Saltvern skole i Bodø har innført et totalt mobilforbud, etter anbefaling fra Utdanningsdirektoratet og ønske fra foreldrene. Rektor rapporterer om økt trygghet blant elevene og en mer avslappet atmosfære i skolen.
Elever forteller at de er blitt mer sosiale. Lærerne er positive til forbudet, da de mener det bidrar til mindre uro og økt trygghet blant elevene.
Foreldreutvalget for grunnopplæringa understreker viktigheten av at slike tiltak diskuteres lokalt, og at man jobber med holdninger i tillegg til restriksjoner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler foreldres muligheter for å kontrollere barnas mobilbruk, særlig i skolesammenheng, ved hjelp av verktøy som Google Family Link og Apples Familiedeling. Disse verktøyene tilbyr funksjoner for å begrense skjermtid, overvåke appbruk og filtrere innhold. En undersøkelse viser at norske foreldre er opptatt av nettvett og tar ansvar ved å snakke med barna om sikkerhet på nett. Mange skoler har innført mobilforbud, i tråd med Utdanningsdirektoratets anbefalinger om å regulere mobilbruk for å forbedre læringsmiljøet. Oslo har innført et kommunalt mobilforbud i barne- og ungdomsskolene.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Saltvern skoles innføring av totalforbud mot mobiltelefoner, et initiativ fra FAU. Målet er å skape et tryggere og mer oppmerksomt skolemiljø, hvor elevene ikke distraheres av mobiler eller frykter å bli filmet. Skribenten argumenterer for at selv om dette kan møte motstand fra foreldre som ønsker konstant kontakt med barna sine, er det en nødvendig kamp for å fremme sosial interaksjon og redusere skjermbruk. Artikkelen oppfordrer andre FAU-er til å vurdere lignende tiltak for å bedre elevenes hverdag, og utfordrer dem til å ta debatten om mobilbruk i skolen.
2 måneder siden
En artikkel om hvordan Nordahl Grieg videregående skole i Bergen jobber aktivt for å bedre elevmiljøet og redusere sosialt press. Bakgrunnen er en økende bekymring for utenforskap og hierarkier i skolen, som også kommer frem i nasjonale undersøkelser. Skolen har blant annet ommøblert kantinen for å skape et tryggere miljø, og elevene melder om positive resultater. Tiltakene inkluderer også samarbeid med elevrådet og økt lærertilstedeværelse. Forskere understreker viktigheten av slike tiltak for å motvirke mobbing og mistrivsel, som er et økende problem i skolen.
2 måneder siden
Oslo byråd innfører en forventning om skjermfrie spisepauser i barnehage og skole, med henvisning til råd fra Skjermbrukutvalget og Helsedirektoratet om at skjermbruk kan forstyrre sosiale settinger og påvirke matvaner. Skolebyråden understreker viktigheten av balanse mellom digitale og trykte læremidler for å fremme elevenes lese- og skriveferdigheter. Tiltaket kommer i tillegg til tidligere innført mobilforbud og avvikling av en-til-en nettbrettordning i de laveste klassetrinnene. Enkelte rektorer mener imidlertid at skjermbruk kan være nyttig for å skape ro i klasserommet og at forslaget undergraver tilliten til pedagogisk personell.
2 måneder siden
Kongsbakken videregående skole i Tromsø gjeninnfører karakterer i høstsemesteret etter press fra elevrådet. Den tidligere ordningen med karakterdemping, som ble innført i 2022/2023 for å redusere stress og konkurranse, har ikke fungert etter hensikten, ifølge elevrådsleder Jacob Friis-Sandness. Mange elever har opplevd økt karakterpress og usikkerhet rundt egen kompetanse. Skolen vil nå teste ut en ny ordning hvor lærere og elever i spesifikke fag kan tilpasse perioder med mindre karakterfokus. Rektor Tonje Holm understreker viktigheten av elevenes engasjement, og elevorganisasjonen i Troms mener saken viser at elevråd kan påvirke skolehverdagen.
3 måneder siden
Etter at en svensk skole innførte mobilforbud, oppdaget de at elevene hadde problemer med å lese analoge klokker. Elevene var bekymret for å komme for sent til timene fordi de ikke forsto de analoge klokkene i korridorene. Skolen måtte derfor sette opp digitale klokker som et supplement. En lignende situasjon oppsto ved en norsk skole, der de også oppdaget at elevene manglet kunnskap om analoge klokker etter innføring av mobilforbud. Rektoren ved den norske skolen mener dette viser at mobilforbud i skolen kan bidra til at elevene lærer seg å lese analoge klokker, men synes det er trist at ungdom ikke lærer dette hjemme.
3 måneder siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) oppfordrer videregående skoler til å stramme inn på mobilbruk, i likhet med anbefalingene som allerede gjelder for grunnskolen. Bakgrunnen er bekymring for økende fravær blant elever, hvor en betydelig andel har vært borte fra skolen etter negative opplevelser i sosiale medier. Ministeren mener at mobiler bør oppbevares i mobilhotell i skoletiden, og ikke være tilgjengelig i elevenes lommer eller sekker. Tall fra Utdanningsdirektoratet viser en dobling i fraværet i videregående skoler sammenlignet med før pandemien, noe som understreker behovet for tiltak.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at mobbetallene i Norge holder seg på samme nivå som i fjor, men det er store forskjeller mellom fylkene. Mens noen fylker opplever en økning i mobbing, har Begby skole i Fredrikstad redusert mobbingen betydelig. Elevene ved Begby skole mener det gode klassemiljøet og at alle kjenner alle er årsaken til nedgangen. Skolen fokuserer på tidlig inngripen og dokumentasjon av saker. I Tromsø har mobbingen økt, og kommunen inviterer elever og foreldre til å bidra for å finne årsaken. Elverum har også opplevd en kraftig økning i mobbing, og skolesjefen sier de tar situasjonen alvorlig.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer behovet for bedre sikkerhet i norske skoler etter skoleskytingen i Sverige og tidligere voldsepisoder i Norge. Det argumenteres for at skoler må iverksette tiltak for å hindre uvedkommende adgang, som for eksempel bedre oppsyn og innpasseringsrutiner. Forslag omfatter også kameraovervåking i fellesområder og strengere håndheving av forbud mot våpen. Artikkelen understreker viktigheten av foreldres og læreres engasjement for å sikre en trygg skolehverdag for elevene.
16 dager siden
Foreldre ved åtte barneskoler har vedtatt at de ønsker en smarttelefonfri barndom for sine barn, og initiativet sprer seg til rundt 90 andre skoler. Målet er å heve aldersgrensen for smarttelefon til 13 år og sosiale medier til 15/16 år. Initiativtakerne ønsker å verne om frileken og felles aktiviteter uten skjerm. Medietilsynets tall viser at de fleste barn i barneskolealder allerede har smarttelefon og tilgang til sosiale medier, til tross for aldersgrenser. En forsker mener at det ikke er selve telefonen som er skadelig, men avhengighetsskapende mekanismer. Regjeringen har varslet nasjonale retningslinjer for skjermbruk.