Mette Nilsen, opprinnelig fra Nordkapp, leder ISS Norge, en stor aktør innen «facility management», med 9000 ansatte. Hun måtte tidlig flytte hjemmefra som 16-åring, noe som bidro til å utvikle hennes selvstendighet.
Nilsen har ingen formell høyere utdanning, men har bygget sin karriere gjennom erfaring og arbeidsgivere som har trodd på henne. Hun understreker viktigheten av å gripe muligheter og ta ansvar, og hun påpeker at det finnes flere veier til toppen.
Nilsen fremhever også utfordringene ved å drive næringsvirksomhet i distriktene, og oppfordrer unge til å satse på det som appellerer til dem.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Jørgen Elton Nilsen, gründer av ladeselskapet Elton Mobility, ble kåret til 'Årets selskapsbygger' i E24s Ledertalentene 2024. Nilsen startet sin karriere som jordbærselger, men har siden jobbet som blant annet redaktør før han etablerte sitt nåværende selskap. Han beskriver lederrollen som utfordrende, men motiverende, og understreker viktigheten av å delegere ansvar og forstå sine medarbeidere. Nilsen innrømmer at han tidligere var mer en 'sjef' enn en leder, men har lært å gi slipp på kontroll og fokusere på å utvikle sine ansatte. Han mener at lederambisjoner bør være en bieffekt av oppgavene man skal løse.
3 måneder siden
Rikke Jørgensen (35), leder for bærekraft i Hurtigruten, ble kåret til Årets bærekraft av E24. Hun har jobbet i selskapet i tre år med strategi, bærekraft og organisasjonsutvikling. Jørgensen understreker viktigheten av å integrere bærekraft i selskapets strategi og knytte det til lønnsomhet. Hun mener unge ledere må jobbe hardere for å bevise seg, og at det er viktig å ta eierskap og initiativ. Jørgensen beskriver seg selv som en strukturert og målrettet leder som verdsetter teamarbeid og resultater. Hun balanserer en hektisk jobb med familieliv, og understreker viktigheten av å ha flere arenaer i livet.
3 måneder siden
Influenser Øyunn Krogh, kjent fra «Sommerhytta», tar et nytt steg i karrieren ved å selge sine tjenester selv. Hun har vært en del av Simpl management i fem år, men ønsker nå å stå mer på egne ben og ta fullt ansvar for egne prosjekter. Krogh understreker at hun fortsatt vil være tilknyttet managementet, men vil ha direkte kontakt med kundene. Hun forteller at hun har blitt godt ivaretatt, men at hun nå, i en alder av snart 30, er sulten på å lære mer og utvikle seg videre. Før sin karriere som influenser jobbet Krogh som miljøarbeider og har en bachelor i prosjektledelse.
1 måned siden
Ingvil Aaen Torpe sluttet som redaktør i Avisa Hordaland for å starte et nytt selskap, og deler sine erfaringer om hvordan lederjobber har gitt henne fleksibilitet og en bedre balanse i hverdagen. Hun oppfordrer kvinner til å gripe muligheten til å bli ledere, fremhever friheten og mulighetene det gir for å kombinere jobb og familieliv. Torpe skal nå bygge opp et nytt selskap med investeringsselskapet Skavl, og ser frem til å styre sin egen tid og ha en mer fleksibel arbeidshverdag. Hun er spent på om dette blir en livsstil hun vil trives med.
4 måneder siden
Lars-Petter Fossheim (34), Årets markedsfører i E24s Ledertalentene 2024, startet sin lederkarriere allerede på videregående med et entreprenørskapsprosjekt. Han skrinla drømmen om å bli kokk og er nå leder for markedsføring, direktesalg og partnerskap i Ayvens Norge. Fossheim reflekterer over utfordringene ved å være ung leder, inkludert å finne sin egen lederstil og balansere ulike behov i teamet. Han understreker viktigheten av å være interessert i andres arbeid, lytte til kroppen, og starte dagen med en kald dusj for å håndtere stress. Han fremhever også viktigheten av å ha troen og interesse for det man driver med.
3 måneder siden
En ny studie fra SSB viser en økning i antall unge gründere, spesielt blant kvinner. Aurora, Astri og Malene, tre unge kvinner, driver bruktbutikken Dilla i Oslo. De opplever utfordringer som høy konkurranse og moms på bruktklær. Jentene startet butikken med egne midler, drevet av en drøm og inspirert av Auroras mormor. De mener flere unge ønsker å ta sjanser og bestemme over egen karriere. Professor Thomas Hoholm ved BI ser en økende interesse for gründerskap blant unge, men påpeker at vekst krever kompetanse og investeringer. Innovasjon Norge understreker viktigheten av å støtte unge gründere og gi dem rom til å feile, da dette gir verdifull læring.
1 måned siden
Isabel Skolmen deler sine erfaringer med mobbing i barndommen, og hvordan vennskap og støtte fra en lærer hjalp henne gjennom vanskelige tider. Hun fremhever viktigheten av å se de som ikke har det bra, og oppfordrer unge til å holde ut og tro på seg selv. Skolmen forteller også om sin karriere, karakteren Bodil, og avslører at hun ønsker å flytte tilbake til Narvik når hun blir eldre. Nylig fikk hun tilbake sin karakterbok fra barneskolen, som hadde havnet i en container.
3 måneder siden
Artikkelen er en personlig fortelling om en norsk-pakistansk manns opplevelser med utenforskap og lave forventninger i skolen. Han beskriver hvordan en lærer ved navn Hanne ga ham troen på seg selv, noe som var avgjørende for hans videre utvikling. Han forteller også om sine foreldres betydning og deres oppmuntring til å skape egne muligheter. Han startet egen virksomhet som tenåring og utviklet en teknologiplattform. Artikkelen konkluderer med at den norske drømmen handler om fellesskap, tillit og tro på at alle har noe verdifullt å bidra med.
2 måneder siden
Ungdomsbedriften RaskJobb er startet av tenåringer i Moss for å motarbeide fordommer mot generasjon Z og bistå unge med å komme inn i arbeidslivet. Initiativet springer ut fra at mange bedriftsledere anser denne generasjonen som utfordrende og med manglende arbeidsmoral. RaskJobb vil via en nettside skape kontakt mellom ungdom og eldre som trenger hjelp til forskjellige oppgaver. NHO ser dette som en positiv gest til næringslivet, og Ungt Entreprenørskap understreker at jentene tar konseptet videre ved å lære opp andre unge til å bli gode arbeidstakere.
2 måneder siden
Ingvild Gulla (23) jobber hardt for å unngå studielån, og utfordrer stereotypen om at «Gen Z» er lat. Hun finansierer mastergraden sin gjennom to deltidsjobber, og mener hennes generasjon er mer bevisst på sine rettigheter i arbeidslivet. En undersøkelse viser at mange bedriftsledere oppfatter generasjon Z som vanskeligere å lede, men Gulla mener dette skyldes at de stiller krav til arbeidsgiverne. Eksperter påpeker at samfunnet og arbeidsgivere har en viktig rolle i å forme og integrere unge arbeidstakere, og at det er viktig å fokusere på styrkene til hver generasjon.