fryst ned. Holdbarheten varierer fra 3 til 12 måneder avhengig av type kjøtt og fisk, med reinsdyr og viltkjøtt som kan oppbevares lengst. Selv om maten kan være trygg å spise etter anbefalt tid, vil kvaliteten gradvis forringes. Fjelleng Hansen anbefaler å bruke syn, lukt og smak som vurderingskriterier før man kaster mat.
3 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
4 måneder siden
En undersøkelse fra MatPrat viser at få ribbekjøpere er klar over hvor viktig fettet er for et godt resultat. Kokk Anette Fjelleng Hansen understreker at fettet under svoren er nøkkelen til sprø svor, og anbefaler å velge ribbe med god marmorering og jevn fettfordeling. Hun nevner også at airfryer kan være et godt alternativ for mindre porsjoner, men at steketiden fortsatt er rundt to timer.
4 måneder siden
Artikkelen presenterer en oversikt over årets julegavetips innen matbøker. Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan deler førsteplassen med Arne Brimi for sine respektive kokebøker. «Betlehem – Palestinas kjøkken» gir et innblikk i palestinsk matkultur. Andre nevneverdige bøker inkluderer Trine Sandbergs «Trines beste ukemenyer», Ole Sirnes' «Ole koker» for de med begrenset budsjett, og flere bøker som fokuserer på raske og enkle hverdagsmiddager. Artikkelen dekker et bredt spekter av matlaging, fra tradisjonelle retter til mer eksotiske smaker, og gir tips for både erfarne og nybegynnere på kjøkkenet.
4 måneder siden
Influenser Iselin Guttormsen forteller om sine juletradisjoner og planer i Nettavisens julespalte. Hun skal feire jul med familien hos sine foreldre, hvor de spiser en blanding av tradisjonell og tysk julemat. Guttormsen omfavner julen fullt ut med julemusikk, pynting og aktiviteter med barna. Hun trekker frem juleminner fra barndommen og første jul med egne barn, men også den vanskelige første julen etter et samlivsbrudd. Hun planlegger å reise utenlands med kjæresten på nyttårsaften og ser tilbake på 2024 som et år med personlig utvikling. For 2025 ønsker hun å fortsette med det hun elsker og utvikle seg videre.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer om man bør velge ekstra prepp ved kjøp av felleski. Skiforeningens ekspert mener at det er unødvendig, og at man fint kan vedlikeholde skiene selv med enkle sprayprodukter. Han anbefaler en rød og en blå spray for henholdsvis pluss- og minusgrader, samt fellerens. XXL påpeker at felleski ikke er vedlikeholdsfrie, og tilbyr prepp-tjenester for de som ikke ønsker å gjøre det selv. De anbefaler en grundigere behandling med varm glider for best resultat, men understreker at flytende glider også kan brukes. Begge er enige om at fellerens er viktig for å opprettholde god glid.
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
3 måneder siden
Artikkelen avliver myten om at surdeigsbrød automatisk er sunnere enn vanlig brød. Ernæringsfysiologer understreker at det er andelen fullkorn som avgjør brødets sunnhet, ikke hevemetoden. Surdeigsbrød kan ha fordeler som bedre mineralopptak og lettere fordøyelse for noen, men næringsmessig er det likt vanlig brød. En hobbybaker deler sin lidenskap for surdeig, men poengterer at det ikke er den eneste grunnen til å bake med surdeig. Artikkelen konkluderer med at både surdeigsbrød og vanlig brød kan være en del av et sunt kosthold.