En ny studie antyder en sterkere sammenheng mellom tarmhelse og Parkinsons sykdom enn tidligere antatt. Forskere fant at personer med slimhinneskader i tarmen hadde en betydelig økt risiko for å utvikle Parkinson.
Studien analyserte data fra over 9000 personer og bekrefter tidligere funn om at tarmproblemer kan være en indikator på sykdommen. Selv om studien viser en klar sammenheng, understrekes det at det ikke er bevist at slimhinneskader er en direkte årsak til Parkinson.
Det er også mulig at tidlig Parkinson kan påvirke tarmen. Forskere jobber nå med å finne biomarkører for å identifisere risikopersoner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En ny studie fra Lancaster University viser en potensiell kobling mellom hørselstap og økt risiko for Parkinsons sykdom. Forskere analyserte data fra over 159.000 personer og fant at for hver 10. desibel økning i hørselstap, økte risikoen for Parkinsons med 57 prosent. Selv om studien indikerer en sterk sammenheng, er årsakssammenhengen fortsatt uklar. Funnene antyder at tidlig audiologisk oppfølging kan forbedre utfallet for pasienter. Forskerne understreker at det er nødvendig med mer forskning for å bekrefte om hørselstap kan føre til Parkinsons, eller om det er en felles årsak.
2 måneder siden
En ny svensk studie avdekker en sammenheng mellom psoriasis og økt risiko for mage- og tarmproblemer. Forskere ved Uppsala universitet fant at psoriasispasienter hadde flere immunceller i tynntarmen med tegn på inflammasjon, noe som kan indikere irritabel tarmsyndrom eller Crohns sykdom. Funnene tyder på at inflammasjon i huden kan påvirke tarmen, og omvendt. Psoriasis- og eksemforbundet understreker viktigheten av forskning på denne sammenhengen, da mange pasienter opplever mageproblemene som en større utfordring enn selve hudsykdommen.
3 måneder siden
En ny studie publisert i Sports Medicine and Health Science viser at et toalettbesøk kan gi en umiddelbar forbedring i hjernekapasiteten. Studien, ledet av biokjemiker Chen-Chan Wei, involverte 13 triatleter som gjennomførte kognitive tester før og etter et toalettbesøk. Resultatene viste at deltakernes evne til å løse komplekse oppgaver forbedret seg etter dobesøket, spesielt når de hadde tatt magnesiumtilskudd. Forskerne observerte også økt aktivitet rundt navlen under testene, noe som tyder på en sammenheng mellom fordøyelse og kognitiv ytelse. De anbefaler å gå på do 60 til 90 minutter før viktige hendelser for bedre beslutningstaking.
4 måneder siden
Ny forskning knytter magefett, spesielt visceralt fett, til tidlige tegn på Alzheimers sykdom. Studien viser at økt magefett er forbundet med redusert hukommelsessenter i hjernen, opphopning av amyloid og tau-proteiner, samt mindre blodtilstrømning og krymping i hjernen. Disse endringene kan oppstå allerede i 40- og 50-årene, lenge før kognitiv svikt. Forskere understreker at reduksjon av magefett kan være et viktig verktøy i kampen mot Alzheimers. Studien viser også at overvekt og fedme har økt i Norge de siste tiårene.
1 måned siden
En ny studie publisert i Nature Medicine antyder en sammenheng mellom økende nivåer av mikroplast i hjernen og demensrisiko. Forskere fant at demenspasienter hadde seks ganger mer mikroplast i hjerne- og leverprøver sammenlignet med friske individer. Selv om studien er for liten til å trekke endelige konklusjoner, antyder funnene en urovekkende sammenheng som bør undersøkes nærmere. En forsker anbefaler å redusere eksponeringen for mikroplast ved å unngå svart plast i kjøkkenredskaper og begrense inntak av mat fra plastemballasje, da mikroplastpartiklene i seg selv kan være helseskadelige.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Neuroscience viser en sammenheng mellom daglig inntak av bearbeidet rødt kjøtt, som bacon og pølser, og økt risiko for demens. Studien indikerer at en daglig porsjon øker risikoen med 13 prosent. Selv ubehandlet rødt kjøtt kan øke risikoen for kognitiv tilbakegang, som er en tidlig indikator på demens. Forskningen antyder at det å erstatte rødt kjøtt med andre proteinkilder som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen. Professor Geir Selbæk understreker at forskningen er på gruppenivå, og at det er viktig å følge de generelle kostholdsrådene. Han oppfordrer også til å ikke stresse for mye med kostholdsrådene.
1 måned siden
En omfattende studie avdekker en sammenheng mellom vestlig kosthold under graviditet og økt risiko for ADHD og autisme hos barn. Selv små endringer i kostholdet kan ha stor innvirkning. Risikoen ser ut til å være størst i første og andre trimester. Forskere identifiserte spesifikke metabolitter i mors blod som kan forklare sammenhengen. Studien reiser spørsmål om gravide følger kostholdsanbefalinger godt nok.
1 måned siden
En ny studie viser at barneleddgikt og inflammatorisk tarmsykdom er vanligere blant barn i Nord-Norge sammenlignet med Sør-Norge. Forskere undersøker nå mulige årsaker til denne geografiske forskjellen, og analyserer data om genetikk, D-vitaminnivåer, miljøfaktorer og kosthold, inkludert mors inntak av fisk under svangerskapet. En teori er at miljøfaktorer kan spille en rolle. Samisk opphav er også nevnt som en mulig forklaring, men dette er ikke undersøkt. Målet er å identifisere risikofaktorer som kan reduseres for å forebygge sykdommene.
1 måned siden
Ny forskning fremhever den sterke sammenhengen mellom alkoholforbruk og risikoen for alvorlige sykdommer, inkludert kreft, hjerte- og karsykdommer, og psykiske lidelser. Studien antyder at redusert alkoholinntak kan gi betydelige helsegevinster, uten at man nødvendigvis må avstå helt fra alkohol.
3 måneder siden
En omfattende studie fra Harvard-universitetet viser at selv små mengder bearbeidet rødt kjøtt, som bacon, kan øke risikoen for demens. Forskere fulgte over 133 000 helsearbeidere i opptil 43 år og fant at de som spiste en kvart porsjon eller mer bearbeidet rødt kjøtt daglig hadde 13 prosent høyere risiko for å utvikle demens. Studien viste også at regelmessig inntak av rødt kjøtt kan føre til raskere aldring av hjernen. Det er imidlertid gode nyheter: Å erstatte bearbeidet rødt kjøtt med sunnere alternativer som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen for demens betydelig. Studien er bemerkelsesverdig på grunn av sitt store omfang.