Artikkelen belyser frustrasjonen mange opplever når de ikke får hjelp for ADHD. Caroline Ringnes og Liliane Fernandes forteller om et system som stiller høye krav og avviser de som ikke er «syke nok». Fernandes, en forretningskvinne, ble avvist av helsevesenet til tross for vansker på skolen.
Ringnes måtte betale 50. 000 kroner for en privat utredning.
Mange opplever å bli kasteballer mellom det private og offentlige helsevesenet, og Statsforvalteren ser en økning i klager mot DPS. Helsedirektoratet erkjenner at økningen i ADHD-diagnoser utfordrer kapasiteten, mens ADHD Norge etterlyser tydeligere retningslinjer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økningen av ADHD-utredninger i Norge, hvor mange opplever å ikke bli tatt på alvor eller blir avvist. Helsevesenet rapporterer om en økning i klager og systemet sliter med å håndtere den store pågangen. Spesielt etter pandemien har henvendelsene økt, hvor sosiale medier blir trukket frem som en mulig årsak. Helse Sør-Øst avviser en betydelig andel av henvisningene, og Statsforvalterne ser en markant økning i klager. Pasient- og brukerombudet mener dette indikerer at systemet ikke fungerer tilfredsstillende, og at det er et gap mellom pasientenes forventninger og tjenestenes tilbud.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en markant økning i antall klager på helsevesenet, der Hege Thoresen er et eksempel på en pasient som kjemper for sine rettigheter. Statsforvalterne har opplevd en økning på nesten 50 prosent i klager sammenlignet med 2022, noe som fører til lange ventetider for mange. Fylkeslege Kristin Cotta Schønberg påpeker at økonomiske nedskjæringer kan være en årsak. Samtidig er det store regionale forskjeller i antall klager og saksbehandlingstid. Pasient- og brukerombud Jannicke Bruvik uttrykker bekymring over de lange ventetidene, mens flere statsforvaltere etterlyser økte ressurser for å sikre rettssikkerheten til pasientene. Helse- og omsorgsdepartementet sier de tar situasjonen på alvor.
3 måneder siden
Bruken av ADHD-medisiner i Norge har doblet seg på fire år, noe som bekymrer fastleger. En lege nekter å skrive ut resepter uten diagnose fra offentlig helseforetak, og mener for mange får diagnosen uten tilstrekkelig utredning. Folkehelseinstituttet (FHI) ser en økning i diagnoser, spesielt blant unge kvinner, og forklarer det med økt fokus på psykisk helse. Interesseorganisasjonen ADHD-Norge mener økt kunnskap og destigmatisering bidrar til flere henvendelser. Helsedirektoratet understreker behovet for mer kunnskap om utredning og behandling av ADHD, og at medisinering bør være en del av en helhetlig plan. En fastlege er kritisk til svarene fra FHI og Helsedirektoratet, og etterlyser en offentlig utredning.
6 dager siden
Debatten om økningen i ADHD-diagnoser har skapt bekymring blant fagfolk. Barnepsykiater Henriette Kirkaune Sandven mener ADHD overdiagnostiseres, og peker på at diagnosekriteriene er for vide og at mange barn får diagnosen selv om de bare er umodne. Professor Lars Lien og andre eksperter avviser påstanden og advarer mot at slik skepsis kan hindre nødvendig hjelp og behandling. De understreker at mange med ADHD har reelle funksjonsutfordringer som krever oppfølging, og at medisinering har dokumenterte positive effekter, blant annet ved å redusere risiko for rus, kriminalitet og depresjon. Antall henvisninger til barne- og ungdomspsykiatrien har økt betydelig siden pandemien, og bruken av ADHD-medisin øker. Samtidig har private utredningstilbud økt, noe som har skapt debatt om kvalitet og tilgang. Pasienter som Charlotte Fredstad Huuse forteller om viktigheten av å bli trodd og få riktig diagnose etter å ha opplevd avvisning i det offentlige helsevesenet.
1 måned siden
Helene (19) opplevde å bli avvist av DPS etter å ha søkt hjelp for psykiske vansker, fordi hun ikke ble vurdert til å ha tilstrekkelig alvorlighetsgrad. Hun følte seg overkjørt av systemet, som hun mener svikter unge mennesker. Pasient- og brukerombudet bekrefter at mange opplever det samme, og at det er vanskelig å få rett hjelp i systemet. DPS Vestfold forklarer at de må prioritere de sykeste, men oppfordrer pasienter til å klage hvis de er uenige i vurderingen som er gjort. Helene har delt sin historie på TikTok og fått mange tilbakemeldinger fra andre i samme situasjon.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren beskriver frustrasjonen og bekymringene knyttet til å få barn i desember, da dette kan føre til problemer med å få barnehageplass. Hun forteller om usikkerhet rundt ulønnet permisjon og økonomisk belastning, og hvordan de måtte ringe rundt til private barnehager for å finne en plass. Hun kritiserer systemet som fører til at foreldre føler de må planlegge graviditet etter kalenderen for å sikre barnehageplass, noe som igjen skaper press på fødeavdelingene. Selv om situasjonen løste seg for henne, påpeker hun at mange fortsatt opplever dette som en stor utfordring, spesielt i sentrale strøk.
3 dager siden
En overlege i barne- og ungdomspsykiatri advarer mot overdiagnostisering i behandlingssystemet. Hun mener veksten i diagnoser kan skyldes systemsvikt snarere enn reell sykdomsøkning.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer mot påstanden om at private helseaktører overbelaster det offentlige helsevesenet uten å ta ansvar for feilbehandlinger. Private klinikker betaler forsikringsavgift til Norsk pasientskadeerstatning (NPE), og andelen erstatningssaker knyttet til private behandlinger er lav. Leger i private klinikker følger samme lovverk som i det offentlige. Artikkelen fremhever at mange kvinner søker private helsetjenester for lidelser som lipødem og endometriose, som nedprioriteres i det offentlige, og oppfordrer til å utnytte privat kapasitet for å løse utfordringer i helsevesenet.
2 måneder siden
Carl Fredrik Bø (56) fikk ADHD-diagnose i voksen alder og mener det reddet livet hans, men kritiserer leger som er skeptiske til å skrive ut medisiner etter diagnose fra private klinikker. Tall fra FHI viser en dobling i bruken av ADHD-medisin, særlig blant voksne. Fastlege Tor Kristian Gaard er kritisk til systemet rundt private klinikker, og mener de selv bør følge opp pasientene. Pasient- og brukerombudet mottar klager på manglende oppfølging, mens Helsetilsynet understreker fastlegens rett til å gjøre egne vurderinger.
2 måneder siden
Barnepsykiater Henriette Kirkaune Sandven mener ADHD overdiagnostiseres blant barn på grunn av samfunnets krav og tidlig skolestart. Hun kritiserer at samfunnet individualiserer problemer istedenfor å ta ansvar for barns oppvekst. Sandven påpeker at mange barn som utredes, egentlig er umodne og trenger annen type hjelp, som bedre søvnrutiner og redusert skjermbruk. Hun advarer mot bruken av ADHD-medisiner, som hun mener er prestasjonsfremmende og har bivirkninger, og problematiserer at legemiddelindustrien tjener på medisineringen. Sandven foreslår å revurdere diagnosen i voksen alder. Jan Haavik understreker at økt kunnskap og utbygging av helsetjenester bidrar til flere diagnoser.