Markedsrådet har snudd i den såkalte «prinsessegin»-saken og opphevet Helsedirektoratets tidligere vedtak. Helsedirektoratet mente at ginen, som ble produsert i forbindelse med prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts bryllup, var i strid med alkoholloven.
Begrunnelsen var at Oslo Håndverksdestilleri (OHD) hadde brutt forbudet mot alkoholreklame ved å dele ut gratis alkohol i markedsføringsøyemed.
Markedsrådet begrunner sin omgjøring med at Helsedirektoratets «hjemmelsgrunnlag» var uklart og mangelfullt begrunnet, noe som gjorde det umulig for Markedsrådet å ta stilling til saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Markedsrådet har opphevet Helsedirektoratets vedtak om at Oslo Håndverksdestilleri (OHD) brøt alkoholreklameloven med «Prinsesse-ginen», som ble lansert i forbindelse med bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett. Vinmonopolet stanset først ginen på grunn av monogrambruken. Helsedirektoratet mente senere at OHD hadde brutt loven. OHD klaget og hevdet at vedtaket var basert på feilaktige opplysninger, og selskapet fikk medhold i klagen. Prinsessetittelen ble fjernet fra etikettene etter en glipp, da Märtha Louise og Durek ikke skal bruke sin tilknytning til kongehuset i kommersielle sammenhenger.
2 måneder siden
Helsedirektoratet konkluderte i august med at Oslo Håndverksdestilleri hadde brutt forbudet mot alkoholreklame med «Prinsesse-gin», som ble laget i anledning Märtha Louise og Durek Verretts bryllup. OHD anket avgjørelsen, men Markedsrådet har nå opphevet vedtaket. Rådet mener det ikke finnes tilstrekkelig hjemmel i alkoholloven for å fatte et slikt vedtak.
2 måneder siden
Oslo Håndverksdestilleri (OHD) vant frem i klagen mot Helsedirektoratets vedtak om ulovlig alkoholreklame for deres «Prinsesse-gin». Markedsrådet opphevet vedtaket enstemmig. Bakgrunnen var at Helsedirektoratet mente OHD hadde brutt loven ved å bruke prinsesse Märtha Louises tittel og Durek Verretts navn i markedsføringen. OHD argumenterte med at vedtaket var basert på feilaktig faktagrunnlag. Vinmonopolet stoppet tidligere ginen på grunn av bruken av kongehusets monogram, noe som førte til at prinsessens manager beklaget og lovet å fjerne tittelen fra produktet.
1 måned siden
Prinsesse Madeleine har lansert et hudpleiemerke på Instagram i samarbeid med Weleda. Jurist Karin Crafoord mener prinsessen kan ha brutt loven ved å unnlate å merke innlegget som reklame. TV4 melder om anmeldelser til både Reklameombudsmannen og Forbrukerverket. Hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren avviser at innlegget var ment som markedsføring, men snarere som informasjon om en kommende virksomhet, og beklager hvis det er blitt oppfattet annerledes.
18 dager siden
Vipps har snudd i saken om bruk av kundenes kjøpshistorikk til målrettet reklame etter kritikk fra Forbrukerrådet. Selskapet hadde bedt om samtykke fra to millioner brukere, men trakk forespørselen etter at Forbrukerrådet mente den var uklar og manipulerende. Direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, er fornøyd med at Vipps har snudd, og påpeker at kjøpshistorikk inneholder sensitiv informasjon som ikke bør brukes til reklame. Forbrukerrådet varslet også Datatilsynet om et mulig brudd på personopplysningsloven. Vipps planlegger å komme tilbake med en ny forespørsel i fremtiden, men lover å gjøre valget tydeligere og enklere å avslå.
1 måned siden
Helsetilsynet har opphevet vedtaket om å flytte Marita Hjelmeseth fra Herøy, etter at Statsforvalteren i Møre og Romsdal godkjente kommunens flytteplaner. Kritikken retter seg mot Statsforvalteren, som anklages for å ha sviktet sin kontrollfunksjon og for feil lovanvendelse. Maritas advokat og en jusprofessor sår tvil om Statsforvalterens habilitet og kompetanse. Kommunen opplyser at de vil utarbeide et nytt vedtak i saken. Helseministeren understreker at tilsynsmyndighetene må fungere effektivt for å stoppe ulovlige vedtak.
2 måneder siden
Statsforvalteren har opphevet Nordkapp kommunes vedtak som tillot Scandic Hotels å kreve avgift på Nordkapplatået. Hotellkjeden har i flere år forsøkt å kreve betaling fra turister, men har møtt motstand fra lokalsamfunnet og rettsvesenet. Tidligere har Hålogaland lagmannsrett slått fast at Nordkapplatået er allemannseie, og at adgang til naturen skal være gratis. Statsforvalteren begrunner sin avgjørelse med at kommunens vedtak ikke samsvarer med rettslige prinsipper og tidligere domsavsigelser. Saken sendes tilbake til kommunen for ny behandling, og Scandic Hotels har foreløpig ikke kommentert vedtaket.
1 måned siden
Lagmannsretten har konkludert med at statens vedtak om å frata Jehovas vitner statstilskudd var ugyldig, og dermed overprøvd tingrettens tidligere avgjørelse. Bakgrunnen for saken er statens påstand om at Jehovas vitners eksklusjonspraksis utgjør negativ sosial kontroll og hindrer fri utmelding, i strid med trossamfunnsloven. Lagmannsretten fant det imidlertid ikke tilstrekkelig bevist at praksisen krenker medlemmers rettigheter eller utgjør psykisk vold mot mindreårige. Jehovas vitner gikk til søksmål etter at Statsforvalteren i Oslo og Viken fratok dem statstilskudd og offentlig registrering som trossamfunn i 2022.
22 dager siden
Ballinciaga risikerer en millionbot fra Helsedirektoratet for markedsføring av alkoholholdig drikke «Kald». Helsedirektoratet reagerte på eksponering i musikkvideoer, arrangementer og likhet i design mellom Ballinciagas merkevare og «Kald»-produktene. Ballinciaga har slettet alt markedsføringsmateriell og endret designet på «Kald» for å imøtekomme kritikken. De argumenterer for at deres kunstneriske ytringer er beskyttet av ytringsfriheten. Helsedirektoratet kan ilegge gebyr selv om kravene etterkommes, og de vil ikke kommentere saken før den er ferdig behandlet.
2 måneder siden
Markedsrådet har opphevet et gebyr på 450.000 kroner som Forbrukertilsynet ila billigkjeden Lager 157 for brudd på åpenhetsloven, etter klager fra elever og Framtiden i våre hender angående arbeidsforholdene i klesproduksjonen. Markedsrådet mente vedtaket manglet tilstrekkelig lovhjemmel. Forbrukertilsynet kan ikke overprøve vedtaket, men vil vurdere implikasjonene for fremtidig arbeid med åpenhetsloven. Framtiden i våre hender påpeker at selskapet fortsatt har brutt loven og oppfordrer til fortsatt åpenhet om menneskerettigheter.