Ekteparet Iversen opplevde et boligmareritt da de måtte evakuere sin nylig kjøpte leilighet på grunn av setningsskader i bygget. Takstrapporter for leiligheter omfatter ikke fellesdeler som fundament og drenering, noe som førte til at setningsskadene ikke ble oppdaget før evakueringen.
Det viser seg at setningsskadene var kjent for styret i sameiet, men ikke for ekteparet ved kjøp. Sameiet er ikke forsikret mot setningsskader, og eierne risikerer store økonomiske tap.
Det understrekes viktigheten av å sjekke all tilgjengelig informasjon om bygget, inkludert årsrapporter og vedlikeholdsplaner, før kjøp.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Et ektepar i Sandefjord føler seg svindlet etter å ha kjøpt en leilighet der megleren holdt tilbake informasjon om setningsskader. Tre måneder før salget ble megleren informert om skadene, men unnlot å opplyse om dette til kjøperne. Kort tid etter overtakelsen ble bygningen evakuert på grunn av fare for kollaps. Ekteparet har siden forsøkt å heve kjøpet. Megleren beklager situasjonen, men ønsker ikke å kommentere saken i media. Eiendomsmeglingsloven pålegger meglere en undersøkelses- og opplysningsplikt, og utelatelse av vesentlig informasjon kan være brudd på god meglerskikk.
2 måneder siden
Ekteparet Tone Britt og Helge Andersen har i 16 år slitt med omfattende taklekkasjer i sin bolig i Arendal, som startet kort tid etter nybygg i 2009. Taksteinene har sprekker som slipper inn vann, noe som har ført til store skader og helsefarlig soppdannelse. Byggefirmaet har forsøkt å utbedre skadene, men lekkasjene fortsetter. En takstmann konkluderer med at det er en produktfeil på taksteinen og at leverandøren har ansvaret, men leverandøren er uenig. Forbrukerrådet påpeker at firmaet som utførte arbeidet er ansvarlig for å rette opp feilen. Ekteparet føler seg maktesløse og frykter at rettslige skritt kan føre til konkurs for byggefirmaet.
3 måneder siden
Styret i et sameie på Majorstuen er bekymret for oppussingsarbeid i en naboleilighet. De meldte saken til Plan- og bygningsetaten (PBE) etter å ha sett bilder av leiligheten på Finn.no, som viste at bærende vegger var fjernet. PBE anser situasjonen som alvorlig og potensielt farlig, og krever umiddelbar sikring av konstruksjonene. Eierne risikerer en bot på 100.000 kroner hvis de ikke etterkommer kravene. Eiernes representant hevder det hele er en misforståelse og at de har åpnet opp tidligere åpninger i veggene, og har sendt inn dokumentasjon til PBE. De er i dialog med både etaten og styret.
2 måneder siden
Flere boligkjøpere opplever at boliger blir kuppet før visning, spesielt i Oslo, Stavanger og Bergen. Et par i Oslo betalte 900.000 kroner over prisantydning for å sikre seg en bolig etter en privatvisning. Tall fra Finn.no viser en økning i antall boligkupp i januar 2025. Regjeringen foreslår nå å stramme inn reglene for budfrister og boligkupp for å skape en mer rettferdig boligmarknad. Eiendomsmeklere påpeker at kupping hindrer en reell markedstest, og at verken selger eller kjøper vet om de har gjort en god handel. En bolig på Randaberg ble solgt for en million over prisantydning dagen etter visning.
1 måned siden
Mariann og Hjalmar Sanden i Loen opplevde onsdag kveld at halve veien utenfor huset deres raste ut på grunn av ekstremværet på Vestlandet. Paret, som ikke selv hadde hørt raset, ble varslet av forbipasserende som kom skrikende inn. Huset ble ikke skadet, men politi og brannvesen rykket ut til stedet. Klimaforsker Tore Furevik forklarer at den store nedbøren skyldes global oppvarming og ustabile vintre. Ekteparet er ikke evakuert og understreker at de er trygge, men beskriver hendelsen som dramatisk og kjedelig.
6 dager siden
Helen Wesnes kjøpte en leilighet av eiendomsselskapet Heimstaden og opplevde uventede kostnadsøkninger og komplisert eierskap. Heimstaden benytter et skattegrep ved å omgjøre bygårder til borettslag før salg, noe som sparer selskapet for gevinstskatt, men påfører kjøperne ekstra kostnader som dokumentavgift og festeavgift. Mange borettslag styres av Heimstaden selv, noe som gir selskapet stor makt i borettslagene. Kjøpere kan også møte uvanlige organisasjonsformer og begrensninger på utleie. Helen Wesnes oppfordrer boligkjøpere til å sette seg grundig inn i kontrakter for å unngå ubehagelige overraskelser. Heimstaden bekrefter at kostnadene er dokumentert, men svarer ikke på spørsmål om omfanget av dokumentavgift og festeavtaler.
2 måneder siden
Et ektepar oppdaget omfattende skader på sin Tesla etter et to ukers sykehusopphold med nyfødte tvillinger. De mistenker at hærverket er relatert til den siste tidens kontroverser rundt Tesla-gründer Elon Musk, og viser til tidligere aksjoner mot Tesla-eiere. Ekteparet har anmeldt saken, men mangelen på kameraovervåking ved sykehuset vanskeliggjør etterforskningen. For å unngå fremtidige hendelser har de kjøpt et klistremerke med teksten «I bought this before Elon went crazy» som de planlegger å feste på bilen.
13 dager siden
Et ektepar fra Kongsberg opplevde å finne hytta si i Buvika rasert ved ankomst for påskeferien. Innbruddstyver hadde tømt ut innhold fra skap, sprayet med brannslukningsapparat og ødelagt inventar. Ingenting ser ut til å være stjålet, men hytta er ubeboelig. Dette er andre gang på kort tid at ekteparet opplever innbrudd. De tilbringer nå påsken hos et familiemedlem. Politiet er kontaktet, og forsikringsselskapet er varslet. Forsikringsselskapet Tryg minner om viktigheten av å dokumentere innbrudd og melde det raskt.
4 måneder siden
Ekteparet Shaista og Zawar Khan opplevde et mareritt da huset deres i Ål brant ned. De måtte raskt evakuere og mistet alle sine eiendeler, inkludert 25 undulater. Lokalsamfunnet har imidlertid vist en enorm støtte, med tilbud om midlertidig bolig og hjelp. Paret, som også er fosterforeldre, er rørt over engasjementet og fokuserer nå på å finne et nytt hjem i nærheten av barnas skole. Brannårsaken er under etterforskning, men det antas at den startet i et vedskjul. Til tross for de store materielle tapene, er familien takknemlig for støtten og fokuserer på fremtiden.
3 måneder siden
Jørgen og Marthe kjøpte en kostbar seng fra Skeidar, men opplevde at den ble ubehagelig å sove i etter kort tid. Sengen utviklet en sprekk og ble ujevn, noe som gjorde det vanskelig å sove. Paret forsøkte gjentatte ganger å kontakte Skeidar uten å få tilfredsstillende svar. Forbrukerrådet mener sengen har en fabrikasjonsfeil og at Skeidar har bevisbyrden. Skeidar beklager dårlig kundeservice og har til slutt avtalt å gi paret en ny seng som kompensasjon.