Amerikanske forskere ved Berkeley har gjennom et eksperiment stimulert spesifikke celler i netthinnen med laserstråler, noe som førte til at deltakerne opplevde en ny farge kalt «olo». Denne blågrønne fargen kan ikke sees med det blotte øye eller formidles på skjerm, men bare oppleves gjennom spesifikk stimulering.
Ifølge forskerne er «olo» mer mettet enn noen kjent farge, og opplevelsen av den er unik. Studien, publisert i tidsskriftet Science Advances, hadde fem deltakere med normalt fargesyn.
Noen eksperter mener imidlertid at oppdagelsen av en ny farge fortsatt er et spørsmål om tolkning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
5 dager siden
Forskere ved University of California, Berkeley, har publisert en studie i Science Advances der de hevder å ha oppdaget en ny farge kalt olo. Fargen beskrives som en mettet blågrønn nyanse som ikke kan sees med det blotte øye, men kun oppfattes ved hjelp av en laserbasert teknikk kalt «Oz Vision System». Denne teknologien stimulerer netthinnens M-kjegler på en måte som gjør det mulig å se farger utenfor det normale menneskelige spekteret. Bare fem personer har så langt sett olo-fargen. Studien har møtt kritikk fra visjonsforskere som mener at olo ikke er en ny farge, men en mer mettet grønn som kun kan frembringes under spesielle forhold.
2 dager siden
Mange bruker spesielle lyder kalt fargestøy for å takle hverdagsstøy. Dette fenomenet sprer seg på sosiale medier og i apper.
2 måneder siden
Isbading har blitt svært populært de siste årene. Forskning gir imidlertid ikke entydige svar på om det har varige helseeffekter.
3 måneder siden
Norske forskere ved Universitetet i Bergen har utviklet miniatyrhjerner ved hjelp av stamcelleteknologi. Disse minihjernene, som er mikroskopiske kopier av menneskehjernen, er laget av stamceller fra pasienter med mitokondriesykdommer, som epilepsi. Forskningen gir en unik mulighet til å studere sykdomsmekanismer på cellenivå og teste potensielle behandlinger for nevrologiske lidelser. Selv om minihjernene har mangler, som manglende full modenhet og blodforsyningsnettverk, mener forskerne at de har et stort potensial for å revolusjonere behandlingen av sykdommer som epilepsi, Parkinsons og Alzheimers. Klinisk anvendelse av funnene kan ta 10-15 år, men forskningen vil akselerere utviklingen av nye behandlinger.
1 måned siden
Ellen Holum observerte et uforklarlig, blått lys på himmelen over Lesja, og beskrev det som raskt og lydløst. Observasjonen ble også gjort i Sverige. Eksperter, inkludert en romforsker, antyder at lyset kan være knyttet til en SpaceX-oppskyting som fant sted samme dag. Lederen for UFO Sverige spekulerer i om det kan dreie seg om en mislykket oppskyting eller et russisk missil, og viser til en lignende hendelse i 2009.
2 måneder siden
May-Britt og Edvard Moser, kjent for sin nobelprisvinnende hjerneforskning, har publisert nye oppsiktsvekkende funn i tidsskriftet Nature. Forskningen viser at mennesker har «mentale følehorn» som sendes ut fra gitterceller i hjernen. Disse følehornene hjelper oss med å kartlegge omgivelsene og forstå vår posisjon i rommet. Gjennom studier av rotter har forskerne observert hvordan disse mentale sveipene brukes til å navigere. Moser-gruppen har publisert et uvanlig høyt antall artikler i anerkjente tidsskrifter som Nature og Science, noe de tilskriver både hardt arbeid og et sterkt forskningsmiljø.
3 måneder siden
Forskere ved Universitetet i Bergen har i samarbeid med et internasjonalt team gjort en viktig oppdagelse i kampen mot Huntingtons sykdom. De har for første gang visualisert de detaljerte strukturene til proteinopphopningene som er karakteristiske for sykdommen. Ved hjelp av avanserte datasimuleringer og eksperimentelle metoder har de klart å fremstille et detaljert bilde av disse klumpene. Dette gir håp om å utvikle nye diagnostiske verktøy og behandlinger. Funnene er publisert i tidsskriftet Nature Communications og har allerede skapt interesse hos stiftelser som jobber med Huntingtons sykdom. En representant fra Landsforeningen for Huntingtons sykdom uttrykker stor optimisme og ønsker å invitere forskerne til et møte for å lære mer.
3 måneder siden
Forsker Synnøve Rubach ved NORSUS gjennomførte et eksperiment der hun brukte samme antrekk på jobb i en uke for å undersøke om kollegaene la merke til det, noe de ikke gjorde før hun spurte. Eksperimentet var motivert av den store mengden klær som kastes årlig. Artikkelen belyser også at nordmenn kjøper store mengder klær, og at lite går til gjenbruk. En ungdomsbedrift ved Glemmen videregående skole reparerer klær for å fremme gjenbruk, og det diskuteres å innføre reparasjon som eget fag. Til tross for påbud om gjenvinning, sendes mye tekstilavfall til forbrenning. Forskere jobber nå med et prosjekt for å øke gjenbruk av klær og sko.
1 måned siden
Forskere har oppdaget et mystisk radiosignal kalt FRB 20190208A fra en dverggalakse som ligger hele 7 milliarder lysår unna. Dette funnet utfordrer eksisterende teorier om raske radioutbrudd (FRB), som er kraftige, men kortvarige eksplosjoner av radiobølger. Tidligere oppdagelser inkluderer et signal sporet til en nøytronstjerne og et utbrudd i en galakse uten stjernedannelse. Disse oppdagelsene tvinger forskere til å revurdere opprinnelsen til FRB-er. Avansert teknologi, som CHIME-teleskopet, spiller en avgjørende rolle i å spore signalene, og fremtidige studier med James Webb-teleskopet er planlagt for å undersøke omgivelsene rundt disse utbruddene nærmere.
4 måneder siden
To nye danske studier indikerer en mulig sammenheng mellom diabetesmedisinen Ozempic og den sjeldne øyesykdommen Naion, som kan føre til synstap. Det danske legemiddelverket har bedt den europeiske bivirkningskomiteen Prac om å vurdere studiene. Forskningen, som også involverer Folkehelseinstituttet og Oslo universitetssykehus, viser at semaglutid, virkestoffet i Ozempic og Wegovy, kan øke risikoen for Naion. Studien er ikke fagfellevurdert, og risikoen anses som lav. Det understrekes at diabetespasienter har høyere risiko for Naion, og at norske studiedata er begrenset til 2022 og omfatter ikke brukere av Wegovy.