Trygdeoppgjøret for 2025 er i gang for å fastsette nye satser. Dette vil påvirke pensjoner og trygder for mange mottakere.
Trygdeoppgjøret for 2025 starter 19. mai og skal fastsette nytt grunnbeløp og satser innen 22. mai. Grunnbeløpet brukes av Nav til å beregne ytelser som pensjon og uføretrygd.
Basert på lønns- og prisvekst, og etter et lønnsoppgjør med ramme på 4,4 prosent, forventes alderspensjonen fra folketrygden å øke med 3,49 prosent fra 1. mai. Dette gir en årlig økning på 3,25 prosent for 2025. Enslige minstepensjonister får en ekstra skattefri økning på 6000 kroner årlig fra samme dato.
Stortinget fatter endelig vedtak i midten av juni, og den økte pensjonen utbetales 20. juni med etterbetaling fra 1. mai.
Nav
Regjeringen
SV
Pensjonsforbundet
Stortinget
Frifagbevegelse
22 timer siden
Trygdeoppgjøret starter snart for å fastsette nytt grunnbeløp og satser. Dette vil påvirke utbetalinger fra Nav.
1 dag siden
Pensjoner og trygder øker i 2025 etter årets oppgjør. Artikkelen gir oversikt over datoer og satser for økningen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 dag siden
Pensjoner og trygder øker i 2025 etter årets oppgjør. Artikkelen gir oversikt over datoer og satser for økningen.
2 måneder siden
De fleste Nav-stønadene justeres ikke fra nyttår, men først 1. mai. Dette skjer i forbindelse med at grunnbeløpet endres, som Nav bruker ved beregning av ytelser som pensjon og fødselspenger. Folketrygden dekker lønn under fødselspermisjon inntil 6 G, som tilsvarer 744 168 kroner. Stortinget bestemmer nytt grunnbeløp i mai, og første utbetaling med oppjustert beløp forventes i juni. Etterbetaling for mai utbetales i hovedsak i løpet av juni.
13 dager siden
Barnetrygden øker med 202 kroner per måned per barn fra og med 1. mai 2025. Dette betyr at den nye månedlige satsen blir 1968 kroner for alle barn under 18 år. Nav bekrefter at april-utbetalingen er den siste med dagens satser. Økningen ble vedtatt i statsbudsjettet for 2025 etter forhandlinger mellom regjeringspartiene og SV. SV-leder Kirsti Bergstø uttalte at dette er viktig i en tid med høye levekostnader. De som allerede mottar barnetrygd, trenger ikke å foreta seg noe for å få den nye satsen.
8 timer siden
Barnetrygden i Norge øker fra mai 2025. Dette gir et etterlengtet økonomisk løft for barnefamilier.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den kommende meklingen mellom LO og NHO om lønnsoppgjøret i industrien. LO krever reallønnsvekst og et lønnstillegg på 4,5 prosent, mens NHO ønsker at en større andel av lønnstilleggene skal forhandles lokalt. Partene er uenige om nivået på lønnstilleggene og hvordan prisveksten skal håndteres. Utfallet av meklingen vil ha stor betydning for lønnsutviklingen i andre sektorer. LO vil også kreve lavlønnstillegg. Partene bruker prognoser fra TBU for å anslå prisveksten, selv om den faktiske prisveksten har vært høyere.
3 måneder siden
Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør som kun omfatter lønnsreguleringer. Teknisk Beregningsutvalg (TBU) legger frem sin foreløpige rapport 14. februar, som danner grunnlaget for forhandlingene. LO og NHO starter forhandlingene 14. mars, med en frist 18. mars. Frontfagsmodellen, hvor resultatet fra konkurranseutsatt industri setter rammen for lønnsveksten, er sentral. Dersom partene ikke blir enige, kan det bli mekling og eventuelt streik. Etter frontfaget starter forhandlingene i offentlig sektor, med KS-oppgjøret 24. april. Forhandlingene i staten starter i slutten av april. TBU legger frem sin endelige rapport 20. juni. Utfallet av forhandlingene vil påvirke lønn og arbeidsvilkår.
5 dager siden
LO, YS og arbeidsgiverorganisasjonen Virke har blitt enige om en lønnsramme på 4,4 prosent i årets mellomoppgjør, som kun omhandler lønn. Partene har også avtalt et generelt kronetillegg på fem kroner og et lavtlønnstillegg på to kroner. Resultatet følger frontfaget, som tidligere i år ble enige om samme ramme. Prisveksten i Norge anslås til 2,7 prosent i 2025, noe som innebærer at mange arbeidstakere vil oppleve reallønnsvekst, altså økt kjøpekraft. LO og YS har lagt vekt på generelle tillegg og prioritering av lavlønn og likelønn, og Virke har imøtekommet disse kravene. Partene beskriver forhandlingene som konstruktive og ansvarlige i en tid med økonomisk usikkerhet.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan det kommende lønnsoppgjøret kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger i 2025. Sjeføkonomer mener at et dyrt lønnsoppgjør kan føre til færre rentekutt, mens et moderat oppgjør kan åpne for flere. Det forventes at lønnsveksten vil overstige prisveksten i 2025, noe som gir bedre kjøpekraft for folk flest. Teknisk beregningsutvalg (TBU) legger frem sine anslag for prisveksten i februar, som er et viktig grunnlag for lønnsforhandlingene. I tillegg påvirker en svak krone lønnsomheten i industrien, noe som kan føre til høyere lønnsvekst.
5 dager siden
LO, YS og arbeidsgiverorganisasjonen Virke har blitt enige om en lønnsramme på 4,4 prosent i årets mellomoppgjør, som kun omhandler lønn. Partene har også avtalt et generelt kronetillegg på fem kroner. Resultatet følger frontfaget, som tidligere i år ble enige om samme ramme med NHO. LO har lagt vekt på å styrke arbeidstakernes kjøpekraft gjennom generelle tillegg, samt å prioritere lavlønn og likelønn. Prisveksten i Norge anslås til 2,7 prosent i 2025, og dette anslaget er sentralt for å vurdere om lønnsoppgjøret gir reallønnsvekst, altså økt kjøpekraft for arbeidstakerne.
27 dager siden
Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget vurderer å endre inntektsgrensen for uføretrygdede, slik at de kan tjene mer før trygden reduseres. Rødt har foreslått å øke grensen til 1G (124.028 kroner), noe som vil koste staten 742 millioner kroner årlig. I dag mottar uføretrygdede kun 19 kroner per 100-lapp tjent over grensen på 0,4 G (rett i underkant av 50.000 kroner). Komiteen har ikke blitt enige om en ny inntektsgrense, noe som skuffer Norges Handikapforbund, som oppfordrer partiene til å finne en løsning før avstemningen i Stortinget 29. april.