Filmen «Emilia Pérez» handler om den mektige narkobaronen Manitas som ønsker å gjennomgå en kjønnskorrigerende operasjon. Han får hjelp av advokaten Rita, som bistår ham i prosessen og senere med å gjenforenes med sin familie.
Manitas blir til Emilia Pérez, en kvinne som engasjerer seg i filantropi og aktivisme. Filmen blander musikalske elementer med en gangster-thriller, men musikken er lite minneverdig.
Filmen utforsker temaer som kjønnsidentitet, familie og identitet, men ender opp som et billig helgenportrett. Skuespillerne Zoe Saldana og Karla Sofía Gascón får vist seg frem, og regissør Jacques Audiard viser teknisk dyktighet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
«Vi har ennå i morgen» er en italiensk svart/hvitt-film som tar for seg livet til en fattig familie i Roma i 1946. Filmen følger husmoren Delia, som sliter med en voldelig ektemann og en vanskelig familiesituasjon. Inspirert av neorealismen, fokuserer filmen på de undertryktes liv, og skildrer Delias kamp for å holde familien sammen. Til tross for de vanskelige forholdene, unngår filmen å bli deprimerende, og fremhever fellesskapet mellom kvinnene i nabolaget. Filmen har et feministisk perspektiv og setter søkelys på kvinners stemmerett i Italia i 1946.
4 måneder siden
«Team Havnaa» er en norsk sportsfilm som forteller historien om brødrene Erling og Magne Havnaa. Magne ble verdensmester i boksing, mens Erling var kickbokser. Filmen skildrer deres liv, utfordringer og forholdet mellom dem. Den tar også for seg Erlings involvering i Nokas-ranet og Magnes tragiske død i en båtulykke. Filmen utforsker temaer som maskulinitet, forventninger og press i et boksemiljø. Den skildrer også det kriminelle miljøet og livet i en liten norsk by. Filmen veksler mellom tidslinjer og har en autentisk 80-talls estetikk.
2 måneder siden
«A Different Man» er en sorthumoristisk film om identitet og egenart, der Edward, spilt av Sebastian Stan, får muligheten til å endre sitt deformerte ansikt. Renate Reinsve spiller Ingrid, en norsk kvinne som flytter inn i naboleiligheten i New York. Filmen utforsker hvordan ytre utseende påvirker identitet, selvbilde og relasjoner. Etter behandlingen opplever Edward en identitetskrise når Oswald, spilt av Adam Pearson, dukker opp og konfronterer ham med hans tidligere jeg. Filmen fremhever spennvidden i skuespillernes prestasjoner og stiller spørsmål ved forholdet mellom ytre og indre.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Renate Reinsves rolle i den internasjonale filmen «A Different Man», en svart komedie som utforsker temaer som identitet og ytre versus indre verdier. Reinsve spiller Ingrid, en norsk teaterskribent i New York. Hovedpersonen Edward, spilt av Sebastian Stan, lider av nevrofibromatose og gjennomgår en medisinsk behandling som radikalt endrer hans utseende. Filmen tar opp spørsmål om ambisjoner og jakten på et meningsfylt liv, og beskrives som tankevekkende. Artikkelen fremhever Reinsves prestasjon og antyder at filmen appellerer til et publikum som setter pris på kunstfilm.
1 måned siden
Pascal Engmans «Ingen» er en krimroman som tar for seg menneskesmugling, narkotikahandel og gjengkriminalitet i Sverige. Boken følger politikvinnen Vanessa Frank i etterforskningen av to tilsynelatende urelaterte drap. Parallelt følger vi Miranda, en kvinne fra Venezuela som leter etter sin forsvunne sønn, og Jassim, en far som infiltrerer et narkonettverk for å finne sin sønn. Anmelderen mener boken er spennende, men savner fokus og dybde i behandlingen av de mange samfunnsproblemene som tas opp.
4 måneder siden
I filmen 'Kjærlighet' avslutter Dag Johan Haugerud sin trilogi som også består av 'Sex' og 'Drømmer'. Filmene utforsker temaer som sex, drømmer og kjærlighet gjennom hverdagen til ulike karakterer i Oslo. 'Kjærlighet' følger legen Marianne og sykepleieren Frank, som jobber med menn som har prostatakreft. Filmen viser hvordan diagnosen og behandlingen påvirker menns selvbilde og seksualitet. Et uventet forhold utvikler seg mellom de to kollegene, og filmen utforsker irrasjonelle fantasier og seksuell praksis. Til tross for vanskelige temaer, formidler filmen håp og en ærlig fremstilling av livet. Haugerud etablerer seg med denne trilogien som en viktig norsk filmskaper.
1 måned siden
Årets Oscar-utdeling kjennetegnes av filmer som tar opp aktuelle og viktige temaer som transseksualitet, flyktninger og politiske regimer. Det er likevel en økende avstand mellom filmene Oscar-akademiet velger og de filmene publikum ser, noe som fører til spørsmål om relevans. Flere kommentatorer ser de nominerte filmene som en motvekt til politiske endringer. Samtidig sliter Oscar-utdelingen med synkende seertall, og det stilles spørsmål om «viktige» filmer kan opprettholde publikumsinteressen. Filmen «Emilia Pérez» er nominert til flere priser, men har fått blandet mottakelse. «Oppenheimer» viser at viktige temaer kan være populære, men det er ingen garanti for suksess.
4 måneder siden
Romjulen byr på et variert kinotilbud, med den norske filmen «Kjærlighet» som den mest populære. Filmen er den siste i en trilogi av regissør Dag Johan Haugerud, og utforsker temaer som sex, håp og kjærlighet. Andre filmer som anmeldes er det biografiske dramaet «Team Havnaa», den bhutanske filmen «Munken og geværet», og det italienske dramaet «Vi har ennå i morgen». Animasjonsfilmen «Kvitebjørn» får derimot en lunken mottakelse. Anmelderne fremhever særlig «Kjærlighet» og «Team Havnaa» som sterke filmopplevelser.
28 dager siden
«Onkel Jens» er en dramakomedie om kulturkollisjoner og innvandringspolitikk. Filmen følger Akam, en norsk-kurdisk historielærer, som får besøk av sin onkel Khdr fra Kurdistan. Onkelen, som kaller seg Jens, flytter inn i Akams kollektiv og skaper komplikasjoner. Akam mistenker at onkelen har skjulte hensikter og tar kontakt med UDI. Filmen skildrer konfliktene med både humor og alvor, og berører temaer som identitet og tilhørighet i det norske samfunnet. Skuespillerne Peiman Azizpour og Hamza Agooshi får ros for sine tolkninger.
2 måneder siden
Eirik Svenssons «Før mørket» er en spennende thriller inspirert av Lindis Hurums memoarer fra Leger Uten Grensers arbeid i Den sentralafrikanske republikk. Filmen følger Linn Solberg (Kristina Kujath Torp) og hennes team som julaften 2013 står overfor et vanskelig dilemma: De må beskytte en muslimsk mann i en leir dominert av kristne, midt under en borgerkrig. Filmen skildrer de etiske utfordringene og spenningen som oppstår i forsøket på å redde ett liv før mørket faller. Anmelderen roser skuespillerprestasjonene, spesielt Torp, og fremhever filmens evne til å unngå klisjeer og stereotypiske fremstillinger.